Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Alhambra a iné poklady španielskej Granady

Španielska Granada, historické hlavné mesto stredovekého Granadského kráľovstva, leží na úpätí pohoria Sierra Nevada. A čo pekné tu môžeme vidieť? Mnoho unikátnych miest! Medzi najznámejšie pamätihodnosti patrí komplex Alhambra, letohrádok Generalife či štvrť Albayzín.

Alhambra a blízke pamiatky

Alhambra, ohromujúci komplex stredovekých palácov a pozoruhodných maurských pevností, je symbol Granady. Skladá sa z rôznych častí, ku ktorým patrí: pevnosť Alcazaba; palác Karola V., kresťanská budova, v ktorej sídli Múzeum výtvarného umenia; hrob a záhrady pri Generalife; Palacios Nazzaríes, srdce Alhambry s domov sultánov. 

Alcazaba je najstaršia časť monumentálneho komplexu a slúžila na kontrolu a monitorovanie okolia. Pochádza z 9. storočia. Múzeum výtvarného umenia vovnútri nádherného paláca Karola V. ponúka úchvatné umelecké diela Alonsa Cana, Juana Sancheze Cotana a.i. Letný palác Generalife s úchvatnými okrasnými záhradami a sadmi slúžil ako vidiecke sídlo a miesto oddychu nasrovských panovníkov. Spolu s palácom Alhambra bol pre svoju kultúrnu hodnotu zaradený k svetovému dedičstvu. Palácový komplex Palacios Nazaríes bol naopak bežným bydliskom kráľov z rodu Nazaries. Jeho stavba započala na začiatku 14. storočia.

Za pozretie stoja aj okolité pamiatky, napríklad veľkolepý palác Carmen de los Martires, obklopený jednou z najromantickejších záhrad v Granade. Ideálne miesto pre usporiadanie svadby. Palác stojí na kopci al-Sabika, v blízkosti Alhambry, a poskytuje pôsobivý výhľad na mesto, hory a údolia. Významná je takisto Fundación Rodríguez-Acosta, národná architektonická pamiatka so záhradami, ktorá vznikla na želanie granadského maliara José María Rodríguez-Acosta. Po jeho smrti tu bolo založené kultúrne centrum, slúžiace ako inšpirácia pre ďalších umelcov v meste.

Malebné ulice Albayzínu

Niet divu, že bol Albayzín v roku 1984 zapísaný na Zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Jeho úzke uličky a typické domy oplývajú krásou a jedinečným kúzlom. Počas prechádzky zachovalou štvrťou na vás dýchne atmosféra evokujúca maurskú architektúru, podobne ako pri iných starovekých stredomorských mestách. Mnohé z jeho magických účinkov spočívajú v prítomnosti tzv. cármenes, charakteristických domčekov s ovocným sadom a záhradou.

Historické centrum Granady

Pôsobivosť a monumentálnosť mesta katolíckych monarchov sa prejavuje v budovách, ako je napr. miestna katedrála, prvý renesančný kostol v Španielsku a symbol granadského kresťanstva. Predstavuje skvelý východzí bod na prechádzku centrom. Po jeho boku nájdeme Kráľovskú kaplnku, Panteón kráľov. V tunajšej krypte sú umiestnené ostatky Ferdinanda Aragonského, kráľovnej Izabely Kastílskej a ďalších. O niečo ďalej narazíme na renesančnú perlu Monasterio de San Jeronimo. Spolu s barokovým Iglesia de San Juan de Dios je to asi najkrajší kostol Starého mesta.

Pamiatky v Sacromonte

Sacromonte je tradičná štvrť východnej časti Granady. Je aj zrejme jej najvýraznejšou štvrťou, svetovo preslávenou pre svoje jaskynné obydlia a nádherné výhľady. Jednou z hlavných pamiatok je aj tunajšie opátstvo, založené v 17. storočí. Opátstvo je tvorené kláštorom, starou a novou vysokou školou a tzv. „Svätou jaskyňou“ (Santas Cuevas). Sacromonte sa okrem toho pokladá za rodisko flamenca, na ktoré dnes láka turistov.

Granada má svojim návštevníkom rozhodne čo ponúknuť. Predovšetkým opojné exotické kúzlo starobylých palácov a úzkych uličiek, aké zrejme nenájdeme nikde inde na svete.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.