Bhután Bhután

  • Ako tráviť čas

    V Bhutáne existuje okolo 300 cestovných agentúr, ktoré s vami pred príletom do krajiny pripravia presný itinerár vašej návštevy vrátane kvalitného ubytovania, vstupov do pamiatok, súkromného sprievodcu, stravy a kultúrneho programu. Nemôžete cestovať len tak na vlastnú päsť. Za každý deň v kráľovstve zaplatíte poplatok medzi 200 a 250 USD podľa sezóny. Z toho sa hradia všetky výdavky a vďaka nemu krajiny odoláva prílivu turistov.

    Program cesty sa nezaobíde bez tradičných ukážok bhutánskej kultúry. Rituálnym tancom v maskách vrcholia festivaly oslavujúce budhistického svätca, vyskúšate si lukostreľbu na vzdialenosť 160 metrov, navštívite pamiatky, ako je hlavné mesto Thimphu, mesto Paro s kláštorom Taktsang - Tigrie hniezdo, bývalé hlavné mesto Punakha alebo mestečko Bumthang s chrámami z 8. storočia. Prejazdy medzi jednotlivými miestami si môžete skrátiť využitím národných leteckých liniek medzi letiskami Paro, Bumthang a Yongphula.

    Bhután je populárnou destináciou pre milovníkov vysokohorskej turistiky. Každá treková výprava má so sebou vlastného sprievodcu, kuchára a karavánu koní alebo jakov s vybavením na chrbtoch. K dispozícii sú stany na prespatie, skladacie kresielka i toaleta. Teplé jedlo sa servíruje trikrát denne. Hornatá krajina ponúka jednoduché ale aj náročné trasy. Výlet na mieru, vám pripravia miestne cestovné agentúry, či už uprednostníte viacdenné prechody bhutánských štítov s výhľadom na Himaláje alebo kratšie výstupy k ukrytým kláštorom. Horolezci vyhľadávajú Snowman trek, prechádzajúci údoliami pod himálajskými sedemitisícovkami, cez deväť sediel s výškou okolo 4500 metrov nad morom, skrz budhistické dedinky a rododendrónové a píniové lesy.

    Bhutánci žijú tradičným spôsobom, ktorý sa predáva z generácie na generáciu. Na poľnohospodárstvo sú využívané hospodárske zvieratá a vlastné sily. Hlavnou plodinou bhutánskej kuchyne je ryža, ktorá sa pripravuje na rôzne spôsoby, mäso (kuracie,baranie, ryby, krevety), červená ryža a národné jedlo chilli so syrom. Populárne sú kari omáčky a rezance podávané k raňajkám alebo na desiatu. Nápadité variácie ocenia vegetariáni.