Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Dubaj ponúka najvyšší mrakodrap, najväčšie nákupné centrum, najdlhšie metro a ďalšie NAJ

Veľkolepé moderné mesto Dubaj sa preslávilo najmä honbou za najväčšími, najdrahšími a najpôsobivejšími projektmi a stavbami. Nájdete tu napríklad najdlhšiu krytú zjazdovku sveta, najväčšie nákupné centrum alebo najluxusnejší hotel. Je toho ale omnoho viac! Nechajme sa spoločne očariť rozmanitými dubajskými superlatívmi...

Najvyšší mrakodrap

Burdž Chalífa (Chalífova veža), pôvodne známa pod názvom Burdž Dubaj (Dubajská veža), je najvyšší mrakodrap na svete (828 m). Skutočný zázrak, ohromujúce umelecké dielo, nevídaný príklad medzinárodnej spolupráce a hmatateľný dôkaz rastúcej roly Dubaja v meniacom sa svete, to všetko je Burdž Chalífa. Mrakodrap bol skolaudovaný v roku 2010 a od tej doby nazbieral hneď niekoľko rekordov. Okrem toho, že je najvyšším mrakodrapom je aj najvyššou obytnou stavbou, najvyššou betónovou stavbou, budovou s najväčším počtom poschodí (189) a s najrýchlejšími výťahmi na svete. Tie sú mimochodom českej výroby, vrátane toho najvyššie položeného na špici budovy. Burdž Chlífa je aj stavbou s najvyššie položenou vyhliadkovou plošinou. Obzvlášť zaujímavý je rekord v skoku s padákom z najvyššieho bodu mrakodrapu.

Najväčšie nákupné centrum s najdlhšou krytou zjazdovkou

Mall of the Emirates, najväčšie obchodné centrum, zahŕňa viac než 1200 obchodov. Medzi nimi sa nachádza najväčšia cukráreň na svete. Kto by odolal takému pokušeniu? Ale ak pred maškrtením dávate prednosť športu, je tu pre vás dokonca aj zimný štadión Ski Dubai s najdlhšou krytou zjazdovkou a lanovkou pre lyžiarov. Vychutnať si tu ale môžete aj snowboarding, sánkovanie alebo iné zimné radovánky. A tí z vás, ktorí sa skrátka iba radi kochajú peknými vecami určite ocenia tunajšie dychvyrážajúce akvárium.

Ski Dubai

Ski Dubai Timo Tervo

Najluxusnejší hotel

Sedemhviezdičkový Burdž Al Arab (Burj Al Arab) je najluxusnejší hotel na planéte. Budova v tvare ohromujúcej plachetnice je symbolom moderného Dubaja. Ponúka najkvalitnejšie služby a zážitky, od výletu helikoptérou cez súkromné pláže, úchvatné terasy s bazénmi, vybrané reštaurácie až po doplnkové vozidlo Rolls-Royce. Každé poschodie má vlastnú recepciu a osobných komorníkov.

Najdlhlšie metro

Metro v Dubaji funguje od roku 2009 a je najdlhším vlakovým systémom, ktorí neriadi človek na svete. Tento moderný železničný systém s červenými a zelenými linkami je plne automatizovaný. Poskytuje mnoho skvelých funkcií pre verejnosť, vrátane maloobchodných predajní, wi-fi pripojenia a bankomatov. Je ľahko prístupný aj pre zdravotne postihnutých cestujúcich. Vo dvoch z celkových štyridsiatich siedmich staníc sa nachádzajú obrovské lustre, vyrobené firmou Lasvit v Českej republike.

Najväčšie ruské koleso

Pre milovníkov výšok majú v Dubaji umelý ostrov Bluewaters Island s najväčším ruským kolesom sveta Ain Dubai (210 m). Jeho dokončenie je naplánované na rok 2018. Prekonajte závrat a odmenou vám bude výhľad na palmové ostrovy, luxusné obchodíky a pamiatky, ako je hotel Burdž Al Arab, umelé súostrovie Palm Jumeirah či mrakodrap Burdž Chalífa. Koleso bude schopné prepraviť až 1400 pasažierov v štyridsiatich ôsmich kabínach. 

Dubaj je skutočne miestom nepredstaviteľných možností a kuriozít. Vedeli ste napríklad, že jeho prehliadku môžete absolvovať napríklad aj v balóne, helikoptére či v malom lietadle? Ak ale hľadáte menej vzrušujúci spôsob prepravy, môžete samozrejme zvoliť aj autobus. Vzhľadom k extrémnym teplotám sú autobusové zastávky klimatizované. Chybu neurobíte ani v prípade, že sa rozhodnete zvoliť pre jazdu v meste autom. Benzín je tu totiž prekvapivo lacný (v prepočte asi 40 centov/l). Čo viac potrebujete vedieť? Dubaj aj so svojimi nezabudnuteľnými zážitkami čaká iba na vás. Nezostáva nič iné, než si položiť otázku, čím nás asi prekvapí nabudúce...

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.