Francúzsko Francúzsko

  • Miestna kuchyňa

    Labužnické Francúzsko dokáže splniť takmer všetky sny, o ktorých sa kedy milovníkom vynikajúcich špecialít zdalo. Prísť na dovolenku do tejto krajiny a neskúsiť žiadne z typických delikates by sa vskutku dalo nazvať osudovou chybou. Jedálne zariadenia si môžete samozrejme vybrať podľa svojich chuťových buniek, finančných možností alebo jednoducho podľa nálady. Ponúkajú sa jednak pomerne drahšie reštaurácie, rodinné reštaurácie, ktoré sa nazývajú brasserie alebo menšie a cenovo nie tak náročné bistrá, poprípade lacnejšie kaviarne či vinárne.

    Čo sa týka tradičných jedál, začiatok dňa je najvhodnešie privítať typickými výdatnými raňajkami, skladajúcich sa hlavne z pečiva, teda rožku, briošky či chleba, obvykle s maslom a k tomu nápoj podľa chuti, od kávy, čaja, cez čokoládu až po čerstvo vylisovaný pomarančový džús. Tento chod sa nazýva petit d´jeuner. Obed býva často, ako je ostatne zvykom i v jiných západoeurópskych krajinách, nahradený čerstvým pečivom, syrom, zdravím šalátom. Veľmi dôležitú úlohu hrá večera, ktorá sa skladá z niekoľkých chodov. Ako predkrm si môžete vybrať zeleninu rôzneho druhu (crudités), prípadne výbornú údeninu, ryby alebo zeleninovú polievku, husiu paštiku či inú lahôdku. Rybiu kuchyňu tvorí špecifický svet sám o sobe. Až už sa jedná o pstruha, šťuku, morský jazyk alebo kambalu, vždy sa nájde niekoľko spôsobo, ako rybu pripraviť. Spomenúť môžeme napríklad podávanie s mandľami alebo s výničmočnou holandskou omáčkou.


    Nesmieme zabudnúť na syry, ktoré sú známe po celom svete. Na pravý francúzsky Roquefort alebo Camembert nedajú labužníci nikdy dopustiť.

    Avšak čo by to bolo za jedlo, keby sme sa na záver neosviežili výnimočným dezertom. Vynaliezavosť Francúzov vskutku nemá konca kraja. Ľahká čokoládová pena, ovocné torty, sorbet alebo špecialita nazývaná tarte Tatin, horúce jablká v sladkom cestíčku, sú len zlomkom toho, čo môžete vo Francúzsku ochutnať zo sveta sladkej fantázie.

    Francúzska kuchyňa je natoľko rôznorodá, že nemôže byť nikdy zgeneralizovaná. Každý región totiž vytvárajú svoj charakteristický vzorník jedál, ktorý v opačnom kúte Francúzska ťažko budete hľadať. Rozhodujúce je i
    geografická poloha či prírodné podmienky. Napríklad oblasť Alsaska je značne ovplyvnená vplyvom Nemecka či dokonca i židovskou kultúrou, o Burgundsku sa hovorí, že okrem výnimočného vína produkuje taktiež najlepšie dusevné hovädzie sveta, ktoré sa varí priamo v červenom víne. Ozajstný raj mliečnych výrobkov sa nachádza v Normandii. Doporučujeme predovšetkým výnimočnú smotanu s krehkým jablkovým koláčom. Naopak pre delitesy z morských plodov sa vyplatí vydať do oblasti Bretane. Ale pozor, tu rozhodne ochutnajte svetoznáme palacinky, až už v sladkej či korenenej podobe. Na sladkovodné rybie špeciality sú odborníci na slovo vzatí v údolí Loiry. Nenechajte si ujsť úhora vareného v červenom víne, ktorý sa ukrýva pod názvom matelote d´anguille. Ďalšia zaujímavosť lahôdka rastie v oblasti Périgord, totiž lanýže, ktoré sú hľadané vycvičenými prasatami. Žabie stehienka či iné špeciality dokresľujú výsledný dojem z kulinárskeho umenia Francúzov.

    Ako je vidieť, je francúzska kuchyňa veľmi pestrá. K tomu, aby sme ju skutočne poznali nemôže poslúžiť žiadny slovný popis tak dobre, ako skúsenosť na vlastnej koži, alebo ak chcete, jazyk.