Mexiko Mexiko

  • Miestna kuchyňa

    Mexická kuchyňa je pomerne exotická a veľmi pikatná. Vznikla premiešaním aztéckyxh, mayských a španielskych kulinárskych tradíc. Každá z oblastí Mexika má prakticky svoju vlastnú kuchyňu, avšak všade sú základom jedálničku kukurica, fazule a chilli papričky. Ako ochucovacie prostriedky slúžia koriander, rasca, "refritos", tj. uvarené, rozmixované a potom s cibuľou, cesnakom a chilli opražené na panvici.

    Typické pokrmy

    Tradičnými jedlami sú v Mexiku kura, moriak a bravčové mäso, z polievok potom sú veľmi obľúbené "sopa de lima", čo je kurací vývar ochutený citrónom. Slávnostným národným jedlom je "mole poblano" - varený moriak s hustou hnedou omáčkou z chilli, korenia, orieškov a horúcej čokolády.

    Tortilla je tenká placka z kukuričnej (niekedy pšeničnej) múky, upečená nasucho na rozpálenom pláte. Tortilla väčšinou nahradzuje chlieb. Špecialitou sú ostré omáčky salsa mexicana, ktoré sa podávajú k tortillám. Ich variantou je salsa cruda, ktorú tvorí najemno pokrájaná surová zelenina, alebo salda de tomate, ktorá obsahuje paradajky, koriander a chilli. Ďalej je v Mexiku obľúbená salsa de jitomate (tepelne upravené paradajky a chilli) a salsa de chipotle )údené papričky jalapeňo v paradajkovej omáčke).

    Obľúbený múčnik v Mexiku je flan, čo je obdoba pudingu, a torty z orechov a medu. Piloncillo je hnedý surový trstinový cukor. Yucatánska špecialita je zmes "achiote", čo sú drvené semienka stromov annatto, zmiešané s rascou, cesnakom, čiernym korením a šťavou z kyslých pomarančov. Mexičania si skrátka potrpia i na múčniky a sladké pokrmy tvoriace múčniky po jedle.

    Plody mora

    V prímorských oblastiach sú obľúbené pokrmy z rýb a iných morských živočíchov. Medzi bežné pokrmy patrí humr, krevety, slávky, mule alebo langusty. Najčastejšie sa podávajú grilované alebo s cesnakom.

    Zo všetkých pokrmov z rýb vymenujme pescado a la Verancruzana, čo je ryba s armoatickou omáčkou z paradajok, cibule, kaprov a olív. Skúste pescado al mojo de ajo - základom je rybie filé, doplnené o bielu cesnakovú omáčku. Keď už sme u rýb, potom by sme mohli spomenúť sladkovodné ryby - zo sladkovodných jazier prevládajú sumcovité ryby, pstruhy i okúni.

    Mexické špeciality
    Kto bude chcieť ochutnať nejaké typické mexické špeciality, doporučujeme napríklad nasledkujúce pokrmy:
    arroz a la mexicana - ryža varená s paradajkami, mrkvou a hráškom, teda červenej farby
    chilli con carne - zmes farebných fazulí, niekoľkých druhov mäsa, papričiek, zeleniny a korenia
    crepas de cuitlacoche - slané palacinky plnené hubami (špeciálny druh huby rastúcej na kukuričných klasoch)
    atún de la parrilla - grilovaný steak z tuniaka s červenou a zelenou salsou
    chilaquiles - toritillové lupienky v paradajkovej omáčke, posypané cibuľou a syrom
    chiles rellenos - chilli papričky plnené syrom alebo mletým mäsom, obalené v cestíčku, vyprážané a preliate paradajkovou omáčkou
    chalupas - zapečené tortilly plnené mäsom a fazuľovou kašou
    cochinita pibil - bravčové mäso naložené v pikantnej omáčke, pečené
    huevos motuleňos - tortilla so šunkou, vsadené vajce a omáčka zo syra, hrášku a paradajok
    huevos rancheros - vajce zasadené na vypráženej tortilly s paradajkovou omáčkou
    enfrijoladas - opečené preložené tortilly preliate fazuľovou omáčkou
    enchiladas - opečené zabalené alebo preložené tortilly s rôznou náplňou, napr. "a la suiza" ( s kyslou smotanou), "entomatadas" (s paradajkami), alebo

    "enfrijoladas" (s fazuľovou kašou)
    gorditas - tučné tortilly plnené syrom
    chiles en nogada - zelené ostré papriky plnené mletým mäsom a mandľami a preliate omáčkou z vlašských orechov a ozdobené červenými zrniečkami z granátového

    jablka (kombinácia farieb mexickej vlajky – zelená, biela, červená, sú nazývané „jedlom nezávislosti“)
    Pallo al pibil - yucatánská špecialita, dusené nebo pečené kura naložené v achiotové zmesi a omáčce z pomarančov
    Quesadillas - opečené nebo grilované tortilly plnené syrom alebo zeleninou, môžu byť eště preliate roztaveným syrom či podávane s vyprážanými fazuľami alebo

    hubami
    Tostadas - chrumkavé vyprážané tortilly s mäsom alebo rybou a rôznymi omáčkami, obložené fazuľovou kašou, nasekanou cibuľou a nastrúhaným syrom
    Tostaditas - rozštvrtené vyprážané tortilly, podávané so salsou a guacamole

    Typické mexické pitie

    I Mexičania pijú radi pivo. Bežné mexické pivo je Corona, ktoré Mexičania pijú ochutené limetkou. Limonády a cola sú "rafrescos" - nápoje slúžiace k osvieženiu.

    Alkoholické nápoje tequila a mezcal sa vyrábajú z agáve. Medzi obľúbené koktaily Mexičanov patrí "margarita" (tequila, pomarančový likér a citrónová šťava) alebo "piňa colada" (kokosové mlieko, ananásová šťava, rum). Veľa sa taktiež pije silne sladená čokoláda (chocolate), často ochutená škoricou a vanilkou a káva " café de olla" so škoricou a trstinovým cukrom.