Veľký manuál pre cestovanie s deťmi: Ako všetko naplánovať a nič nezabudnúť

S príchodom detí sa čiastočne menia aj naše zvyky. A pre prípad cestovania toto tvrdenie platí dvojnásobne. Dovtedy stačilo len kúpiť letenky alebo naštartovať auto a vyraziť. Hoci sa môže zdať, že cestovanie s deťmi je komplikované, často dokonca nereálne, opak je pravdou. Len je dôležité sa na cesty pripraviť zavčas a myslieť aj o pár krokov vpred. Cestovanie s deťmi je totiž úplne iná disciplína. A aj tu platí, že len dôkladná príprava a cvičenie robí majstra.

S prípravami začnite včas

Prípravy začínajú už v momente, kedy sa rozhodnete, že sa s deťmi chcete vydať na cesty. Samozrejme môžete najskôr kúpiť výhodné letenky a až potom riešiť zvyšok, ale tento krok je hodný už skutočného majstra. Ak s deťmi ešte len začínate cestovať, odporúčame poctivo premyslieť podobu dovolenky, teda destináciu, ubytovanie, druh dopravy a stravy. „Pri výbere vhodnej destinácie by ste mali zvážiť niekoľko vecí. V prvom rade ide o dĺžku cesty. S malými deťmi nie je vhodné absolvovať dlhé lety či niekoľko hodinovú jazdu autom. Tiež si zistite, aká je dĺžka transportu z letiska do hotelu,“ radí Ivan Šidla, marketingový manažér spoločnosti Invia, ktorá je najväčším internetovým predajcom zájazdov na Slovensku. „Pri voľbe dovolenky myslite aj na možnosť vyžitia pre deti. Ak vyrážate k moru, zvoľte si radšej lokality s piesočnými plážami a miernym vstupom do mora,“ doplnil Šidla s tým, že vhodné sú napríklad prímorské letoviská v Grécku, Taliansku, Španielsku alebo Bulharsku. Výhodou pre deti je napríklad prítomnosť ihriska, aquaparku alebo iných atrakcií. Okolie zvolenej lokality by tiež malo ponúkať zaujímavé miesta pre kratšie výlety.

V prípade, že si včas ujasníte všetky parametre dovolenky s deťmi, neváhajte s objednaním zájazdu či rezervácie ubytovania. Najzaujímavejšie ponuky sú totiž rýchlo vypredané. Pri včasnom nákupe dovolenky v takzvanom režime first minute je možné získať pobyt pre dieťa zdarma.

Tip: V prípade ubytovania radšej voľte hotely alebo apartmány s označením baby friendly. Ide o certifikát, ktorý zaručí, že sú na prítomnosť detí zariadení a poskytnú vám potrebný komfort.

Batohy deťom radšej skontrolujte

Pri balení je vhodné viesť si zoznam toho, čo už máte zabalené, čo ostáva a čo je treba ešte zabezpečiť. Zoznam vecí je pritom dobré zobrať si so sebou na dovolenku pre spätnú kontrolu, ktorú oceníte pri balení späť domov. V prípade, že letíte, myslite na váhové limity, aby ste sa nemuseli na letisku na poslednú chvíľu niečoho zbavovať. Práve zistenie váhy a rozmerov batožiny by malo byť prvým krokom pred zahájením vlastného balenia.

Zistite si aj aktuálnu predpoveď počasia na mieste, kam cestujete. Hoci idete napríklad do trópov, nemusí to znamenať, že vám nebude pršať. Pri cestovaní s deťmi platí viac ako kedykoľvek inokedy, že nie je zlé počasie, ale len zlé oblečenie. Majte preto so sebou aj niečo vodeodolné a zamerajte sa aj na vrstvenie.

Ak poletíte, vezmite si základné veci radšej do tašky k sebe pre prípad, že by sa vám ostatná batožina stratila. „V príručnej taške je dobré mať všetky potrebné doklady. Predovšetkým myslite na to, že svoj pas musí mať už každé dieťa. Ďalej potom majte pri sebe peňaženku, letenku či lístok, telefón aj s nabíjačkou, lieky, náplasti. Ak je potrebné, tak aj medzinárodný adaptér. Po ruke majte aj hračku, bez ktorej dieťa nezaspí,“ vymenoval nevyhnutnosti Ivan Šidla z cestovnej agentúry Invia, ktorá ponúka pobyty od 300 renomovaných cestovných kancelárií. Do tašky, ktorú budete mať po ruke, zabaľte aj veci, ktoré vám pomôžu deti zabaviť. Pripravte si napríklad knižky, farebné pastelky, omaľovánky, kartové a iné cestovné hry. Pre istotu je dobré vziať pre všetkých aj náhradné oblečenie na jeden deň- pyžamo, zubné kefky, pastu a pre deti aj ľahkú deku.

Tip: Ak to vek detí už dovoľuje, zapojte ich do príprav a nechajte ich zabaliť si batoh. Radšej však pred odjazdom ešte skontrolujte, čo všetko si vaše ratolesti zbalili. Nebudete tak nepríjemne prekvapení napríklad pri bezpečnostnej prehliadke na letisku.

