Tunisko Tunisko

  • Miestna kuchyňa

    Tuniská kuchyňa je veľmi korenená, ale nie ostrá. Vyniká rozmanitosťou a pestrosťou. Jej základ tvoria čerstvé suroviny, ryby, skopové mäso, ovocie a zelenian. Pokrmy z rýb sú nedeliteľnou súčasťou jedálneho lístku, rovnako tak i ďalšie plody mora, ako krevety a chobotnice. Veľmi obľúbeným korením je rímska rasca, často užívaný taktiež cesnak, bobkový list, šafrán a mäta. Tunisko sa môže pochváliť množstvo ozajstných kulinárskych špecialít. Tradičnou lahôdkou arabskej kuchyne je kuskus. Táto v pare pripravovaná semolina (krupica z tvrdej pšenice) sa podáva zmiešaná s dusenou zeleninou a kúskami mäsa. Ďalším klasickým jedlom je brik - s vajcom, tuniakom, mletým mäsom či cibuľou a zemiakmi plnený pirohami z listkového cesta. Okrem briku a kuskusu patrí medzi tradičné špeciality tuniskej kuchyne tunisienne (šalát z nadrobno nasekanej sezónnej zeleniny), tajine (za tepla i za studena podávaná zmes mäsa a vajíčok), marguez (veľmi ostré párky zo skopového mäsa), mechouia (šalát z paradajok, paprík, varených vajíčok, tučniaka a kaparov) a harissa (k pokrmom zvlášť podávaná ostrá pasta, vyrobená z chili papričiek, cesnaku a oleja).

    Ako dezert sa podáva rôzne upravené, vždy čerstvé ovocie. Ponuka závisí na ročnom období. Najčastejšie sú to pomaranče a mandarinky, jablká, ďatle, jahody a marhule, melóny, broskyne a hroznové víno. Na výber sú taktiež najrôznejšie sladkosti plnené mandľami, orieškami a pistáciami, mnohokrát obaľované v mede, cukrovom sirupe alebo marcipáne.

    Pravú tradičnú tuniskú kuchyňu poznáte v ľudových jedálňach a reštauráciách rýchleho občerstvenia v tuniských mestách ďaleko skôr, než v reštaurácii niektorého turistického strediska. Stánky rychlého občerstvenia ponúka obľúbené pokrmy z nudlí, brik alebo frikasé (taštičky plnené zeleninou a duseným tučniakom) a "horký chlieb" - ostrou pastou plnené a do seba zvinuté placky.

    Nápoje

    Najrozšírenejším miestnym nápojom je minerálna voda - kvalitná, obvykle celkom bezpríchuti a s veľmi malým obsahom kyseliny uhličitej. Sýtené nápoje ako Cola majú väčšinou nezvykle umelú chuť. Vynikajúca a veľmi osviežujúca je tzv. citronáda (nápoj z čerstvých citrónov) alebo oržáda (sladký sirup z mandlí).

    Výber vín je v Tunisku pomerne veľký. V ponuke sú skvelé vína červené i biele, korenené i perlivé. Z destilátov môžete ochutnávať ďatlový likér alebo silnú fikovú pálenku. Z piva je k najčastejšie k dostaniu Stella a Celtia. Tuniská káva je veľmi aromatická a silná. Je možné jej chuť zjemniť mliekom. Vo všetkých dobrých reštauráciách si môžete dať kávu arabskú, ktorá pripomína našu tureckú kávu. Miestny čaj značne horký. Svojou chuťou získáva dlhým varením a býva podávaný s lístkami mäty alebo s piniovými orieškami.