Dovolenka s domácim miláčikom? Psie pláže, lehátka aj špeciálny bar!

Chcete si užiť dovolenku pri mori aj so svojim psom? Žiadny problém! V obľúbených európskych destináciách za posledné roky rapídne pribudli ubytovania s označením dog- friendly i dokonca špeciálne psie pláže . Tie najlepšie nájdete v Taliansku alebo Chorvátsku.

Slováci sú národom psíčkarov. Podľa minuloročného prieskumu agentúry Go4insight má 39 percent Slovákov v domácnosti aspoň jedného psa. Pre mnoho ľudí je úplne samozrejmé tráviť so svojim štvornohým parťákom aj letnú dovolenku. Síce mnohé letecké spoločnosti ponúkajú možnosť cestovať so psom, mnohí si vyberajú európsku destináciu, ktorá je ľahko dostupná vlastným autom. Zabezpečia tak psíkovi najlepší komfort s pravidelnými zastávkami a možným venčením.

Pred cestou do zahraničia nesmieme zabudnúť na to, že aj psy potrebujú pas. „Cestovný preukaz psom vystavuje veterinár. Súčasťou pasu by malo byť potvrdenie o platnom očkovaní proti besnote, prípadne o ďalších ošetreniach podľa požiadaviek cieľovej krajiny. Zviera musí byť navyše označené, najčastejšie sa využíva čipovanie alebo tetovanie,“ radí Andrea Řezníčková, tlačová hovorkyňa cestovnej agentúry Invia, ktorá je na slovenskom trhu jednotkou v oblasti predaja dovolenky cez internet. Psičkári by mali venovať pozornosť aj výberu destinácie. Niektoré krajiny majú pre vstup so psami zvláštne pravidlá obmedzujúce napríklad vek alebo rasu zvieraťa. Tieto nariadenia si treba vopred naštudovať, aby ste sa pri prejazde hraníc vyhli problémom. Na druhú stranu však nájdete množstvo dovolenkových lokalít, kde vaše štvornohých kamarátov vrelo vítajú, či už sa jedná o rôzne hotely s označením „Pet Friendly“, alebo napríklad špeciálne psie pláže. Tie najobľúbenejšie pritom nájdete práve v populárnych destináciách, ako je Taliansko alebo Chorvátsko.

Skvelé zázemie pre psíčkarov ponúka chorvátska Istria

Chorvátsko je u psíčkarov veľmi obľúbené, pretože tu každým rokom pribúdajú ubytovania i pláže, kde Vás vrelo privítajú aj s Vašim domácim miláčikom. Môžete s ním zavítať na každú pláž, ktorá nie je označená modrou vlajkou alebo nemá vstup so psami písomne zakázaný. „Chorvátsko tiež ponúka bohatý výber špeciálnych psích pláží. Veľa ich nájdete v oblastiach Istria, Kvarner alebo Severnej a Strednej Dalmácie. Psie pláže sú spravidla vybavené odpadkovými košmi na psie exkrementy, lavičkami, zdrojmi tečúcej vody či sprchami pre psov,“ vymenováva Andrea Řezníčková.

Každá pláž má síce vlastné pravidlá, no dôležitým bodom je dbať na čistotu, teda zbierať po psovi exkrementy a vyhadzovať ich do košov na to určených. Nakoľko sa na pláži nachádza mnoho iných domácich maznáčikov a pláže spravidla nie sú oplotené ani inak chránené, mali by byť psi vždy na vôdzke.

Veľkým počtom psích pláží sa pýši napríklad prístavné mesto Rovinj, ktoré je samo o sebe psíčkarskym rajom: psy s vami môžu do väčšiny miestnych reštaurácií aj do historického centra. Jednou z najobľúbenejších psích pláží v tejto lokalite je Zlatni rat s kamienkovou plážou, pozvoľným vstupom do mora, množstvom tieňa aj špeciálnym psím barom. Obľúbenú psiu pláž menom Blue Moon ponúkne aj populárne turistické stredisko Poreč. Nájdete tu dláždené cestičky pre skvelé prechádzky, ale aj priestranný trávnatý areál, kde sa môžu psy do sýtosti vybehať.

Najobľúbenejšiu psiu pláž nájdete v Taliansku

Veľmi častou destináciou na cestovanie s domácim miláčikom je aj Taliansko, ktoré sa všeobecne pokladá za priekopníka psích pláží a tiež za jednu z najviac dog-friendly krajín Európy.

„So psom môžete v Taliansku nielen do celého radu reštaurácií, kaviarní a barov, ale aj do mnohých obchodov. Pravidlá pre cestovanie so psom v hromadnej doprave sú veľmi benevolentné, dovoľujú Vám napríklad cestovať vo vlaku s malým psom v prepravke úplne bez poplatkov,“ uvádza Andrea Řezníčková z cestovnej agentúry Invia. Vo vyhľadávanom talianskom letovisku Bibione nájdete jednu z najobľúbenejších pláží pre psov, Plutovu pláž. Pre cestovateľov aj ich štvornohých parťákov sú tu pripravené lehátka so slnečníkmi, psie sprchy, vrecká na exkrementy aj vodítka na požičanie. Psa tu môžete aj prihlásiť na výcvikovú lekciu alebo sa spoločne zapojiť do animačného programu. Vzhľadom na obľúbenosť pláže sa však pripravte na davy ľudí i psov a väčší hluk. Pokiaľ teda preferujete pokojnejšie prostredie, zamierte do strediska Porto Santa Margherita, kde si môžete vybrať ubytovanie v širokej ponuke apartmánov alebo viliek so záhradkou, kam je možné vziať pokojne aj niekoľko veľkých psov. Špeciálne psie pláže tu síce nenájdete, zato ale budete mať k dispozícii niekoľko divokých piesočnatých pláží, na ktoré je vstup zadarmo.

Publikované: 08.08.2022