Vyjadrenie k požiaru na gréckych ostrovoch Rhodos a Korfu

Na juhu ostrova Rhodos už niekoľko dní horí rozsiahly lesný požiar, ktorý sa priblížil k turistickým centrám Lindos, Kiotari a Lardos. Zástupcovia slovenských cestovných kancelárií, ktoré majú v postihnutých oblastiach svojich klientov, situáciu intenzívne riešia v spolupráci s Asociáciou cestovných kancelárií SR a tiež s Ministerstvom zahraničných vecí SR.

„Našou prioritou je, aby sa všetci klienti dostali čo najskôr do bezpečia,“ povedal k situácii v Grécku obchodný riaditeľ Invia Radek Šafařík.

Situácia na Rhodose

Naše partnerské cestovné kancelárie kontaktujú všetkých našich klientov prostredníctvom svojich delegátov a zamestnancov. Cestovné kancelárie ponúkajú možnosť  presídlenia do hotela v bezpečnom letovisku, vzdialenom od miesta požiaru, alebo skorší návrat do SR prostredníctvom mimoriadne vypravených repatriačných letov. Tieto mimoriadne opatrenia sa však v tejto chvíli vzťahujú iba k oblastiam zasiahnutých požiarom, na juhu ostrova. Hotely v obľúbených letoviskách Slovákov, ako sú Faliraki či Kolymbia, sú v plnej prevádzke bez akýchkoľvek obmedzení.

Turisti, ktorí si zakúpili zájazd na Rhodos na nasledujúce dni (do oblasti ostrova zasiahnutej požiarom), dostanú od svojej CK informáciu o možnosti zmeny termínu či destinácie, prípadne zrušenie zájazdu bez poplatku.

Rozšírenie na Korfu

V noci z nedele na pondelok potom požiar vypukol aj na severovýchode ostrova Korfu a vyžiadal si evakuáciu niekoľkých hotelov. Cestujúci, ktorí sa na dovolenku na Korfu ešte len chystajú a mali by mieriť do oblastí zasiahnutých požiarom, budú mať možnosť zmeny destinácie či termínu, prípadne bezplatné storno zájazdu.

Čo robiť v prípade, že máte na niektorý z ostrovov odlietať?

Zákazníkom, ktorí mali odletieť do postihnutých oblastí v najbližších dňoch, cestovné kancelárie ponúkajú bezplatné storno alebo zmenu na iný zájazd. V prípade potreby môžete kontaktovať náš zákaznícky servis prostredníctvom emailu: poradca@invia.sk  , či na telefóne: +421 2 3221 0450.

Ak máte odlietať napríklad až za 14 dní, majte strpenie a počkajte na to, až budete kontaktovaní usporiadateľskou cestovnou kanceláriou. Zákaznícke linky CK sú často preťažené a s ohľadom na situáciu riešia prioritne prípady klientov, ktorí sa teraz v Grécku nachádzajú, alebo majú do rizikovej oblasti odlietať v nasledujúcich 48 hodinách.

Doplňujúce pokyny Ministerstva zahraničných vecí:

Riaďte sa pokynmi miestnych úradov. Krízové linky: +30 210 368 1259 , +30 210 368 1350, +30 210 368 1730

Informácie o aktuálnom nebezpečenstve požiaru v Grécku nájdete tu: 

PressReleaseDetail | Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (mzv.sk)

Publikované: 24.07.2023