Tibet Tibet

  • Miestna kuchyňa

    Tibetská kuchyňa je založená na surovinách, ktoré možno pestovať vo vyšších nadmorských výškach. Základom jedálnička je mäso, v nížinách sú dostupnejšie obilniny a zelenina. Najdôležitejšiou plodinou je jačmeň, z ktorého sa melie múka. Jačmenná múka a jačie maslo tvorí základné ingrediencie na prípravu zmesi nazvanej CAMPA. Môžete sa s ňou stretnúť v podobe sladkej kaše, slané chlebové placky (balep korkun), rezancov pridávaných do polievky (thukpa) alebo knedlíkov plnených mletým mäsom (momo). Campa sa zapíja čiernym alebo mliečnym čajom. Jačie, kozie, ovčie a jahňacie mäso sa suší alebo varí. Z vnútorností Tibeťania pripravujú klobásky. Jedálniček dopĺňajú výrobky z jačieho mlieka, najmä fermentované, sušené aj údené syry.

    Počas štátnych sviatkov sa varia slávnostné pokrmy. Droma je dusená ryža so zemiakmi ochutená cesnakom a koriandrom. Vrecku je vyprážané sladké cesto vytvarované do rôznych obrazcov, napríklad do podoby lotosového kvetu. Na svadobných hostinách sa podáva dresov, sladká ryža ochutená kardamonom a šafranom podávaná s maslom a hrozienkami.

    Cestovatelia radi ochutnajú sladkokysle jačmenne pivo čang s nízkym obsahom alkoholu a ryžové víno pindžopo.

    V reštauráciách a vývarovniach nečakajte na menu. Zamierte rovno k hrncom a vysvetlite kuchárovi, čo si prajete.