Kambodža Kambodža

  • Miestna kuchyňa

    Khmérska kuchyňa sa podobá svojej susedke z Thajska, avšak Kambodžania kladú menší dôraz na korenie. Rozpoznáte aj vplyvy z Indie, Číny, Vietnamu a Laosu a vďaka kolonizácii aj z Francúzska. Základom kuchyne je ryža alebo rezance. Používa sa kokos a kokosové mlieko, koriander, mäta a citrónova šťava. Obľúbite si pestrú paletu omáčok a dochucovadiel. Jedlo sa pripravuje na panvici wok.

    Najrozšírenejšia špecialita sa volá amok. Ide o rybí, kurací, bravčový alebo hovädzí vývar zahustený ryžou. Chuť mu dodáva pasta Kroeung a kokosové mlieko. Výdatnejšie sa najete z mäsových zmesí so zeleninou, rezancami a ryžou. Na ulici sa predávajú bagety, pozostatok z francúzskeho obdobia. Populárnou desiatou sú jarné závitky plnené mrkvou, mäsom, ľadovým šalátom, krevetami a bylinkami. Milovníci netradičných kuchýň vyskúšajú svoju odvahu pri ochutnávke vyprážaných cvrčkov, švábov alebo pavúkov. Dobrý obed zapijete ovocnými džúsmi, šťavou z cukrovej trstiny, miestnym pivom alebo vodou.