Mexiko, Taliansko, New York: Po stopách najlepších koktailov sveta

Bratislava 10. mája 2019

Máj patrí medzi mesiace oslavujúce koktaily z rôznych kútov zemegule, pretože v tomto mesiaci slávime Medzinárodný deň koktailov. Naozajstní fajnšmekri však vedia, že tie najlepšie drinky vám namiešajú priamo v destináciách, kde sa zrodili. Kúpte si letenku a vydajte sa s nami na cestu okolo „koktailového sveta“.

Miešané drinky k moru a pláži jednoducho patria, a tak nie div, že si ich každý Slovák na dovolenke s náležitým nadšením vychutná.

Vydajte sa do Ameriky

Ak však budete pátrať po skutočnom pôvode koktailov, zistíte, že ich kolískou sa stali pred viac ako 200 rokmi USA. „V prípade, že sa budeme baviť o pomenovaní koktailov podľa obvodov napríklad v meste New York, história zanedbáva len starý Staten Island. Z ďalších štyroch štvrtí ste určite všetci počuli o Manhattane a niektorí z nás možno poznajú aj Bronx. Ale aj štvrte ako Queens a Brooklyn majú vo svete koktailov zastúpenie,“ hovorí Petr Roškota, manažér Hennessy baru v hoteli Savoy v Špindlerovom Mlyne.

Skúste si napríklad namiešať nie úplne známy koktail Queens s ananásovým džúsom. „O jeho slávu sa v 30. rokoch minulého storočia zaslúžil Angličan Harry Craddock. Neskôr ho zapísal do slávnej knihy koktailov, ktorú sám vydal,“ dodáva Roškota.

Ako na Queens?

Zloženie: 4,5 cl London dry gin 1,5 cl suchého Martini 1,5 cl sladkého Martini 3 cl ananásového džúsu

Príprava: Do šejkra dáme ľad, všetky ingrediencie, „vyšejkrujeme“ a cez sitko nalejeme do pohára na Martini. Štandardne sa koktail ozdobí citrónovou kôrou.

Nefalšovaný Queens koktail si najlepšie vychutnáte priamo v New Yorku. „Skúste napríklad hotel Roosevelt na Madison Avenue priamo v centre,“ odporúča Andrea Řezníčková, tlačová hovorkyňa cestovnej agentúry Invia, ktorá je na slovenskom trhu jednotkou v oblasti predaja dovolenky cez internet. Vyberať však môžete z nepreberného množstva najrôznejších zájazdov. „Zájazdy do New Yorku u nás zažívajú v poslednom čase ozajstný boom, ľudia preferujú ubytovanie v centre, aby si užili ten pravý NY, majú to potom blízko k všetkým pamiatkam, múzeám, galériám a atrakciám,“ dodáva hovorkyňa Invia.

Hurá do Talianska na Bellini!

Ak ste skôr zástancami klasických chutí, vydajte sa do Talianska za koktailom pomenovaným po slávnom talianskom maliarovi Giovannim Bellinim. „Skvelú modernú kombináciu predstavuje Bellinni s francúzskym likérom Chambord. Chuť likéru tvoria vyzreté maliny a černice naložené v koňaku a ďalšie koreniny osladené medom. Na záver sa táto esencia spojí s výťažkom z vanilky a kôry citrusov,“ uvádza Petr Roškota s tým, že Bellini patrí medzi ovocné koktaily, ktoré sa hodia na rôzne typy párty. „Taliansko je medzi Slovákmi celoročne veľmi obľúbená destinácia aj vďaka dobrej dostupnosti autom či lietadlom. Na horách určite hrá prím Bombardino, v meste zasa Aperol. Drink Bellini môže byť zaujímavým spestrením,“ hovorí Andrea Řezníčková.

Ako na talianske Bellini?

Zloženie: 5 cl broskyňového pyré 10 cl prosecca Chambord – stačí len pár kvapiek

Príprava: Do pohára typu flauta nalejeme broskyňové pyré a dolejeme proseccom. Chambord kvapneme až na záver. „Dávajte pozor hlavne na penu,“ upozorňuje Petr Roškota.

Mexická Margarita tak trocha inak

Margarita patrí medzi koktaily, ktoré patria predovšetkým medzi plážové drinky. „Moja obľúbená je Tommy's a pochádza z rovnomennej mexickej reštaurácie v San Franciscu z roku 1990. Tento koktail uznáva aj medzinárodná barmanská asociácia,“ uvádza Petr Roškota.

Ako na netradičnú Margaritu?

Zloženie: 4.5 cl tequila (ideálne reposado) 1.5 cl čerstvej limetkovej šťavy 2 lyžičky agávového sirupu

Príprava: Všetky ingrediencie vložíme do šejkra s ľadom, pretrepeme a cez sitko nalejeme do krátkeho pohára s ľadom. V originálnej verzii koktailu sa okraj pohára navlhčí limetkou a urobí sa okraj so soľou. Ako ozdobu použijeme limetku. „Na spestrenie chuti môžete pridať do šejkra plátok čili a konárik koriandra,“ dodáva manažér.

„V Mexiku naši zákazníci navštevujú hlavne Cancún a lokalitu Riviera Maya. Oceňujú krásnu prírodu, delikátnu kuchyňu a jedinečné pamiatky. Margaritu si určite vychutnáte aj na palube lode pri niektorej zo zaoceánskych plavieb. Skúste napríklad Mexiko, Kubu alebo USA,“ odporúča hovorca Invia.

Publikované: 14.05.2019