5 tipov na najkrajšie cyklotrasy v Európe

Každá krajina má čo ponúknuť. Síce v súčasnosti nemôžeme cestovať do zahraničia, ale v plánovaní máme voľnú ruku. Čo tak spoznať vysnívanú destináciu na dvoch kolesách? Bicykel je nielenže ekologickejší variant, ale zároveň môžete kdekoľvek zastaviť a dostanete sa aj na také miesta, kde autom len tak nemôžete ísť. Prinášame vám 5 najkrajších cyklotrás v európskych krajinách, ktoré zatiaľ môžete preskúmať v pohodlí domova.

Malorka

Tento španielsky ostrov je známy svojimi krásnymi útesmi, zafírovým morom a romantickými mestečkami. V jarných a jesenných mesiacoch je však hlavne vyhľadávaný vášnivými a profesionálnymi cyklistami. A vedia prečo. „Stále je tu čo obdivovať. Kláštory na kopcoch s výhľadom na celý ostrov, všadeprítomné veterné mlyny, kvitnúce pomarančovníky, olivovníky či datľovníky, pasúce sa ovce. To je len zlomok toho, čo cestou môžete vidieť a zažiť. Nájdete tu stovky kilometrov značených cyklotrás, vodiči sú tu ohľaduplní a v každom stredisku je požičovňa bicyklov. Treba však dbať na bezpečnosť, preto určite majte na hlave prilbu a počas dažďa radšej oddychujte. Cesty sú tu totiž veľmi klzké,“ vysvetľuje Helena Tomková, externá tlačová hovorkyňa cestovnej agentúry Invia. Hlavným lákadlom je hlavne pohorie Serra de Tramuntana či najseverejnejší bod ostrova Formentor, ale aj východ Malorky má čo ponúknuť s hradom Castell de Santueri a s kláštorom spojeným s vyhliadkou San Salvador.

Nórsko

Nórsko, to je hlavne príroda. Práve kvôli nej sem chodia turisti objavovať rôzne atrakcie. Zaujme vás svojou divokosťou a rozmanitým terénom. Ak máte radi cyklistiku, tak určite by ste nemali vynechať perlu Nórska – Rallarvegen. Cesta pôvodne slúžila na prepravu materiálu pre stavbu železnice Bergen – Oslo. Cyklotrasa sa začína v dedinke Haugastøl, vedie cez skalnaté hory vo Finse a končí v malej dedinke Flåm, ktorá je na konci jedného z ramien Sognefjordu. Dlhá je 82 km a dá sa prejsť za jeden deň. „Alebo si cestu naplánujte na viacero dní a spoznajte pamiatky, škandinávsku architektúru a pokochajte sa prírodnou scenériou. Možno cestou stretnete nejakých škriatkov, obrov či trollov,“ odporúča s úsmevom Helena Tomková.

Nemecko

Cesta na bicykli môže byť aj romantická. Presvedčí vás o tom 440 kilometrov dlhá Romantická cesta (Romantische Straße) v južnom Nemecku. Jej začiatok je v meste Würzburg a končí sa vo Füssene. Vedie cez stredoveké nemecké mestečká ako Nördlingen, Rothenburg ob der Tauber či Dinkelsbühl. „Stredoveké hrady, údolia riek Tauber, Sulzach, Wörnitz a Lech, rôzne pútnické kostoly či opátstva, vynikajúca regionálna gastronómia, tradície či zvyky. To je len zlomok toho, čo vás čaká. Najkrajším vyvrcholením celej cesty je zámok Neuschwanstein a nádherný výhľad na pohorie Álp, ktorý sa vám naskytne z Füssenu. V budúcnosti sem určite choďte v jeseni, keď tu je oveľa menej turistov ako v lete,“ radí H. Tomková.

Taliansko

Cyklistickou destináciou je nepochybne aj Taliansko. Ponúka množstvo cyklotrás a medzi nimi aj jednu z najnebezpečnejších na svete. Ide o Strada Delle 52 Gallerie, ktorá je vysoko v horách Pasubio. Táto cesta bola postavená počas 1. svetovej vojny, je dlhá 6,5 km a nájdete tu 52 tunelov, ktoré chránili vojakov pred strelami a lavínami. Za zmienku stoja aj Dolomity či najdlhšia cyklotrasa Via Francinega, ktorá je stará viac ako 1 000 rokov a dlhá takmer 2 000 km. Začína sa v priesmyku Great St. Bernard Pass pri Švajčiarsku, ide cez Toskánsko a končí sa pri Bazilike sv. Petra v Ríme. Ak si netrúfate na tak dlhú jazdu na dvoch kolesách, tak choďte k najväčšiemu talianskemu jazeru Lago di Garda. Má to však jeden háčik. Veľa ľudí vie, ako je tam krásne.

Dunajská cyklotrasa

Na záver nemôže chýbať jedna z najstarších a najobľúbenejších cyklotrás v Európe. Začína sa v Nemecku a podľa názvu sa tiahne popri rieke Dunaj až do Budapešti. Je časťou európskej cyklotrasy EuroVelo 6. Cestu lemuje množstvo pamiatok, čarokrásnych viníc a miest s bohatou históriou. Zároveň vedie cez národný park Donau-Auen, opátstvo Stift Melk, kultúrne mestečko Krems, jedinečné údolie Wachau, až sa dostanete do mesta kvetov Tulln a do pýchy habsburskej monarchie, Viedne. Výhodou tejto cyklotrasy je tá, že časť vedie aj cez Slovensko, takže nemusíte čakať na otvorenie hraníc. Buďte však zodpovední a vyberajte si skôr miesta na spoznávanie vo svojom okolí. Tieto európske cyklotrasy vám totiž neutečú a aspoň budete mať čas popracovať na svojej kondícii a nových výzvach. Už teraz si ich môžete pozrieť a zarezervovať napríklad na jesenné obdobie v cestovnej agentúre Invia.sk

Publikované: 14.05.2020