Slováci opäť plánujú letnú dovolenku. Záujem o first minute je rekordný už teraz. Čakať na last minute sa nemusí vyplatiť.

Obavy plánovať dovolenku niekoľko mesiacov dopredu sú definitívne preč. Záujem o letné zájazdy je už takmer rekordný. Dôvodom sú príjemné benefity cestoviek, ktoré zákazníkom ponúkajú istotu a taktiež veľký výber first minute ponúk. Zároveň však upozorňujú, že čakať na last minute sa nemusí vyplatiť – rovnako ako vlani , môžu byť už v tom čase vypredané.

„Zákazníci sa po skúsenostiach z minulého leta, kedy boli pri kúpe na poslednú chvíľu dovolenky vypredané a v obľúbených a cenovo dostupných destináciách bolo naozaj ťažké nájsť voľnú kapacitu sa opäť prikláňajú k nákupu pobytu vo first minute ponuke,“ potvrdzuje aktuálny trend hovorkyňa cestovnej agentúry Invia Jiřina Ekrt Jirušková. Záujem o predpredaje letných dovoleniek je tak podľa nej rekordný. „V medziročnom porovnaní máme teraz trikrát viac predaných letných zájazdov vo first minute vlne, ktorá zatiaľ ešte pokračuje,“ dodáva.

Kedy kupovať dovolenku?

Letné pobyty na rok 2023 sú v ponuke už od konca predchádzajúcej letnej sezóny. Vďaka tomu si môžu cestovatelia vybrať svoj zájazd v preferovanej lokalite či obľúbenom hoteli s veľkým predstihom. Po skúsenostiach z vlaňajška, kedy mnoho hotelov hlásilo vypredané, mnohí ľudia neváhali a zaistili si budúcu letnú dovolenku, hneď potom, čo sa z jednej práve vrátili domov.

„Najmä rodinám s dvoma a viacerými deťmi odporúčame rezervovať si dovolenku čo najskôr. Rodinné izby sa vypredávajú medzi prvými. V ponuke potom zostanú prevažne dvojlôžkové izby, a nie každá z nich umožňuje umiestnenie prístelky pre deti,“ upozorňuje Jirušková.

Aby bolo dlhodobé plánovanie pre zákazníkov čo najatraktívnejšie, predbiehajú sa teraz cestovky v ponuke benefitov. U mnohých zájazdov sa tak platia len veľmi nízke zálohy, už od 40 € za osobu, a zvyšok celej čiastky je možné doplatiť až tesne pred odletom. Vybrané zájazdy navyše umožňujú bezplatne zmeniť aj 14 dní pred odletom destináciu alebo termín, prípadne zájazd úplne stornovať.

O 40 percent lacnejšie

K nákupu v predstihu samozrejme láka nielen širší výber, ale aj príjemnejšie ceny. „Medzi hlavné benefity ponuky first minute patria zľavy na zájazd až vo výške 40 percent ,“ hovorí Jiřina Ekrt Jirušková. Najväčší záujem je tradične o Grécko, cenovo príjemné Tunisko a Egypt. Jednoznačným hitom sa stáva Turecko, ktoré už vlani predbehlo dlhodobú stálicu Grécko.

„Pri nákupe a plánovaní dovolenky je tiež potrebné počítať so situáciou v okolitých krajinách. Napríklad Briti po covidovej pauze tento rok prvýkrát nakupujú dovolenku vo veľkom, v dôsledku čoho už teraz niektoré grécke hotely hlásia vypredané. V Chorvátsku so zavedením eura rastú ceny, a tak predpokladáme, že mnoho ľudí, ktorí sem každoročne jazdia autom, sa tento rok naopak radšej vydájú do inej destinácie letecky,“ opisuje Jirušková.

Publikované: 22.02.2023