Zažite pravý Orient: Do Ománu konečne priamym letom a bez obmedzení

Záujem Slovákov o cestu do Ománu bol posledné roky na výraznom vzostupe, lenže po príchode pandémie sa krajina na dlhú dobu uzavrela turistom. Teraz je ale späť a dostupnejšia ako ino-kedy predtým - na konci mája krajina zrušila všetky obmedzenia spojené s covidom teraz sa navyše novo pridávajú priame lety.

„Cesta do Ománu je dnes rýchlejšia a jednoduchšia. Dostanete sa sem priamym letom z Bratislavy ,“ hovorí hovorkyňa cestovnej agentúry Invia Andrea Řezníčková. Slováci tak majú ďalšiu destináciu, kam môžu za teplom lietať celoročne, a ktorá navyše nie je ďaleko. To však zďaleka nie sú jediné výhody tejto arabskej krajiny.

Omán je istota, nech už je váš cestovateľský vkus akýkoľvek. Ak chcete odpočívať na pláži, čaká ho priezračné more a biele pláže, ktoré Vás ani po týždni neprestanú baviť. Vášnivý cestovatelia môžu obdivovať hory, púšť, skaly, ale aj zeleň, respektíve datľové palmy na každom kroku, typické jazierka zvané wádí, pôvabnú arabskú kultúru a architektúru, skvelé jedlo už je len príjemnou samozrejmosťou pre každého. „Na pestrosť tejto krajiny sú pripravené aj cestovné kancelárie, a tak nepredávame len odpočinkové pobyty v rezorte, ale aj poznávacie zájazdy,“ dodáva Řezníčková.

Rýchlo sa rozvíjajúce krajiny

Muscat je výbornou základňou, pokiaľ chcete odpočívať pri mori, ale zároveň vyrážať na výlety. Počas poznávacej cesty sa však dostanete aj na južné pobrežie, kde leží Salalah. Skvelou voľbou je tiež prenajať si auto (ideálne terénne, aby ste mohli do hôr aj do púšte), pokojne aj so sprievodcom, čo vám napríklad cestovná agentúra Invia dokáže zaistiť. Vďaka tomu môžete spoznávať Omán naplno. „Najčastejšie sem Slováci lietajú na osem dní a vyberajú si päťhviezdičkové all inclusive hotely. Takýto typ zájazdu začína zhruba na 1200 eurách na osobu ,“ dopĺňa Řezníčková.

Už prekrásne moderné letisko v Muscate vám pripomenie, že sa rozhodne nevydávate do žiadnej zabudnutej arabskej krajiny. Na každom kroku je poznať rýchlo rozvíjajúci sa Omán, ktorý pripravený ponúknuť tie najlepšie služby, luxusné hotely a špičkový servis. V Muscate sa potom rozhodne musíte zájsť pozrieť do mešity sultána Kábusa, ktorého milovala celá krajina a ktorý bohužiaľ začiatkom roka 2020 zomrel. Bol to práve on, kto sa zaslúžil o rýchly rozvoj štátu.

Wádí a noc v púšti

„Omán je síce čím ďalej populárnejší, ale napriek tomu pôsobí neuveriteľne pokojne. Aspoň zatiaľ sa z ničoho nerobí turistická atrakcia. Jediný náznak pocítite pri wádí (jazero) Bani Khalid. Je pravdepodobne zo všetkých najkrajší, ale aj plné ľudí. Už preto, že sa tu dá kúpať. Pokojnejší je wádí Arbayeen a jeho okolie. Vezmite si so sebou zásoby a urobte si tu celodenný piknik. Cestou sa ešte stavajte u Bimah Sinkhole, čo je veľký kráter s priezračnou tyrkysovou vodou. Aj tu si môžete zaplávať, prípadne zaskákať z okolitých skál, hĺbka je bezpečná. Ak chcete na nenáročnú túru, skvelé je wádí Shab,“ odporúča Andrea Řezníčková.

Nenechajte si ujsť ani púštnu oblasť Wahiba Sands. Nájdete tu perfektne vybavené kempingy, kde môžete prenocovať a odviezť si tak zážitok na celý život. Poproste aj sprievodcu, nech vás vezme na tradičnú kávu a ďatle k beduínom, a nebojte sa ani dobrodružnej jazdy v dunách, napríklad cestou na západ slnka. Len počítajte s tým, že ak sem vyrazíte v zimných mesiacoch, môže byť v noci v púšti prekvapivo celkom chladno.

Do Ománu sa napriek tomu jazdí po celý rok. Počas horúceho leta a monzúnov totiž inak suché skaly predovšetkým v oblasti Salalahu zozelenajú, a tak krajina dostane zase úplne inú tvár. Nech už ale vyrazíte kedykoľvek, určite budete nadšení. Napriek všetkým možným predsudkom je Omán pokojná, bezpečná a priateľská krajina, ktorá sa od začiatku septembra opäť otvorila zahraničným turistom.

Publikované: 11.07.2022