5 destinácií, ktoré sa v roku 2023 stanú najväčším trendom

Slováci najčastejšie jazdia do Egypta, Turecka, Chorvátska či Spojených arabských emirátov. To ale neznamená, že medzi stálice nepreniknú ďalšie, zatiaľ toľko neopozerané destinácie. Ktoré z nich sa stanú hitom v tomto roku?

Jedna vec je úplne istá: napriek všeobecnému zdražovaniu, rastu inflácie či energetickej kríze záujem o cestovanie v žiadnom prípade neklesá a klesať nebude. Naopak sa zdá, že ľudia si ho nechcú odoprieť a berú ho ako investíciu – do seba, do poznania a potrebného odpočinku. Preto podľa najrôznejších odborných odhadov a prieskumov ešte porastie záujem nielen o wellness, ale aj o poznávanie odlišných kultúr a menej známych destinácií.

Omán

Záujem Slovákov o cestu do Ománu postupne narastal pred dvoma rokmi, lenže potom prišla pandémia a krajina sa na dlhý čas turistom uzavrela. Od leta 2022 je ale späť a cesta tam je navyše jednoduchšia. „Do Ománu sa z Bratislavy a Košíc dostanete priamym charterovým letom už za pár hodín ,“ hovorí hovorkyňa cestovnej agentúry Invia Jiřina Ekrt Jirušková.

Už prekrásne moderné letisko v Muscate vám dá najavo, že ste rozhodne neprišli do žiadnej zabudnutej arabskej krajiny. Na každom kroku je tu poznať, ako rýchlo sa Omán vyvíja, a že hoci je turistami zatiaľ ešte celkom nedotknutý, je pripravený ponúknuť tie najlepšie služby, luxusné hotely a špičkový servis.

Omán je skrátka istota, nech už je váš cestovateľský vkus akýkoľvek. Kto chce odpočívať na pláži, čaká ho priezračné more a biele pláže, ktoré sa ani po týždni neokukajú. Kto je dušou dobrodruh, bude obdivovať hory, púšte, skaly, ale aj zeleň, pôvabnú arabskú kultúru a architektúru. Tiež skvelé jedlo je tu samozrejmosťou.

Albánsko

Letným dovolenkovým hitom sa môže stať aj Albánsko. Ponúka totiž 362 kilometrov pláží, ktoré sú príjemne pokojné a skutočne krásne. Ostatné miestne oblasti Sarande sa prezýva aj albánsky Karibik. Za odpočinkom pri mori sa dá ale zamieriť aj do mesta Durrés, kam sa dostanete za pol hodiny z letiska v hlavnom meste Tirana.

Okrem toho, táto malá balkánska krajina ponúkne aj nedotknutú horskú prírodu, nakoľko  až 70 percent krajiny je pokrytá horami. Ohromí vás ich divoká krása, doposiaľ ľuďmi nekultivovaná. Narazíte na odľahlé horské dedinky, kam ešte turizmus toľko neprenikol, budete sa kochať výhľadmi na krištáľovo čisté rieky a kaňony, a často tu budete úplne sami. Nájdete tu aj množstvo unikátnych historických pamiatok, napríklad antický areál v južnej časti krajiny Butrint je zapísaný na Zozname svetového dedičstva UNESCO. Tešte sa aj na moderné stavby a tiež skvelé kulinárske zážitky. Mieša sa tu stredomorská talianska, grécka i albánska kuchyňa a výborné sú aj miestne vína.

„Ceny sú tu oproti Chorvátsku alebo Slovinsku veľmi priaznivé a zhruba polovičné v porovnaní so Slovenskom. Pretože Chorvátsko bude určite so zavedením eura zdražovať, možno predpokladať, že ho Albánsko do istej miery nahradí,“ predpovedá hovorca agentúry Invia.

