Inšpirácia na dovolenku? Slováci trávia jeseň v Egypte, priemerne minú 750 eur

K moru sa už dávno nejazdí len počas letných mesiacov. Dôkazom je aj tohtoročná jeseň, kedy sa Slováci rozhodli využiť teplé počasie v ďalekých destináciach. Najčastejšie vyrážajú do Egypta, veľký záujem je aj o južnú Európu a exotiku. 

Do Egypta sa počas jesene chystá každý tretí Slovák: „Obľúbená destinácia s niekoľkými letoviskami, prekrásnym morom, bohatou históriou, v rebríčku jesenných dovoleniek so svojimi 38 percentami zvíťazila na plnej čiare. Nasleduje ju Turecko, kam mieri 12 percent našich klientov,“ hovorí hovorkyňa cestovnej agentúry Invia Jiřina Ekrt Jirušková.

V tesnom závese za Tureckom je potom Cyprus, kam túto jeseň vyráža 8 percent slovenských cestovateľov. Orientálna destinácia Omán so svojimi belostnými plážami, architektonickými skvostami a skvelou kuchyňou zaujala až 7 percent Slovákov. Prvú päticu uzatvárajú Spojené arabské emiráty s 5 percentami. 

Celý týždeň aj predĺžený víkend

„Zvyšuje sa počet klientov, ktorí chcú ísť k moru len na pár dní, napríklad na predĺžený víkend. Stále ale jasne vedie zájazd na osem dní. Slováci v drvivej väčšine vyberajú hotely s all inclusive službami.  V Turecku si však 69 percent klientov priplatí za ultra all inclusive. Práve táto krajina je  týmto typom servisu a jeho kvalitou povestná,“ opisuje Jirušková.

Z údajov agentúry Invia tiež vyplýva, že najčastejšie na jesennú dovolenku vyrážajú páry, a to v 57 percentách. „Nasledujú rodiny s deťmi, ktoré majú v tomto období jesenné prázdniny. Do kariet Slovákom hrá aj niekoľko štátnych sviatkov,“ dodáva hovorkyňa. Rodiny tvoria zhruba 22 percent jesenných zájazdov, až 13 percent ľudí pritom cestujú sami. 

Na dovolenke nešetríme

Za osemdňový zájazd v Egypte počas jesenných mesiacov Slováci priemerne zaplatia 750 eur, za týždennú dovolenku  v Turecku v priemere 706 eur.  Za luxusné služby v Ománe v 5 hviezdičkovom hoteli s all inclusive službami sú ochotní zaplatiť až 1400 eur. Priemerná cena zájazdu do Spojených arabských emirátov je o čosi lacnejšia a to 1144 eur. Je to spôsobené, tým, že až 38 percent cestovateľov preferuje 4-hviezdičkové hoteli. 

Kam vyraziť v zime?

Dovolenku v teple na jeseň už nestihnete, ale radi by ste to napravili v zime? Predaj zájazdov na toto obdobie je samozrejme už v plnom prúde a z exotických destinácií zatiaľ vedie Omán, kam sa vyrazí ohriať až 40 percent Slovákov. V obľúbenosti exotických krajín nasledujú Spojené arabské emiráty (23 percent), Jordánsko (12 percent), Senegal (8 percent), Zanzibar (3 percent). Najčastejšie sa vyráža na osem dní a priemerná cena zájazdu do exotickej destinácie je 1500 eur.

Dovolenka ako darček

Chceli by ste dovolenku darovať, ale nie ste si istí vhodnou lokalitou, ani termínom? Venujte vianočný poukaz, ktorý si pre svojich zákazníkov pripravila cestovná agentúra Invia. Možno ho zaobstarať jednoducho online, ide teda o darček vyriešený za pár minút az pohodlia domova. Hodnota poukazu je ľubovoľná, musí byť len vyššia ako 20 eur. Obdarovaný si potom môže vyberať z kompletnej ponuky zájazdov slovenských aj zahraničných cestovných kancelárií, s ktorými Invia spolupracuje.

Publikované: 03.12.2022