Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Vyberajte dovolenku detskými očami

Akú dovolenku by si vybrali deti?

Akú dovolenku by si vybrali deti? Max Goncharov

Výber rodinnej dovolenky je veľmi náročná disciplína, ktorá vyžaduje maximálne sústredenie, mnoho tolerancie aj veľkú dávku predstavivosti. Povedané športovou terminológiou ide o beh na dlhú trať s neistým výsledkom. Unaveného športovca tak v cieli miesto ovácií môžu čakať znudené tváre jeho ratolestí. pritom stačí tak málo - pozrieť sa na svet detskými očami a predstaviť si, ako by ste najradšej trávili dovolenku s rodičmi.

Nezabudnite vziať do úvahy jedinečnú osobnosť svojej ratolesti. Vybrali sme najčastejšie archetypy a podľa nich vytipovali najvhodnejšie a najzaújimavejšie destinácie pre vašu ďalšiu báječnú dovolenku.

Vášnivý turista

Albánsko nadchne celú rodinu

Albánsko nadchne celú rodinu Shutterstock

Zdedilo po vás vaše dieťa túlavé topánky a najväčšiu radosť mu prinášajú prechádzky divokou prírodou? Tú skutočne panenskú nájdete trebárs v Albánsku. Pravá krása tejto balkánskej krajiny je skrytá v horách. V nedotknutej prírode, pretkanej priezračnými riekami, rozkvitnutými lúkami aj hlbokými lesmi je možné vidieť voľne žijúce vlky, medvede či rysy. Malebnú krajinu križuje hustá sieť turistických trás rôznych stupňov obtiažností. Luxusnejšiu tvár turistiky ponúka Madeira. Pre ostrov večnej jari, omývaný vlnami Atlantického oceánu, sú typické vodné kanále (levády), okolo ktorých vedie množstvo turistických chodníkov. Čerstvou novinkou je adrenalínová atrakcia Sky Walk Cabo Giaro. Vyhliadková terasa, vytvorená zo sklenených kvádrov priamo nad hlbokou priepasťou (najvyšší útes v Európe).

Nežná princezná

Malých aj veľkých turistov okúzli palác Alham

Malých aj veľkých turistov okúzli palác Alham Victoriano Izquierdo

Romantické sny malých princezien sa ako mávnutím čarovného prútika premenia v skutočnosť v parížskom Disneylande. Uprostred gýčovito dokonalých dekorácií sa môžu vyfotografovať so svojimi obľúbenými rozprávkovými hrdinami, užiť si kolotoče a k veľkej radosti nás rodičov si nakúpiť množstvo spomienkových predmetov. Španielská Andalúzia okúzli malé princezné orientálnou krásou paláca Alhambra. Jeho červené hradby, kvetinové záhrady aj bohato zdobené nádvoria sú ako vystrihnuté z Rozprávok tisíc a jednej noci.

Náročný gurmán

Pravá talianska pizza

Pravá talianska pizza Shutterstock

Chuťové bunky malých aj veľkých labužníkov poteší návšteva Talianska. Skvelá pizza, špagety, hriešne dobrá smotanová zmrzlina aj ryby a morské plody, pripravované na tisíc spôsobov. Nás rodičov môže hriať pri srdci dodržanie zásad zdravej výživy aj to, že naše neposlušné dieťatko je oproti talianskym náprotivkom úplný anjelik.

Rodený staviteľ

Golden Beach v severnej časti Cypru

Golden Beach v severnej časti Cypru Shutterstock

Vedierko, lopatka, topánočky plné piesku. To sú poznávacie znamenia malých staviteľov. Ideálnym terénom pre ich tvorbu sú široké pieskové pláže s pozvoľným vstupom do mora. Tie najkrajšie ponúka grécky ostrov Zakynthos, Bulharsko alebo elegantný Cyprus.

Milovník zvieratok či poľnohospodárskych strojov

Rakúsko je krajina zasľúbená agroturistike

Rakúsko je krajina zasľúbená agroturistike Shutterstock

Malí poľnohospodári aj budúce veterinárky si búdú pripadať ako ryby vo vode na niektorej z mnohých rakúskych fariem. Rakúsko je krajina zasľúbená agroturistike a výber poľnohospodárskych usadlostí je tu neobvykle široký. Na čerstvom vzduchu si skvelo pochutnáte na čerstvo upoečenom chlebe s domácim maslom a deti sa môžu ponmaznať s teliatkom, mačiatkom či jahniatkom. Poľnohospodárske stroje v akcii nadchnú malých ale aj tých skôr narodených chlapcov.

Znudený teenager

Staršie deti si zamilujú Dubaj

Staršie deti si zamilujú Dubaj Shutterstock

Najväčším orieškom býva plánovanie dovolenky s pubertálnym potomkom. Prechádzky po pláži, spoločné večere a poznávanie pamiatok pre neho predsatvujú pekelné muky a dovolenka musí byť predovšetkým cool. V super modernom Dubaji s luxusnými obchodmi, architektonickými skvostami, krytou lyžiarskou dráhou, modernými aquaparkami aj elegantnými hotelmi je nuda neznámy pojem. Nekonečné tanečné párty s hudbou svetových DJ´s si najlepšie užijú na slnečných ostrovoch Ibiza či grécky Mykonos.

Adrenalínový nadšenec

Pre deti sú ideálne destinácie s aquaparkami

Pre deti sú ideálne destinácie s aquaparkami Shutterstock

Vyberá si vaše dieťa na ihrisku vždy tú najkrkolomnejšiu preliezku a žiadna prekážka pre neho nie je dostatočne vysoká? Potom máte doma ideálného adepta na návštevu aquaparku. Počas posledných rokov rastú moderné areály v prímorských letoviskách ako huby po daždi. Z vlastných skúseností môžem odporúčiť napríklad Aqualandiu v severotalianskom Lido di Jesolo, kde si skvelo užije celá rodina. Nechýba tu lenivá rieka, najvyšší tobogán v Európe, najvyššia bungee-jumpingová veža Starého kontinentu, bazén s vlnobitím, oddychová zóna s karibským pieskom, luxusné zázemie, prvotriedne reštaurácie aj kaviarne, lezecká stena, divadelné vystúpenia, detské ihriská, bazéniky o šmýkľavkami pre najmenších návštevníkov a opičia dráha.

Malé prasiatko

Pomorie je plné blahodárneho bahna

Pomorie je plné blahodárneho bahna Shutterstock

Môcť sa beztrestne vyváľať v blate - aj takto môže vyzerať splnený detský sen. A v liečivom bahne sa určite radi vyváľajú aj rodičia. Bulharské letovisko Pomorie je vyhlásená balneologická lokalita a blahodárne bahno pokrýva aj miestne pláže. Bahennými kúpeľmi sa tu s úspechom liečia kožné, dýchacie aj pohybové obtiaže.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.