Ako zažiariť na Instagrame s fotkami z dovolenky? Sledujte trendy a buďte kreatívni

Ako zažiariť na Instagrame s fotkami z dovolenky? Sledujte trendy a buďte kreatívni


Bratislava, 24. júla 2018


Leto je obdobím dovoleniek, výletov a nových zážitkov. Rovnako ako užiť si dovolenku je ale v dnešnej dobe pre mnoho ľudí dôležité spraviť na nej kvalitné fotky na sociálne siete. Obzvlášť Instagram sa teší veľkej obľube a jeho úspešní užívatelia môžu získať veľký vplyv. Byť s príspevkami z dovolenky na Instagrame úspešný ale nie je len tak. V nasledujúcom článku prinášame tipy, ako so zážitkami z dovolenky osloviť čo najviac ľudí.


Objavte vďaka Instagramu zaujímavé miesta
Na vytvorenie dobrej fotky je zásadná jej celková atmosféra. Pri cestovaní sa preto neupínajte len na známe miesta preplnené turistami, ale skúste hľadať odľahlé zákutia alebo menej navštevované ciele. „Turisti po ceste na dovolenku často opomínajú skutočné klenoty. Typickým príkladom je slovinské jazero Bled ležiace na pol ceste do Chorvátska. Cestujúci okolo neho väčšinou len prejdú, ide ale o jedno z najfotogenickejších alpských jazier,“ odporúča Michal Tůma z cestovnej agentúry Invia, ktorá je jednotkou v online predaji dovoleniek na slovenskom trhu.
Instagram ale môžete pomerne dobre použiť aj na objavovanie zaujímavých miest v okolí. Stačí si zadať do vyhľadávania hashtagy súvisiace s vašou prázdninovou destináciou a prechádzať si fotografie. Dosť možno narazíte na zaujímavé miesto, o ktorojm ste sa v sprievodcovi nedočítali.


Pochváľte sa fotogenickými pokrmami z dovolenky
Okrem selfie a fotografií postavy sú dnes na Instagrame v kurze predovšetkým fotografie jedla. Práve na odfotenie netradičných pokrmov je dovolenka perfektnou príležitosťou. „Veľmi pestrou a farebnou kuchyňou je známe napríklad Bali, kde môžete raňajkovať čerstvé ovocie, ale aj originálne servírované smoothie bowl,“ komentuje Michal Tůma z cestovnej agentúry Invia, ktorá ponúka stovky zájazdov do exotických destinácií. Doplnky, akými sú drevené podnosy, ozdobné taniere a čerstvé kvetiny, ktoré pri fotení jedla v domácich podmienkach musíte na vytvorenie peknej fotky používať, v tropickom raji nebudete potrebovať. Aj európske mestá ponúkajú najrôznejšie podniky povestné svojimi krásne vyzerajúcimi pokrmami. Plejádu fotogenických kaviarní nájdete napríklad v Barcelone alebo Taliansku.


Filtre a aplikácie dotiahnu fotku k dokonalosti
K dotiahnutiu fotky k dokonalosti je možné využiť mnoho aplikácií. Samotný Instagram ponúka mnoho pomerne pokročilých filtrov. Myslite ale vždy na to, že prílišná preumelkovanosť nie je žiadúca. Fotkám dodajte napríklad stmavené okraje, ktoré upriamia pozornosť na stred obrázku. Milovníci cestovania, ktorí sa radi na svojom profile chvália fotografiami prírody, ocenia aplikáciu Afterlight, ktorá zdokonalí farby, jas aj kontrast fotografie. Vďačné a stále funkčné sú aj najrôznejšie citáty alebo texty pridané k fotkám. Originálne fonty ponúka napríklad aplikácia A Beautiful Mess. V kurze sú aj koláže fotografií, tie vytvoríte napríklad pomociu aplikácie Giant Square.


Nasledujte trendy: Instagram TV vytrie vašim priateľom zrak
Ak sledujete na Instagrame alebo inde niektorého blogera alebo influencera a vždy ste si priali to skúsiť, od júna tohto roku máte príležitosť. Instagram totiž predstavil novinku, takzvanú IGTV. Ide o konkurenciu YouTube kanálu, ktorá je dostupná priamo vo vašej aplikácii. Stačí, ak si vytvoríte vlastný kanál. Jednoducho tak nahráte videá dlhé až 60 minút. V tých môžete napríklad popísať, ako sa vám v destinácii páči, alebo priateľom ukázať, ako vyzerá hrad, pláž či iné zaujímavé miesto, na ktorom sa práve nachádzate. Na niekoľko dní sa tak môžete stať influencerom aj vy.


Žhavým trendom sú aj Instastories, ktoré využíva každý deň viac ako 200 miliónov ľudí. Na vyšperkovanie Instastories sa nebojte naplno využiť všetky funkcie, ktoré aplikácia ponúka. Napríklad na písanie textu môžete použiť ľubovoľnú farbu z obrázku.


Hashtagy si vopred premyslite
Ak chcete, aby vaše fotky z dovolenky mohli ľudia vyhľadávať, prehliadať si ich a dávať im srdiečka, musíte k nim pridať hashtagy, podľa ktorých ich ostatní užívatelia Instagramu nájdu. K jednej fotke môžete pridať maximálne 30 hashtagov, ostrieľaní instagrameri sa ale zhodujú, že 10 až 20 hashtagov na jeden príspevok je optimum. Kúzlo ale nespočíva v množstve hashtagov, ale v ich poctivom výbere. Dobrý hashtag pri fotografii spĺňa dve hlavné kritériá: zodpovedá obsahu fotografie a je vyhľadávaný. Pri písaní každého hashtagu môžete sledovať počet jeho použití na Instagrame. Z ponuky vyberajte tie, ktoré sú často používané, ale nebojte sa pridať aj nejaké konkrétnejšie, menej používané frázy, vďaka ktorým budete mať vo vyhľadávaní na Instagrame menšiu konkurenciu.


Vedeli ste, že používanie väčšiny tých najfrekventovanejších hashtagov Instagram postupne blokuje? Taký hashtag sa potom stáva zbytočným a jeho použitie pri fotografiách vám rozhodne viac srdiečok neprinesie, skôr naopak. Pri ich častom používaní môže byť váš účet v krajnom prípade aj zablokovaný. Ktorým hashtagom by ste sa mali na dovolenke vyhnúť, pretože patria medzi „zakázané“? Sú to napríklad #sunbathing, #hotdogandbeer, #italiano, #saltwater, #hotweather, #topless, #shower či #kos.


Tip navyše:
S hľadaním a výberom vhodných hashtagov vám pomôžu aj rôzne aplikácie. Napríklad webová aplikácia Display purposes zobrazí v priebehu písania hashtagu návrh súvisiacich hashtagov. Slovenské slová ale, bohužiaľ, v databáze nemá. Aplikácie s rovnakými alebo podobnými funkciami sa dajú stiahnuť aj do mobilu, skúste sa poobzerať v Appstore alebo Google Play.

Publikované: 24.07.2018