Veľká Británia Veľká Británia

  • Miestna kuchyňa

    Celé roky sa britská kuchyňa netešila veľkej pozornosti, bola považovaná za fádnu, nestraviteľnú a príliš tučnú. V posledných rokoch ako by sa britská kuchyňa znovu narodila. Môže za to nová generácia kuchárov, ktorí britskú stravu oživili a dali jej šmrnc. Preto má veľa britských kuchárov podľa stupnice Michelin veľký počet hviezdičiek. Kuchári k britskej kuchyni pridali prvky francúzskej a etnickej a nová kuchyňa je na svete.

    Najväčší počet kvalitných reštaurácií je pochopiteľne v hlavnom meste. Je ich okolo 12 000. Škála reštaurácií je ozaj pestrá, ale počítajte s tým, že návšteva v reštaurácii nie je vôbec lacná záležitosť. Odrážajú sa v nej vysoké životné náklady. Samozrejme v Londýne natrafíte na lacnú reštauráciu. Medzi ne patria trebárs indické reštaurácie s výbornými pokrmami a často prívetivými cenami. Vegetariáni si taktiež prídu na svoje, pokrmy pre ne sú na vysokej úrovni. Veľká koncentrácia reštaurácií je vo West Endu, najviac špecializovaných reštaurácií nájdete v Soho. Obvykle platí, že najluxusnejšie reštaurácie i na pohľad sú v noblesnejších štvrtiach. Medzi ne patrí napr. Kensigton či Notting Hill. Medzi obĺúbené nepôvodné jedlá patrí napr. nachos, ďalej japonské jedlo tempuru, indické balti či bhajis, čo je indická vyprážaná zeleninová placka. Obľúbené sú reštaurácie talianske a thajské.

    Medzi tradičné britské pokrmy patrí známe Fish and Chips. Kupodivu toto jedlo nie je k dostaniu úplne všade. Zaraďuje sa medzi minútky a často sa podáva s hrachovou kašou. Najchutnejšie sa v londýnskom Rock Sole Plaice na Convent Garden. Medzi ďalšie tradičné britské jedlá už po storočia patrí roast beef. Hovädzie mäso je tradičným nedeľným obedom ako doma tak i v reštauráciách. Tradičnú atmosféru Wet Wndu rozhodne ochutíte, pokiaľ si objednáte Pie and mash. To je hovädzia sekaná s zemiakovou kašou a k tomu je omáčka liguor, ktorá sa varí zo zeleniny s petržalkou. Pie and Mash shops sú hlavne vo West endu alebo napr. na Waterloo Station (Cookes at the Cut). Pub grub sú tzv. krčmové bašty, kde sa podáva poludňajšie menu. Bangers a mash sú klobásy s zemiakovou kašou. Ploughman´s lunch znamená syr, chlieb a miešané vajíčka. Steak and kidney pie je hovädzie mäso a bravčové ľadvinky v cestíčku.

    Ďalším pojmom sú bezpochyby anglické raňajky, čo sú smažené vajíčka, slanina, klobása, vajíčka, fazuľa, paradajky a huby. To všetko na jedinom taniery. A anglický čaj k tomu je samozrejme základ. Ďalšou variantou anglických raňajok sú údenáče a kaša. Klasickou alternativou sú v súčastnosti cerálie či toasty. Poobede, okolo pol štvrtej, následuje poobedňajší čaj, ku ktorému sa podávajú sušienky či sendviče. Medzi klasické dezerty, ktoré sú obvykle veľmi sýte, patrí horúci puding so zavareninou a ovocné koláče.

    Čo sa týka krčiem, tak tie sú veĺmi rozmanité. Hlavne v Londýne nájdete krčmy rôznych štýlov a chutí. K najstarším krčmám zo 17. stor. patrí The George v Borough High Street. Ďalej tu pôsobia reťazce kaviarení i barov. Z nápojov v Británii vedie pivo. Stout je tmavé silné pivo, better je svetlé pivo so sviežou chuťou bez bubliniek.