Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Najlepšie miesta k pozorovaniu polárnej žiary

Polárna žiara je jedným z najvznešenejších umeleckých diel samotnej prírody. Po tisíce rokov priťahoval neónový svit aurory borealis zvedavosť ľudí z celého sveta. Vďaka stále sa rozvíjajúcemu cestovnému ruchu a technickému pokroku, nebolo jej sledovanie nikdy jednoduchšie. Najlepší čas k pozorovaniu je počas studených temných nocí s jasným nebom. V niektorých oblastiach sa objavuje po celý rok, šance sú však najvyššie v zime, kedy noci bývajú dlhšie, chladnejšie a jasnejšie. Kde sa teda nachádzajú najvhodnejšie meista?

Aljaška, USA

Aljaška je jedným z najlepších miest na svete na pozorovanie polárnej žiary, a to celoročne, keďže tunajšie studené počasie, jasná obloha a tmavé noci vytvárajú optimálne podmienky. Vhodná je takmer celá Aljaška, dobrou základňou k ďalšiemu cestovaniu je Fairbanks. Krásou severných svetiel sa môžete kochať pri táborení, alebo aj z lietadla. Ponuky jedinečných špeciálnych výletou za polárnou žiarou zahŕňajú aj sankárske dráhy, alebo prehliadky zamerané na vyhotovavanie dychberúcich fotografií.

Polárna žiara na Aljaške

Polárna žiara na Aljaške

Severná Kanada

Severná Kanada predstavuje divadlo pre tých, ktorí hľadajú krásnu a nedotknutú divočinu. Z mnohých časti krajiny sa aurora borealis sleduje pravidelne. Napríklad Yukon patrí v tomto smere k vôbec najlepším miestam na svete, ďalej Severozápadné teritória a Nunavut, aj keď tamojší cestovný ruch súvisiaci s polárnou žiarou nie je až tak rozvinutý. Pestrofarebným predstavením sa môžete v Severnej Kanade tešiť od neskorého augusta až do polovice apríla, znova pri táborení, kempovaní, na špeciálnych prehliadkach a výletoch. Organizujú sa aj kompletné zájazdy s odletom z Vancouveru.

Polárna žiara v Kanade

Polárna žiara v Kanade

Island

Zem ľadu a ohňa na vrchole sveta pochopiteľne tiež patrí k najlepším miestam k pozorovaniu aurory borealis. Veľkolepé svetelné pásy bývajú bežne viditeľné od septembra do polovice apríla. Počas tichých zimných nocí je veľmi pravdepodobné, že sa nad Reykjavíkom objaví mystické zelené svetlo. Vaša šanca, že ho uvidíte, sa zvýši, pokiaľ sa vzdialite od elektrického osvetlenia aj ruchu mesta. Skúsení sprievodcovia sa špecializujú na výpravy za polárnou žiarou, hľadajú najlepšie vyhliadky a prechádzky.

Kirkjufell, Island

Kirkjufell, Island

Nórsko

So svojími pestrofarebnými rybárskymi dedinami, rozžiarenými fjordami a rozľahlou prírodou je Nórsko viac než vhodné miesto k videniu polárnej žiary. Tú môžete zahliadnúť od októbra do marca na Špicbergoch, Tromsø, Harstadu, na Lofotech ai. Vyskúšajte šťastie pri kempovaní, alebo v drevenej chate s výhľadom. Nórsko má neprieberné možnosti výprav za polárnou žiarou. Prehliadky bývajú vskutku bohaté, od sánkovania a pozorovania veľrýb, cez nočné plavby a súkromné lety, pri ktorých je veľká šanca uvidieť žiaru.

Polárna žiara v Nórsku

Polárna žiara v Nórsku

Fínsko

V severnom Fínsku svieti polárna žiara takmer každý druhý večer od septembra do marca. Teplota v tú dobu však môže veľmi klesnúť, dobrým riešením je preto ostať v účelovom sklenenom iglu hoteli Kakslauttanen Arctic Resort. Umožní vám prezeranie aurory priamo z pohodlia teplej postele. Vo Fínsku je možné sledovať polárnu žiaru prakticky kdekoľvek (mimo mestských svetiel). Ďaleký sever je však stávkou na istotu.

Kakslauttanen Arctic Resort

Kakslauttanen Arctic Resort

Rusko

Veľká časť Ruska leží v polárnom kruhu, čo z neho činí priam ideálne miesto k stopovaniu aurory borealis. Polostrov Kola má vynikajúcu polohu, nezamrzajúci prístav Murmansk je prístupnou základňou. Ďalšími vhodnými mestami sú Petrozavodsk na severozápade Ruskej federácie a prístav Archangelsk na severe európskej časti Ruska. Aurora je v tejto zemi viditeľná od septembra do marca. Optimálny je december a január kvôli úplnej neprítomnosti slnka po dobu šiestich týždňov v niektorých severných oblastiach.

Poloostrov Kola, Rusko

Poloostrov Kola, Rusko

Švédsko

Ďalšou slávnou destináciou k sledovaniu polárnej žiary je Švédsko. Vďaka účinkom Golfského prúdu sú tu miernejšie teploty v porovnaní s inými populárnými regiónmi ako je Kanada a Rusko. Akonáhle uniknete mestským svetelným lúčom, budete mať veľkú šancu žiaru spozorovať. Najlepšou voľbou býva severná hranica s Nórskom až po Jokkmokk, miesta ako Abisko, Tärendö, Jukkasjärvi a Národný park Färnebofjärden (iba 140 km od Štokholmu).

NP Färnebofjärden, Švédsko

NP Färnebofjärden, Švédsko

Grónsko

Pokojná ostrovná krajina je omnoho menej poznamenaná turistami, než jej sused Island. Nie sú tu totiž cesty, takže hlavnými dopravnými prostriedkami sú lietadlá a lode. Severné svetlá a ľadovce sú takmer všetky len vaše. Najpriaznivejšie podmienky budete mať na juhu, v hlavnom meste Nuuk a v treťom najväčšom meste Grónska Ilulissatu.

Nuuk, Grónsko

Nuuk, Grónsko

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.