Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Najkrajšie vianočné trhy v Európe

Shutterstock

Pravé kúzlo Vianoc môže človek zažiť aj na niektorých európskych vianočných trhov. Čo na tom, že vonku mrholí a vy sa musíte tiesniť v dave turistov? Veselé koledy, varené víno a nejaká tá pochúťka vám to zaručene vynahradí. Nehovoriac o nesmiernej kráse všade naokolo. Vianočné ozdoby a dekorácie, kam len dovidíte.

Bratislavské tradičné adventné trhy

Shutterstock

Ani naše Slovensko nezaháľa a usporiadúva nádherné vianočné trhy, ktoré určite stojí za to navštíviť. V Bratislave sa budú konať na Hlavnom a Františkánskom námestí. Ochutnať tu budeme môcť typické lahôdky slovenskej kuchyne, syrové špeciality, mäsové výrobky a hriešne dobré zemiakové placky, koláče a oblátky. Zimu odoženie varené víno, punč a lahodná medovina. Predávajú sa tu aj teplé nápoje bez alkoholu, takže sa môžu zahriať aj vaše deti. V stánkoch ovenčených svetielkami a girlandami je možné zakúpiť suveníry na pamiatku alebo nejaký pekný darček pre priateľov. Celú akciu vám spestrí sprievodný program, hudba a koledy. Prvý deň trhov bude na Hlavnom námestí rozsvietený vianočný stromček, tak si to nenechajte ujsť!

Zájazdy do Bratislavy

Čarovná vianočná Praha

Vianočné trhy v Prahe

Vianočné trhy v Prahe

Hlavné mesto našich susedov sa od novembra do januára ozdobí tradičnými vianočnými trhmi. V rôznych častiach Prahy vyrastú desiatky stánkov s darčekovým tovarom, krásnymi dekoráciami, porcelánom a množstvom sladkých a slaných dobrôt. Ochutnajte trdelník, perníčky alebo krehké cukrovinky a užite si bohatý kultúrny program. Najväčšie trhy nájdete na Václavskom a Staromestskom námestí. Ako každý rok bude jedinečný vianočný šmrnc dodávať ohromný strom, ktorý bude stáť na Staromestskom námestí. Ďalšie trhy bývajú napríklad aj na Námestí Republiky, Tylovom námestí či na Námestí Mieru a na Pražskom hrade.

Zájazdy do Prahy

Jedinečné vianočné trhy v Budapešti

Advent v Budapešti

Advent v Budapešti

K najvyhľadávanejším a najkrajším patria vianočné trhy na námestí Vörösmart. Nudiť sa tu v žiadnom prípade nebudete. Budapešť se podobne ako Viedeň stáva v adventnom období jedným veľkým mestským klziskom. Tunajšie trhy sú miestom konania pôsobivých vianočných koncertov. Určite vás nadchnú ukážky ľudových tancov či divadla. Najmenších návštevníkov okúzli najmä kalendár na fasáde budovy Gerbeaud, ktorého jednotlivé okienka sa každý deň otvárajú za doprovodu hudby a svetelných efektov. 

Zájazdy do Budapešti

Obľúbené adventné trhy vo Viedni

Vianočná Viedeň

Vianočná Viedeň

Z rakúskeho hlavného mesta sa stáva doslova vianočná ríša divov. Nielen pred radnicou sa rozprestrú stánky s rozmanitým sezónnym tovarom, zimným oblečením, remeselnými výrobkami a s horúcim punčom na zahriatie. Mlsný jazýček môžete potešiť slanými zemiakovými lupienkami alebo ovocím máčaným v čokoláde. Rozžiarené detské očká zas nadchnú ozdobené stromy, ovešané lampióny a všelijaké farebné svetielka. Vianoce presakujú doslova do všetkých viedenských ulíc. Navštíviť tak môžte hneď niekoľko trhov a vianočných dediniek, napríklad na námestí Márie Terézie, pri zámku Belvedere, v Starej všeobecnej nemocnici, pri zámku Schönbrunn, na Karlovom námestí, Spittelbergu či na Štefanskom námestí a mnohých ďalších miestach. Všade sa stretnete s bujarou radosťou a nákazlivou vianočnou muzikou. Požičajte si hrnček na horúci čaj, zahryznite sa do trdelníku! Vianoce vo Viedni patria k tým najkrajším.

Zájazdy do Viedne

Advent v Salzburgu

Shutterstock

Salzburgské vianočné trhy sú jedny z najznámejších a najnavštevovanejších. Usporiadúvajú sa v historickom centre na námestiach Dompaltz a Residenzplatz, pred ktorého katedrálou sa odohrávajú koncerty dychových orchestrov. Ďalšie trhy bývajú na námestí Mirabellplatz, kde na návštevníkov čakajú v nádherne zdobených stánkoch jablká v cukrovej poleve na špajdli, ručne vyrezávané betlehemy, hrejivé kožušiny, sviečky z včelieho vosku alebo umelecká keramika. Zavítať by ste mali aj na nádvorie pevnosti Hohensalzburg, pod ktorou je situovaný historický vianočný trh Christkindlmarkt. Taktiež na nádvorí romantického zámku Hellbrunn, ktorý je lemovaný horiacimi fakľami, zažijete pravú vianočnú atmosféru, ochutnáte miestne pochúťky a zoženiete krásne darčeky pre priateľov.

Zájazdy do Salzburska

Vianoce v Drážďanoch

Striezelmarkt v Drážďanoch

Striezelmarkt v Drážďanoch

Drážďanské Striezelmarkt sú najstaršie nemecké vianočné trhy. Takzvaný štrýcl (Striezel), po ktorom sú trhy pomenované, bol obľúbeným miestnym adventným pečivom už počas stredoveku a je predchodcom dnešnej štóly. Tá je tu tak populárna, že je jej venovaná aj tradičná Štólová slávnosť. Okrem Striezelmarktu mesto ponúka desať ďalších trhov. Vydajte sa od hlavnej stanice cez Preger Straße ku kostolu Frauenkirche a odtiaľ ďalej k trhom Augustusmarkt a všade si vychutnajte romantické čaro adventu.

Zájazdy do Drážďan

Vianočné trhy v Londýne

Shutterstock

Ručne vyrábané darčeky a krásne cukrovinky predávané v roztomilých drevených chatkách sú typické pre Londýn. Na Zimnom festivale v Southbank Center lemujú stánky breh Temže a ponúkajú rôzne sezónne pochúťky od pečiva cez klobásy až po horúcu čokoládu. Budete mať odtiaľ dobrý výhľad nielen na trblietavé vianočné osvetlenie, ale predovšetkým na jeden z najznámejších symbolov mesta, Londýnske oko. Obľúbený je aj Greenwich Market so stovkami stánkov, vyzdobený oslnivými svetielkami a okrášlený populárnymi drevenými luskáčikmi. Z ďalších vo veľkom navštevovaných londýnskych trhov nemôžme zabudnúť spomenúť ten v  Kingstone alebo v prednej časti ikonickej umeleckej galérie Tate Modern.

Zájazdy do Londýna

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.