Bago – Mesto štyroch miliónov pagody

Mesto Bago vzdialené len 91 kilometrov od barmskej metropoly Rangúna bolo založené v 6. storočí. V priebehu rokov striedalo majiteľa a strácalo na význame, ale budhistických pamiatok pribúdalo. Dnešnému návštevníkovi jeden deň na prehliadku všetkých chrámov, pagod a Buddhových vyobrazení nestačí. Hon za pamiatkami začnite zavčas ráno, aby ste sa vyhli ostrým slnečným lúčom. Ulice sú preplnené rikšami a motocyklami, ktoré súperia o pozornosť turistov. Zviezť sa môžete linkami hromadnej dopravy, ak sa v chaotickej spleti trás vyznáte.

Symbolom mesta sa stala samička mytologického vtáka hamsa stojaca na chrbte samčeka. Legenda hovorí, že dvaja princovia videli samicu labute stojacu na chrbte samca na ostrove uprostred veľkého jazera. Úkaz rozhodol o založení hlavného mesta ríše v roku 573 na jeho brehu. Sochy labutí dnes zdobia veže kláštorov.

Pod masívnym železným prístreškom neďaleko vlakovej stanice vás prekvapí socha ležiaceho Budhu Shwethalyaung Budha. Meria 55 metrov na dĺžku a 16 metrov na výšku. Samotný malíček na ruke dosahuje 3 metre. Jedna z najrealistickejších sôch Budhu pochádza z roku 994. Počas storočí chátrala, a dokonca zarástla v džungli, až ju objavili indickí stavitelia železnice v období britskej koloniálnej nadvlády. Socha prešla rekonštrukciou, bola pokrytá talianskym mramorom a vyzdobená mozaikami.

Severovýchodne od vlakovej stanice vystupuje nad okolitú zeleň 114 metrov vysoká Shwemawdaw Paya. Jej vek sa odhaduje na 1000 rokov. Pôvodnú stavbu niekoľkokrát zničilo zemetrasenie a víchrice a terajšiu podobu dostala v roku 1954. Prístupovú cestu lemujú stánky so suvenírmi aj s maľbami dokumentujúcimi ničivé zemetrasenia.

Necelých 1,5 kilometra od Baga na ceste do Rangúnu na vás pozerájú 4 sediaci Budhovia. Ich uprený pohľad vás sleduje na každom kroku a vyzerá to, že sa Buddhove oči hýbu. 30 metrov vysoké sochy dal vystavať kráľ Dhammazedi v roku 1476.

Vďaka nedávnym archeologickým prácam bol objavený bývalý monský palác Kanbawzathadi. Do štvorcového mesta s kráľovským sídlom viedlo 20 brán. Ostali z neho len tehlové základy. Všetko ostatné bolo novo dostavané. Uvidíte palác s kráľovským apartmánom, prijímaciu sálu a múzeum s vykopávkami.

Z roku 1560 pochádza stúpa Mahazedi Paya. Vyčíňanie vojakov pri plienení Baga v roku 1757 a početné zemetrasenia ju nenávratne zničili. Rekonštrukcia prebehla v roku 1982 a uviedla svätostánok do pôvodnej podoby. Ženám je prístup na vrchol stavby zakázaný.

Na severnej strane mesta leží jeden z troch najväčších kláštorov v krajine Kha Khat Wain. Každé ráno prúdi do ulíc stovky mníchov v červenom rúchu a dostávajú od miestnych almužny. Turisti smú kláštor navštíviť v čase obeda a prezrieť si steny plné modlitieb a rozjímať.

Kláštor Mwei Paya je medzi turistami známy ako "Hadí kláštor". V malej miestnosti vedľa hlavnej lode odpočíva päťmetrový pytón. Miestni veria, že sa jedná o reinkarnáciu predstavenej z kláštora Hsipaw a žije v podobe hada už 120 rokov.

Publikované: 22.09.2017

Novinky súťaže akcie