Srí Lanka Srí Lanka

  • Miestna kuchyňa

    Kuchyňa na Srí Lanke je svojim charakterom skutočne unikátna. Zakladá sa na receptoch kolonizátorov, predovšetkým Indov, Arabov, Portugalcov a Holanďanov. Základnou surovinou všetkých pokrmov je výborné ovocie a zelenina z miestnych záhrad. Zvláštžnoťou srílanských reštaurácií je veľmi dlhá príprava pokrmov, preto je obvyklé, objednávať si jedlo dopredu a do podniku sa vrátiť, až keď je pripravené ku konzumácii. Pravidlom stolovania na Srí Lanke odpovedá nepoužívaniu príborov, ale len vlastných rúk a prstov. Podľa miestnych zvyklostí si totiž jedine tak dokážete jedlo skutočne vychutnať. Samozrejmosťou je miska s vodou, ktorú dostanete k dispozícii po každom jedle, aby ste si mohli ruky dôkladne umyť.

    Najtradičnejším pokrmom na Srí Lanke je jednoznačne ryža s karí. Podáva sa ako v ozaj neskutočne pálivých úpravách, tak i v týchto omnoho jemnejších. Rôzne malé prílohy k jedlu sa podávajú na malých postranných tanieroch. Tam dostanete i pol sambol - zmes nastrúhaných kokosových orechov, chilli a korenie. Využijete ju práve v prípade, že by vaše karí nebolo ostré dostatočne. Ďalšími prílohami sú zelenina a hovädzie a rybacie mäso. Existuje rovnako vegetariánska varianta karí, ktorá sa vyrába z banánov, manga, zemiakov, dyní a chlebovníkov. Po celej Srí Lanke sa pripravuje mnoho rôznych druhov karí, takže svoju obľúbenú úpravu si môže vybrať ozaj každý. Pokiaľ ide o ryžu, najchutnejšou je červená lúpaná ryža. Základom karí je samozrejme korenie. Všetko používané korenie je domáce a k tomu najčastejšie používanému patrí škorica, kurkuma, chilli, karí a listy pandanu. Na dochutenie pokrmov sa užíva taktiež kokosové mlieko, cesnak a zmez rozdrvených sledí.

    Väčšina ostatných srílanských špecialít je založená na chuti rýb a morských plodov. Často sa podávajú s hranolkami a šalátom, obľúbené sú rôzne úpravy krabov a ambul thiyal, čo je výborný tuniakový nálev.

    Tradičným pokrmom je taktiež hopper - nad plameňom vyprážená omeleta, podávaná najčastejšie k raňajkám alebo k večeri, chuchvalcom malých zamotaných dusenýc nudlí sa hovorí string hoppers, zmesi ryže a strúhaného kokosu pittu. Medzi obľúbené špeciality patrí taktiež lamprai - ryža, varená v masovom výťažku, potom pečená v banánových listoch spolu so zelninou a mäsom. Klasickým obedom na Srí Lanke sú tzv. short eats - tanier plný mäsa a mäsových placičiek, čínskych rolád a pečiva. Pouličné stánky najčastejšie ponúkajú rotty - mäkkú omeletu s náplňov z čohokoľvek presne podľa chuti stravníka, trebárs so slaninou, mäsom, zeleninou alebo vajcom. V dobe obeda v stánkoch a u "hladných" okienok na ulici kúpite obedové balíčky s ryžou a kari v najrôznejších úpravách a s prílohami podľa vlastného výberu.

    Sladkosti a dezerty patria na Srí Lanke medzi pokrmy rovnako veľmi obľúbené. Medzi tie najznámejšie patria Wattalappam (mliečny puding so zdánlivo karamelovou príchuťou), kiri peni(tvaroh s medom), jaggery)varený sirup z kitulové palmy), kavuh(šľahaná torta, vybrážaný na kokosovom oleji), aluva )karame s kešu orieškami), a kiri bath(mliečny ryžový dezert pre deti). Vynikajúcim dezertom môže byť samotné ovocie, ktorého má Srí Lanka skutočne obrovské zásoby a veľký výber. Ochutnajte avokádo, melóny, papáju, červené banány, menej známy rambutan (podobný čínskej slivke), Woodapples - ovocie, z ktorého sa vyrába vynikajúci srílanský džem, mangostanu, ktorá chutí ako zmes jahôd a grepov, mango rôznych chutí i tvarov alebo jackfruit, najväčšie ovocie, s ktorým sa na svete môžete stretnúť.

    Nápoje

    Voda na Srí Lanke sa doporučuje piť len po prevarení, samozrejme ale nebudete mať vždy možnosť overiť si, že sa tomu tak skutočne stalo. Preto je lepšie vyhľadavať skôr iné nápoje.

    Srí Lanka si získala celosvetovú preslávenosť predovšetkým vďaka čaji, ktorý sa vyváža do mnoho krajín. Tu sa pije zo šálky ako odvar čaje, zmiešaný s mliekom a cukrom. Miestna káva príliš dobrú povesť nemá, sklamaní nebudete pravedepodobne len v luxusných hoteloch, inde vás ich zvláštna a na naše pomery ozaj neobvyklá chuť asi neuspokojí.

    Ochutnať môžete vynikajúci čerstvý citrónový džús, rozhodne ale obsluhu požiadajte, aby pri jeho výrobe použila miesto obyčajnej vody sódu. Na Srí Lanke bežne zoženiete nealkoholické nápoje typu Coca - Cola, dať si môžete taktiež, dať si môžete taktiež známe miestne zázvorové pivo alebo thambili, čo je oranžovo sfarbená varianta kráľovského kokosového orechu.

    K pitu si na Srí Lanke môžete objednať taktiež pivo, je ale pomerne drahé a behom sviatkov úplnku sa každý nesmie vôbec predávať. Rôzne druhy dovážaných alkoholických nápojov sú na Srí Lanke bežne k dostaniu.

    Zvláštnej obľube sa teší toddy - prírodný nápoj, vyrábaný z kokosových paliem, ktorý pripomína mošt. Kvasením a kultivací sa z nápoja toddy vyrába arak ozaj silný alkoholický nápoj, ktorý sa predáva v rôznych druhoch a kvalitách. Doporučuje sa ako prísada do miešaných nápojov.