Botswana Botswana

  • Miestna kuchyňa

    V Botswane sa nestretnete s národnou kuchyňou, keďže si každé etnikum osvojilo unikátne recepty odlišné od prípravy jedál vo zvyšku krajiny. Poľnohospodárstvo sa kvôli vysokému stupňu ochrany prírody nerozmáha, preto je hlavným zdrojom obživy zber, chytanie rýb a občasný lov. V mestách sa servíruje dokonca aj ázijská a kontinentálna kuchyňa. Na uliciach aj v kempoch sú otvorené rýchle občerstvenia, kde si jedlo môžete nechať zabaliť a odniesť so sebou. Základ miestnej kuchyne tvorí ovsená kaša, proso, hovädzie a jahňacie mäso. Doplnkom stravy sú zvyčajne orechy, arašidy, strukoviny, z ktorých ide najmä o fazuľu. Chlieb nahrádzajú pareným cestom, palacinkami a maslovými koláčmi. Okrem tohto si však môžete pochutnať aj na:

    Cirok – pestuje sa v častiach Kalahari. Varí sa vo vode alebo v kyslom mlieku do podoby kaše nazývanej bogobe. K nej sa obvykle jedia paradajky alebo sušené rybie mäso. Bogobe figuruje v menu reštaurácií v safari kempoch.

    Morama – podzemná zelenina

    Červy mopane – môžu sa variť, piecť alebo vyprážať.

    Amarula – miestny likér

    Palmové víno – veľmi silné

    Kgadi – kvasený nápoj z cukru a húb

    Bojalwa – tradičné pivo s jemným jablkovým nádychom

    Seswaa, Chotlho – varené mäso v slanej vode podávané s kukuričnou kašou