Nemecko Nemecko

  • Miestna kuchyňa

    Nemecká kuchyňa je rozmanitá a pre každý región trochu odlišná. Avšak vo všetkých oblastiach nájdete vynikajúce krajové špeciality. Okolo Rýna nájdete výborné biele vína, ktoré skvelo doplňuje francúzska kuchyňa. Základnými surovinami je mäso – bravčové, hovädzie, hydina a zverina, ryby, mliečne výrobky, huby, med. Miesta kuchyňa na porciách nešetrí – sú naozaj veľké a sýte. Ochutnáte niekoľko masových jedál s omáčkami, kyslú kapustu, avšak, najobľúbenejšími sú udeniny či už klobásy párky alebo tlačenky.

    Typické nemecké špeciality:

    Bratwurst– bravčová alebo hovädzia klobása určená ku grilovaniu. Konzumuje sa s pečivom a rorčicou, niektoré s kapustou a zemiakovým šalátom.

    Currywurst– bravčová klobása okorenená kari korením je pôvodom z Berlína a je najobľúbenejším jedlom rýchleho občerstvenia zo stánku na ulici.

    Eintopf– najznámejšie nemecké jedlo. Tradičné jedlo z jedného hrnca. Jeho základom je veľmi hustá zeleninová polievka, do ktorej sa pridáva rôzne mäso, párky a klobásky.

    Eisbein– varené bravčové koleno, podávané s kapustou a horčicou, niekedy s zemiakovou alebo hrachovou kašou.

    Geschnetzeltes– malé kúsky mäsa, grilované alebo s omáčkou. Najviac ťelacie v hustej smotanovej omáčke s hubami a bylinkami je výborné.

    Kartoffelsalat– Zemiakový šalát, ktorý sa po celom Nemecku robí v rôznych variantách a je to obľúbená príloha viacero jedál, podáva sa teplý.

    Schäufele– bravčové pečené plece. Špecialita z viacerých krajov, napríklad bádenského alebo franského. Podáva sa obvykle s knedľou a opraženou cibuľkou. Niekedy môže byť pliecko i údené.

    Spätzle– vaječné rezance vznikajúce oškrabaním cesta. Cesto sa potom varí vo vode. Je to veľmi obľúbené príloha k mnohým pokrmom s omáčkou.

    Zwiebelkuchen– cibuľový koláč, slaný koláč podobný francúzskemu quiche. Tradične sa konzumuje na jeseň s burčiakom v oblastiach kde sa pestuje víno.

    Sladké jedlá

    Schwarzwälder Kirschtorte – populárna torta z oblasti Čierneho lesa. Je to čokoládová torta s krémovou polevou plnená vo vrstvách čerešňovou náplňou.

    Stollen– štrúdľa, tradičný nemecký vianočný koláč, obalený celý v cukre. Pochádza z oblasti Drážďan.

    Nápoje

    Pokiaľ sa vydáte do Nemecka, musíte ochutnať miestne pivo. Bavorsko a Mníchov je centrom pivovarníctva. Môžete sa stretnúť i tzv. Radler – pivo so Spritom v pomere 1:1. Z nealkoholických nápojov sa najčastejšie stretnete s APFEL Schorle – jablkový džús s perlivou vodou, alebo Spezia , čo je Coca Cola a Fanta zmiešaná dohromady.