Madeira

Ostrov Madeira síce patrí pod Portugalsko, avšak polohou má bližšie k Afrike. Hovorí sa jej Ostrov večnej jari, a preto sem môžete vyraziť celoročne a vždy tu bude rovnako krásne – príjemne teplo, aj keď nikdy nie tropické horúčavy. Madeira si preto vyložene hovorí o to, aby ju človek precestoval, alebo ešte lepšie prechodil. Miestne treky a výhľady patria k tým najkrajším na svete.

„Záujem o Madeiru už v minulom roku raketovo vystrelil. Presne totiž spĺňa rastúci dopyt po destináciách, ktoré ponúkajú nielen odpočinok, ale aj aktívnu dovolenku, krásnu prírodu, a zároveň sú ľahko dostupné ,“ vysvetľuje Jiřina Ekrt Jirušková, prečo tento ostrov bude vyhľadávať čoraz viac cestovateľov.

Vaše madeirské cestovanie pravdepodobne začne v hlavnom meste Funchalu, z ktorého sa potom môžete vydať napríklad do menších rybárskych dediniek a prístavov, napríklad v Porto Moniz sa okúpete v jedinečných skalných jazierkach. Za výšľap stojí druhá najvyššia hora ostrova Pico do Arieiro, odkiaľ sa otvára úchvatný výhľad na najvyššie Pico Ruivo a okolité horské masívy a údolia. Veľmi obľúbená je aj vyhliadka Eira do Serrado, odkiaľ nahliadnete do slávneho hlbokého Údolia mníšok.

Senegal

Senegal je právom označovaný za vychádzajúcu cestovateľskú hviezdu, ktorá uspokojí aj tých najnáročnejších návštevníkov. Označenie perla západnej Afriky si získal vďaka úchvatnej divokej prírode, kvalitným službám, bohatému kultúrnemu dedičstvu a jedinečným zážitkom, na ktoré budete ešte dlho radi spomínať.  Na návštevníkov tu čaká pulzujúce hlavné mesto Dakar, historický ostrov Goree, tradičná senegalská kultúra či vzrušujúce africké safari. 

Táto krajina ktorá je vzdialená len sedem hodín letu z Bratislavy láka čoraz viac slovenských cestovateľov. Napomáha tomu chuť Slovákov investovať do kvalitnej dovolenky, spoznávať nové krajiny,  ale aj dobrá ponuka a dostupnosť.  „Najčastejšie sem Slováci lietajú z Bratislavy na dĺžku pobytu osem dní a vyberajú si päťhviezdičkové all inclusive hotely. Takýto typ zájazdu začína zhruba na 1400 eurách na osobu ,“ dopĺňa Jiřina Ekrt Jirušková. 

Menorca 

Španielsky ostrov Menorca tvoriaci srdce západného Stredomoria je známy pre svoje prírodné scenérie s krištáľovo čistou vodou a borovicovými hájmi. V tieni svojich rušivých a obľúbených susedov Ibiza a Mallorca , hrdo zobrazuje svoju bohatú históriu a kultúrne dedičstvo vrátane prírodných rezervácií, chránených chodníkov, pokojných prístavov i nedotknutého pobrežia.  

,, Hoci patrí k najpokojnejším miestam na súostroví Balerári , ponúka mnoho zábavných aktivít ako potápanie , výlety loďou , jazda na koni , surfovanie i turistika. '' opisuje Menorcu hovorkyňa cestovnej agentúry Invia Jiřina Ekrt Jirušková.

Jordánsko

Existuje množstvo dôvodov , prečo zaradiť Jordánsko na zoznam svojich cestovateľských želaní. Jordánsko, nazývaný aj klenot blízkeho východu vtiahne návštevníkov do unikátneho sveta starobylých ruín, rozsiahlych púští i nádhernej pobrežnej krajiny. Je skvelou destináciou pre cestovateľov s dobrodružným duchom a záujmom o arabskú históriu a kultúru. 

Najväčším turistickým lákadlom celého Jordánska je bezpochyby skalnaté meto Petra, vytesané do pieskovca, ležiace na juhu tejto krajiny, v údolí Wádí Músa.  Nie nadarmo túto oblasť voláme siedmym divom sveta. 

Publikované: 05.01.2023