Rakúsko - Prehliadka ľadovcovej jaskyne na Hintertux

Ľadovec Hintertux patrí k lyžiarskym areálom s celoročnou prevádzkou. Leží v nadmorskej výške 1500 - 3250 metrov a má 86 kilometrov zjazdoviek pre začiatočníkov aj pokročilých. Pre nelyžiarov stredisko pripravuje pestrý balík zábavy od adrenalínových jázd na snowtubingovej dráhe po návštevu útrob ľadovca Hintertux. V roku 2007 objavil horolezec Roman Erler prasklinu v ľadovcovej stene. Ocitol sa v jaskyni plnej rampúchovej výzdoby a spolu so svojimi kolegami preskúmal desiatky metrov ľadovcových chodieb.

Dnes je 2 milióny rokov stará masa ľadu sprístupnená verejnosti. Vchod do Natur Eis Palast sa nachádza pri hornej stanici lanovky Gletscherbus 3. Tu dostanete ochranú prilbu a 800 metrov dlhá prehliadka môže začať. Prechádzate tunelmi vyloženými gumovými rohožami, prenikáte po rebríkoch do vyššie položených priestorov a vo vnútornom jazierku s teplotou vody -0,3 oC si môžete zaplávať. Niektoré útvary sú dômyselne nasvietené, na iné dopadá svetlo zvonku cez masu ľadu. Najkrajšie priestory s rampúchovou výzdobou pripomínajúce kvaple sa volajú Anniversary Cave a boli odhalené až v roku 2018. Menšie jaskyne zvané Meeting Room si môžete prenajať a pripraviť kolegom nevšedný zážitok. Čerešničkou na torte je plavba po vnútornej ľadovcovej rieke zovretej medzi 2 steny a ak vám to bude málo, môžete si na mieste požičať paddle board.

Natur Eis Palast je otvorený po celý rok. Jeho návšteva vyžaduje teplé oblečenie a pevné topánky alebo lyžiarky. Minimálny vek návštevníkov je 6 rokov. Predchádzajúca rezervácia nie je potreba. Vstupné na malý okruh činí 8,00 € za dospelého a 4,00 € za dieťa. Za veľký okruh zaplatíte 16,00 € a 8,00 € pre dieťa. Prehliadka trvá 30 alebo 60 minút. Rodiny s deťmi v kočíku a vozičkári sa do paláca nedostanú, zato si môžu vychutnať jazdu lanovkou alebo vyhliadkovú terasu vo výške 3250 metrov nad morom.

Publikované: 01.03.2019

Novinky súťaže akcie