 

Myslite na občerstvenie. Na sladkosti ale zabudnite

Žiadnemu rodičovi asi netreba radiť, aby nezabudol pribaliť dostatok občerstvenia a pitia na cestu. Radšej ale vynechajte sladké nápoje, sušienky a iné zdroje cukru. Ak sa necháte zlákať jednoduchým riešením, ako na chvíľu dieťa umlčať, nemôžete potom čakať, že vám s vysokým cukrom v krvi vydrží dlho sedieť na jednom mieste. Ideálne sú v tomto prípade skôr potraviny s vysokým obsahom bielkovín.

V prípade mnohých leteckých spoločností si môžete vopred zistiť, či a aké občerstvenie bude podávané počas vášho letu. Podľa toho môžete prispôsobiť množstvo aj zloženie občerstvenia pre deti.

Tip: V pripravenom občerstvení by nemali chýbať žuvačky. V lietadle totiž pomôžu zmierniť prípadné bolesti uší a v aute zasa môžu pomôcť prekonať nevoľnosť.

Do lietadla aj do auta s autosedačkou

Samotná cesta na dovolenku je najnáročnejšou fázou celého pobytu. Preto je vhodné na priebeh deti vopred pripraviť. Popíšte deťom, ako vyzerá terminál letiska, ako prebieha odbavenie, vzlet či pristanie. V prípade cesty autom im zasa vysvetlite, že oproti klasickým prejazdom budú musieť dlhšie sedieť a byť trpezlivejšie. Deti namotivujte a predovšetkým si pripravte hračky, ktoré ich počas cesty zabavia.

Pred štartom alebo na zastávkach nenúťte deti sedieť na mieste. Nechajte ich prebehnúť sa a pobaviť. Na letisku nechajte deti napríklad preskúmať terminál alebo na zabavenie využite napríklad pohyblivé chodníky, prázdne brány alebo detské kútiky. Na diaľničných odpočívadlách sú často k dispozícii detské ihriská.

Pri cestovaní je však kľúčová bezpečnosť dieťaťa. Odborníci odporúčajú v lietadle pri vzlete a pristávaní mať dieťa čo najbližšie pri sebe, aby sa vám mohlo pozerať do tváre, čo ho upokojí. Na tento účel je väčšina lietadiel vybavená bezpečnostnými pásmi pre dojčatá, ktoré sa pripevnia ku klasickým pásom. Po zvyšok letu je však najlepšie mať deti do dvoch rokov v autosedačke, je to najpohodlnejšie pre dieťa aj pre vás. „Sedačka pre prepravu detí v aute či lietadle by mala mať patričný certifikát. V prípade autosedačiek preto hľadajte oranžový štítok, ktorý potvrdzuje splnenie noriem,“ upozorňuje Lukáš Fiala z popredného obchodu s detským vybavením BabyDirekt.eu. „Obzvlášť pre letné cestovanie je dôležitá kvalita poťahového materiálu. Niektoré poťahy sedačiek sú totiž vyrobené z nepriedušných materiálov, ktoré nesprávne odvádzajú pot dieťaťa a môžu šíriť baktérie,“ zdôraznil riziká Fiala.

Tip: Pri cestovaní s deťmi si nechávajte časovú rezervu. ČI už cestujete autom alebo letíte, počítajte s nejakým časom navyše v porovnaní s tým, keď cestujete sami. Vyhnete sa tak zbytočnému stresu. Ideálne je tiež naplánovať tie najnáročnejšie trasy cesty na čas spánku detí. Aby vaše ratolesti problematickú časť prespali a vy ste mali potrebný pokoj na zaistenie ničím nerušeného transportu Pre lepší komfort je tiež dobré zaobstarať si skracovač pásov pre zaistenie dieťaťa. Ten napomáha bezpečnému a správnemu nastaveniu ramenného autopásu.

Správne vybavenie je základ

Pri ubytovaní si vždy zistite, aké vybavenie budete mať na izbe k dispozícii. Kvalitné hotely by mali štandardne poskytovať detské postieľky a v reštauráciách jedálnu stoličku. Baby friendly hotely tiež väčšinou umožňujú zapožičanie pestúnky, nočníku a kočíka. Ak vám to ale miesto v aute či váhový limit dovoľujú, vezmite si radšej čo najviac vlastného vybavenia. „Napríklad kvalita detských postieľok sa môže značne líšiť a na mieste už toho s nevyhovujúcou či znečistenou postieľkou príliš nevymyslíte. Radšej preto vozte svoju vlastnú cestovnú postieľku, na ktorú je dieťa zvyknuté a ktorá spĺňa potrebné štandardy,“ radí Lukáš Fiala z internetového obchodu s detským tovarom BabyDirekt.eu. „Váha cestovnej postieľky je zhruba osem kilogramov. Väčšinou sú dodávané už v praktickom obale, takže nie je nutné ich do lietadla špeciálne baliť,“ doplnil Fiala. Ak plánujete brať aj vlastný kočík, vopred zistite jeho váhu a rozmery v zloženom stave. Praktickou alternatívou ku kočíkom sú nosiče. Pre dojčatá je vhodné nosenie detí na bruchu, u starších detí, ktoré už dobre sedia, je ideálnou voľbou nosič v podobe batohu, ktorý umožňuje pohodlné nosenie na chrbte.

Tip: Niektoré letiská dnes už umožňujú ponechať si kočík až do nástupu do lietadla a pri výstupe vám ho opäť pristavia, takže nemusíte deti na letisku prenášať v rukách. Na tieto účely je vhodné zabezpečiť si cestovný obal na kočík, ktorý ho ochráni pred nečistotami a ďalšími vonkajšími vplyvmi.

 

Publikované: 21.04.2015