Grécko Grécko

  • Miestna kuchyňa

    Grécka kuchyňa je pomerne pestrá, veľmi zdravá a chutná. Základom grécky jedál je olivový olej, paradajky, cukety, cibuľa, cesnak, artyčoky, olivy, ovčí a kozí syr. Z mäsa sa potom v Grécku najčastejšie je jahňacie, baranie a hydinové mäso a samozrejme taktiež čerstvé ryby. V jedálničku prevládajú rôzne šaláty a strukoviny (hrach, šošovica, fazuľa), obľúbená medzi Grékmi je taktiež listová zelenina poliata dresingom.

    Medzi typické jedlá patrí gyros, tzatziki a typický vynikajúci grécky jogurt. Ochutnajte "pitu", čo je chlebová placka. Výborné sú taktiež grécke múčniky, pečivo alebo slané koláče z lístkového cesta plnené syrom či špenátom a veľmi obľúbené je v tejto oblasti taktiež sušené ovocie a oriešky.

    Grékovia majú trošku odlišný harmonogram, čo týka času obeda. Po raňajkách, ktorú tvoria obvykle nejaké pečivo a šálok kávy, nasleduje až obed okolo tretej a štvrtej hodiny. Večera začína najskôr okolo pol desiatej a často sa pretiahne až do polnoci.

    Hlavné jedlo tvorí predkrm, čo sú napríklad plnené grilované paprikové lusky, vinné listy s ryžou alebo past z cukety alebo lilku. Grékovia si predkrm naozaj vychutnávajú, strávia nad ním niekedy viac času než nad hlavným jedlom.

    Grécke špeciality

    Kto bude chcieť ochutnať nejaké typické grécke špeciality, doporučujeme napríklad nasledujúce pokrmy:
    gyros - tenké plátky mäsa, ktoré sa odrezávajú z mäsa napichnutého na zvislom grile
    moussaka - v trúbe zapečené vrstvy lilku, prestredané zemiakmi a mletým mäsom
    souvlaki (špíz) - mäso na ihle grilované
    chalva - múčnik z múky, tahini (pasta zo sezamových semiačok), oleja, medu a orechov
    choriatiki - grécky šalát zo selského šalátu paradajok, uhoriek, cibule, olív, a ovčieho syru
    kalamaria - nakrájané obaľované a vyprážané sépie
    baklava - múčnik z lístkového ceesta s medom a orieškami
    dolmades - vinný list plnený ryžou, mäsom, zapečený s omáčkou z vajec a citrónu
    barbuna - ryby na rošte
    gemistes - zapečené paradajky alebo zelené papriky plnené ryžou a mletým mäsom
    gopes - malé vyprážané rybičky
    keftedes - kuličky z mletého hovädzieho mäsa
    melitsanosalata - pyré z likov
    ochtapodi - chobotnice, sépie
    piperies a tomates gemistes - papriky a paradajky plnené zmesou ryže a mletého mäsa
    tzatziki - narajbaná uhorka v jogurte, dochutene cesnakom

    Typické grécke pitie

    Čo sa týka obľúbeného pitia Grékov, typickým aperitívom pred jedlom je "ouzo", čo je anýzovka, ktorú môžete podľa chuti zmiešať s vodou. Behom jedla sa v Grécku pije stolové víno. Pivo tu nie je tak rozšírené, avšak nájdete tu napríklad pomerne dobré značky Amstel a Mythos. Keď sa povie Grécko, všetkým sa asi vybaví Metaxa, čo je jedinečná kombinácia brandy a likéru. Na záver každého jedla sa pije grécka káva - ide o nám dobre známu tureckú kávu. Tu je podávaná už osladená a dostanete k nej i pohár vody. Iste poznáte i frapé - studenú kávu.