Ako ľahko a bezpečne cestovať so psom

Keď vyrážate na dovolenku a psíka nechávate doma, nikdy si to neužijete tak, ako keby bol s vami. Jednoducho Vám začne chýbať a k tomu musíte hľadať dobrovoľníkov na stráženie. Pri-tom keď si cestu dobre naplánujete, môžete ho vziať pokojne aj k moru.

Pokiaľ sa rozhodnete cestovať so psom, bude potrebné cestu plánovať o niečo detailnejšie a myslieť na pár ďalších drobností. Keď na nich ale nezabudnete, čaká vás parádna dovolenka, ktorú si užije aj váš maznáčik.

Na čo treba teda myslieť a čo zariadiť dopredu?

Dog-friendly hotel

„Na každej dovolenke musíte niekde bývať. A či už zostanete v prenajatom dome alebo hoteli, vždy si dopredu zistite, či sú v ňom domáci miláčikovia vítaní. V hoteli by sa totiž mohlo stať, že vám psíka odmietnu ubytovať. Ideálne je preto už pri vyhľadávaní ubytovania filtrovať tie, ktoré sú takzvane dog-friendly. Vyhľadávanie zájazdov na webe invia.sk vám takto zjednoduší filter dog-friendly,“ radí hovorkyňa cestovnej agentúry Invia Andrea Řezníčková. Ak aj cestujete za svojimi známymi, u ktorých budete bývať- je dobré ich informovať, že prídete so psom, aby mali možnosť povedať, či sú s tým uzrozumený, poprípade bývanie psíkovi prispôsobiť.

Cestovný pas pre psa

Pred cestou do zahraničia nezabudnite, že aj psy potrebujú pas. „Cestovný preukaz psom vystavuje veterinár. Súčasťou pasu by malo byť potvrdenie o platnom očkovaní proti besnote, prípadne o ďalších ošetreniach podľa požiadaviek cieľovej krajiny. Zviera musí byť navyše označené, najčastejšie sa využíva čipovanie alebo tetovanie,“ radí Řezníčková. Začnite však tým, že si zistite, či do danej krajiny povoľujú vstup so živým zvieraťom. Niektoré krajiny majú pre vstup so psami zvláštne pravidlá obmedzujúce napríklad vek alebo rasu zvieraťa. Najľahšie to zistíte na stránkach Štátnej veterinárnej správy.

Cesta lietadlom

So psom môžete dokonca aj do lietadla, no podmienky a pravidlá pre cestovanie sa líšia podľa veľkosti psa. Menšie plemená si môžete vziať na palubu, väčšie potom cestujú v batožinovom priestore. „Ak cestujete do zeme, ktorá akceptuje vstup so psom a chcete ho vziať na palubu, musí byť umiestnený v uzatvárateľnej prepravke určenej na prepravu zvierat s pevným a nepriepustným dnom. Rozmery tohto boxu však nesmú presiahnuť 43 x 30 x 27 centimetrov a jeho celková hmotnosť vrátane zvieraťa musí byť maximálne 8 kilogramov. Box pre psa, ktorý budete odbavovať, by nemal byť väčší ako 130 x 69 x 80 cm a hmotnosť vrátane zvieraťa nesmie prekročiť 32 kilogramov,“ opisuje Řezníčková.

Preprevka musí byť vybavená jedlom a vodou s možnosťou doplnenia zvonku a označená vašim menom a telefonickým kontaktom. Za prepravu zvieraťa budete zrejme platiť poplatok – podľa podmienok vašich aeroliniek. Zvieratá, ktoré by boli ťažšie ako 32 kilogramov síce možno tiež prepraviť, ale už sa budú považovať za cargo zásielku a budú musieť vyraziť nákladným lietadlom, čo cestu značne komplikuje.

Pes v aute

Autom môžete prepravovať akékoľvek veľkého psa, ale i to má svoje pravidlá. Pokiaľ psa nemáte v aute správne zaisteného, pri policajnej kontrole vám môže hroziť pokuta až 100 eur. Avšak ak sa pri nehode pes zraní, alebo zraní niekoho, môže polícia potrestať vodiča sumou aj osemtisíc eur. Nejde však len o pokutu, ale predovšetkým o bezpečnosť. „Psa nikdy neprevážajte na prednom sedadle, kde je aktívny airbag spolujazdca. Nemal by ale ani jazdiť na voľno vzadu, kde pri prudkom brzdení alebo náraze môže vyletieť dopredu,“ upozorňuje produktový špecialista z českého zastúpenia značky Toyota, Daniel Nemec. Ideálne je podľa neho namontovať špeciálnu mrežu, ktorá oddeľuje batožinový priestor od zvyšku vozidla. Je možné ju obaliť dekou, aby v prípade nehody nedošlo k zraneniu psa. „Akonáhle psa naložíte, je nutné ho zaistiť špeciálnym postrojom a aj ostatné prevážané predmety tak, aby mu nemohli ublížiť,“ hovorí Nemec. Batožinový priestor môžete mrežou tiež rozdeliť na dve časti. Pes tak získa vlastný priestor bez toho, aby ho ohrozovala vaša batožina.

Psy menších rás je možné prevážať aj na zadných sedadlách, aj tu je však potrebné mať správny postroj, ktorý pripnete bezpečnostným pásom. Na zadné sedadlá môžete tiež dať ochranný poťah, vďaka ktorému zostane interiér vozidla čistý. Na dlhších cestách nezabúdajte na pravidelné zastávky na venčenie, zaistite psíkovi prísun vody, prípadne aj jedla.

Psie pláže

Akonáhle dorazíte na miesto, nevrhajte sa hneď bezhlavo so psom do vĺn, v prvom rade si skontrolujte či je pláž prístupná aj pre domácich miláčikov, poprípade s akými pravidlami. Dobrou správou je, že v obľúbených európskych destináciách v posledných rokoch hojne pribúdajú dog-friendly ubytovania aj špeciálne psie pláže. Tie najlepšie nájdete v Taliansku alebo Chorvátsku. „V Chorvátsku nájdete psie pláže najmä v oblastiach, ako je Istria, Kvarner alebo Severná a Stredná Dalmácia. Psie pláže sú spravidla vybavené odpadkovými košmi na psie exkrementy, lavičkami, zdrojmi tečúcej vody či sprchami pre psov. Priekopníkom v zavádzaní psích pláží je Taliansko, najobľúbenejšie pláže pre psov sú v Bibione, pokojnejšie sú napríklad so strediskom Porto Santa Margherita,“ radí Řezníčková.

Publikované: 27.07.2022