Estónsko Estónsko

  • Miestna kuchyňa

    Podobne ako vo všetkých európskych krajinách, aj estónska kuchyňa je čiastočne ovplyvnená pokrmami pripravovanými v okolitých štátoch. Miestne jedlo sa najčastejšie skladá z mäsa (hlavne bravčového), zemiakových a zeleninových príloh, hutných polievok, rôznych šalátov a v neposlednom rade – pre Estónsko natoľko neodmysliteľného – tmavého chleba, ktorý sa tu prikusuje snáď k všetkým pokrmom. K estónskej kuchyni taktiež neodmysliteľne patria tvarohové syry alebo syry s rôznymi – najčastejšie orieškovými – prímesami.

    Typickými estónskymi pokrmami sú napríklad:

    Mulgipuder – táto zemiakovo-obilná kaša podávaná s opečenou slaninou je v Estónsku veľmi obľúbená.

    Kiluvõileib – pod týmto názvom sa skrýva tmavý chlieb so šprotami, ktorý je niekedy doplnený ešte o vajce na tvrdo.

    Sült – niečo na spôsob slovenskej tlačenky; rovnako vyrobené z bravčového mäsa.

    Verivorst – jedná sa o bravčovú klobásu s prímesou krvi. Podávané spoločne s kyslou kapustou tvoria tieto klobásy súčasť vianočnej tabule.

    Z nápojov stojí za vyzdvihnutie miestne pivo so špecificky sladkastou chuťou, alebo Vana Tallinn, čo je likér vyrábaný z jamajského rumu s prímesou citrusových olejov, vanilky a škorice.