Saudská Arábia Saudská Arábia

  • Miestna kuchyňa

    Saudskoarabská kuchyňa vychádza z arabských tradícií a je ovplyvnená perzskými, tureckými a indickými receptami. V krajine platí prísny zákaz konzumácie alkoholu a bravčového mäsa a náboženských dôvodov. V dennom jedálničku prevláda jahňacie a kuracie mäso, chlieb, čerstvé ovocie a zelenina, korenie a silná káva. Všetky dôležité ingrediencie je možné dostať na miestnych trhoch.

    Obľúbenou pochúťkou je hummus (kaša z cíceru), kuskus na slano a sladko, zeleninové šaláty, falafel ( vyprážané guľôčky), kebab a sladké dezerty. Stoluje sa na zemi a je sa výhradne pravou rukou. Ľavá ruka je považovaná za nečistú. Jedlo sa naberá chlebovou plackou pitou. K jedlu sa podáva biela káva, čo je odvar z okvetných listov pomarančovníka alebo ruže. Na záver prichádza silná arabská káva podporujúca trávenie.