Turkménsko
-
Miestna kuchyňa
Turkménska kuchyňa vychádza zo spôsobu života pôvodných kočovných kmeňov. Tie boli odkázané na spracovanie mäsa a mlieka a v miestnych špecialitách dnes prevažujú tieto suroviny. Kuchári sa inšpirovali aj v Uzbekistane a Tadžikistane a rozšírili spôsoby úpravy mäsa o ďalšie postupy.
K typickým pokrmom patrí govurma (malé kúsky mäsa opečené v bavlníkovom a sezamovom oleji), kakmač (sušené mäso), garyn (baraní alebo capí žalúdok plnený kúskami mäsa a tuku a sušený v horúcom piesku), pláv (rizoto s ovčím mäsom a mrkvou), šašlik (kebab s kúskami baranieho mäsa), čebureki (vyprážané taštičky plnené mletým mäsom) a šurpo (mäsový a zeleninový vývar). Na pobreží Kaspického mora sa stretnete s rybami a morskými plodmi, ale v centrálnom Turkménsku sú skôr výnimkou.
Dôležitou zložkou jedálnička je sladká tekvica, hrozno, melóny, marhule a ďalšie čerstvé ovocie, ktoré zoženiete na trhoviskách. Ako zákusok ochutnajte Nabat a Bekmes pripravené z tekvíc alebo hrozna. Cez deň sa popíja zelený čaj a na raňajky najčastejšie kefír. V reštaurácií dostanete pivo, víno, šampanské i vodku.
Namiesto návštevy reštaurácie ochutnávajte jedlo v pouličných stánkoch. Zamierte k tomu, kde postáva viac ľudí. Tam dobre varí. Nebojte sa miestnych opýtať na menu a dosť možne sa v rozhovore dozviete aj zaujímavosti z histórie krajiny.