Brazília žije olympiádou. Spoznajte Rio de Janeiro a ďalšie lákadlá hostiteľskej krajiny

Brazílske Rio de Janeiro tento rok hostí najväčší športový sviatok roka, letné olympijské hry. Mesto tak ovládnu športoví nadšenci, ktorí tu môžu obdivovať úplne nový olympijský park, ako aj rad ďalších atrakcií. Najvplyvnejšia krajina Južnej Ameriky, Brazília, ale nie je zaujímavá iba pre športových fanúšikov. Ponúka totiž unikátne pamiatky, najslávnejšiu pláž sveta, karneval a pôvodné Amazonské pralesy.

Brazília, ktorá zaberá takmer polovicu juhoamerického kontinentu, je jednoznačne jeho najväčšou krajinou. Poskytuje tak značnú rozmanitosť. Severný región krajiny ponúka dažďové pralesy a tropickú klímu, vnútrozemie zas najrozsiahlejšie pohorie sveta. Celé východné pobrežie je tak lemované pieso
natými plážami, ktoré umožňujú kvalitné kúpanie v Atlantickom oceáne a taktiež bujarý nočný život. Krajina je tak vhodnou destináciou pre milovníkov plážového leňošenia, ale aj pre tých, ktorí hľadajú dobrodružstvo.

Olympijské hry prvýkrát v Južnej Amerike

Usporiadanie letných olympijských hier je pre Brazíliu veľkou udalosťou. Je to totiž úplne prvýkrát, čo sa hry konajú na území Južnej Ameriky. Krajina tak investovala ohromné čiastky do zriadenia 35 športovísk, kde sa športovci z celého sveta stretnú v boji o cenné kovy. Väčšina športových areálov sa nachádza v západnej časti Ria de Janeira v rozsiahlom olympijskom parku, športové stretnutia ale budú hostiť aj niektoré turisticky významné miesta. Na pláži Copacabana sa napríklad bude hrať plážový volejbal, mesto São Paulo zas ožije futbalom. S usporiadaním hier sa ale samozrejme spájajú aj zvýšené bezpečnostné opatrenia, krajina totiž očakáva stovky tisíc návštevníkov hier. „Napriek tomu, že Brazília zažíva rozmach, miestni obyvatelia stále patria k tým najchudobnejším. Turisti by tak mali vždy rešpektovať rady hotelového personálu a nezdržiavať sa v potencionálne nebezpečných chudobných oblastiach bez sprievodu,“ upresňuje Michal Tůma, marketingový riaditeľ cestovnej agentúry Invia, ktorá je najväčším on-line predajcom zájazdov na slovenskom trhu.

Cestovanie bez zbytočného papierovania

Cestovanie do Brazílie je pre slovenských turistov, ktorí sa neplánujú na území štátu zdržať dlhšie než 90 dní, bez obmedzení, postačí platný pas. V turisticky obľúbených destináciách sa môžete tešiť na kvalitné hotelové služby a výbornú kuchyňu. Typické je napríklad mäso s fazuľami, známe ako fejoada alebo mäsová ihla churrasco doplnená množstvom zeleniny a taktiež chilli. Na východe krajiny si môžete pochutnať aj na morských plodoch a rybách, vrátane sladkovodnej pirane. V reštauráciách navyše dostanete veľkú porciu jedla za veľmi výhodnú cenu.

Do Ria na pláž aj na karneval

Rio de Janeiro bude v auguste hostiť predovšetkým športových fanúšikov. Či už sa ale chystáte na olympiádu, alebo chcete Brazíliu navštíviť len tak, Rio by ste nemali vynechať. V meste, ktoré nikdy nespí, totiž nájdete hneď niekoľko turistických skvostov. Na prvý pohľad upúta monumentálna socha Ježiša Vykupiteľa, ktorá sa tyčí nad mestom. Podobne atraktívny pohľad na celé mesto následne ponúka blízka Cukrová homoľa. Rio de Janeiro je ale predovšetkým mesto zábavy. Navštíviť tu tak môžete svetoznámu pláž Copacabana, ktorá poskytuje celoročne skvelý servis a výborné podmienky na kúpanie. Pokiaľ však chcete zažiť to pravé Rio, vydajte sa sem vo februári, v období karnevalu. Na tejto najväčšej party roka môžete vidieť tisíce tanečníkov zmyselnej samby, pestrofarebné kostýmy a zaujímavé alegorické vozy.

São Paulo pro milovníkov umenia

São Paulo síce nie je najnavštevovanejším brazílskym mestom, na svoje si tu ale rozhodne prídu milovníci klasického umenia. V miestnom múzeu umenia je totiž možné vidieť vzácne diela od svetovo uznávaných maliarov, ako sú Renoir či Rembrant. Vstup do múzea je navyše úplne zdarma. „Ďalšou zaujímavosťou tohto mesta je ulička mrakodrapov, ktorá je sídlom významných firiem a finančných centier,“ dopĺňa Michal Tůma zo spoločnosti Invia a dodáva, že São Paulo je siedmym najväčším mestom na svete.

Do pralesa na výlet a plavbu loďou

Kontrastom k rušným mestám plným života sú prírodné parky a rezervácie, ktorých je v Brazílii niekoľko stoviek. V blízkosti Ria de Janeira nájdete napríklad Národný park Tijuca alebo  Serrados Órgaos, ktorý je označovaný ako mekka horolezcov. Pre potápačov je zas atraktívny morský národný park s korálovými útesmi na hranici spolkového štátu Bahia. Klenotom Brazílie ale aj naďalej zostáva Amazónia a jej dažďové pralesy. Tu môžete pozorovať nespútanú Amazonku a pôvodnú faunu a flóru, ktorá sapre činnosti človeka stáva stále ohrozenejšou. „Najlepším východiskovým bodom na návštevu pralesa je hlavné mesto Amazonie Manaus, odkiaľ sa dajú usporiadať jednodenné výlety do okolia. Záujemcovia ale môžu zvoliť aj ekologické ubytovanie priamo v pralese alebo plavbu loďou po Amazonke,“ dopĺňa Michal Tůma zo spoločnosti Invia, ktorá zájazdy do Brazílie ponúka.

Tipy na dovolenku:
Rio de Janeiro, Hotel Windsor Copa, letecky, od 1 549 eur, viac tu
Karneval v Riu, letecky, od 2 549 eur, viac tu
Amazon EcoparkLodge, letecky, od 2 582 eur, viac tu

Publikované: 11.08.2016