Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Odhaľte tajomstvá mystického Halloweenu

Dnes už na Slovensku nie je asi nikto, kto by ešte nepočul o Halloweene. Ešte pred niekoľkými rokmi to bol pre nás cudzí výraz, ktorí sme poznali iba z amerických filmov a seriálov. V poslednej dobe sa však stáva čím ďalej, tým viac populárnejším aj u nás a u našich susedov. Deti vydlabávajú tekvice, vyrezávajú do nich strašidelné tváre a vystavujú ich predo dvermi osvetlené sviečkami a možno ani netušia, čo sa za týmto zvykom skrýva!

Pôvod sviatku hrôzy

Trick or treat?

Trick or treat?

Anglosaský ľudový sviatok Halloween sa slávi 31. októbra, teda predvečer sviatku Všetkých svätých. A práve z osláv sviatku Všetkých svätých sa v Írsku Halloween vyvinul. Najtypickejšou s ním spojenou predstavou je halloweenske koledovanie. Deti v strašidelných kostýmoch a maskách chodia po zotmení z domu do domu a žiadajú sladkosti formulkou „trick or treat“, teda „sladkosť alebo žart“. Za touto hrozbou sa skrývajú rôzne huncútstva, ako je hádzanie vajíčok na dvere alebo maľovanie na autá. Predstierať, že nie ste doma sa vám tak rozhodne nevyplatí, aspoň nie v amerike. Sviatok sa v 19. storočí preniesol do USA, kde sa značne rozšíril a odtiaľ bol prebratý ďalšími krajinami.

Symboly Halloweenu

Okrem čarodejníc s metlami, netopierov a pavúkov môžme za ďalšie charakteristické znaky a symboly Halloweenu považovať napríklad čierne mačky, kostlivcov, všelijaké príšery a samozrejme duchov. Typickými farbami sú čierna a oranžová. Už spomínané vyrezávané tekvice so sviečkou, nazývané jack-o'-lantern, predstavovali duše zosnulých bytostí. O ich pôvode koluje množstvo legiend. Umiestňovali sa na okná a verandy, aby vítali pozostalých. Slúžili aj ako ochrana proti zlým škriatkom.

K autentickým oslavám neodmysliteľne patria aj hororové historky a rôzne strašidelné príbehy. V duchu osláv Halloweenu pripravuje viacero seriálov špeciálne čarodejnícke diely (za všetky spomeňme Simpsonovcov). Strašidelnú atmosféru dotvárajú aj neobvyklé halloweenske pochutiny. Servírujú sa sladkosti v tvare ľudských prstov alebo očí, zdobené muffiny, perníčky v tvare mačiek, netopierov či tekvíc. V USA sa ľudia nezaobídu bez trojfarebných bonbónov „classic candy corn“. Sú biele, žlté a oranžové, vyrábajú sa už cez sto rokov a svojou chuťou trochu pripomínajú marcipán.

Skala, loď, alebo strašidelný hrad? Netradičné svadobné miesta pre odvážnych

Prečítajte si aj:

Skala, loď, alebo strašidelný hrad? Netradičné svadobné miesta pre odvážnych

Kde a ako sa Halloween slávi?

The Village Halloween Parade

The Village Halloween Parade Shutterstock

Sviatok sa slávi predovšetkým v anglicky hovoriacich krajinách - v USA, v Kanade, vo Veľkej Británií, v Írsku, v Austrálií či na Novom Zélande. Vo väčších krajinách sa organizujú tradičné halloweenske sprievody so súťažou o najkrajší a najnápaditejší kostým. Zrejme najznámejší je sprievod v New Yorku - The Village Halloween Parade. Veľmi obľúbeným miestom pre zraz masiek je aj najstaršia časť Manhattanu, Greenwich Village.

Navšívte vysnívaný New York

Američania berú oslavy Halloweenu naozaj vážne, pripravujú sa na ne s niekoľkodenným predstihom a za výzdobu svojich domovov sú ochotní minúť takmer toľko ako pred Vianocami. V Írsku a v Kanade prebehajú oslavy podobne, deti v kostýmoch obchádzajú domy, spievajú koledy a čakajú na sladkosti. Ale napríklad vo Francúzsku je koledovanie vzácne. Halloween tu bol až do roku 1996 prakticky neznámy. Ľudia sa v súčasnosti stretávajú v kostýmoch skôr na párty alebo v kluboch.

Halloweenska výzdoba domu v USA

Halloweenska výzdoba domu v USA Smallbones

Ešte výraznejšie odlišnosti môžeme pozorovať napríklad v Číne, kde sa zapaľujú sviečky a oheň v domoch aj na uliciach, aby osvetľovali cestu do neba duchom tých, ktorí umreli násilnou smrťou, utopením sa alebo po úraze. V Španielsku ľudia zdobia oltáre priamo vo svojich domovoch, mŕtvych uctievajú sladkosťami a pitím alebo organizujú pikniky priamo pri ich vyzdobených hroboch. U našich susedov v Rakúsku zas veria, že keď nechajú na stole chlieb, vodu a svietiacu lampu, privítajú tak mŕtve duše späť na Zem v noci, ktorá prekypuje silnými kozmickými energiami. V Nemecku ľudia počas halloweenskej noci odkladajú nože, pretože nechcú riskovať, že ublížia vracajúcim sa duchom. Vo Švédsku je Halloween známy ako „Alla Helgons Dag“ a slávi sa od 31. októbra do 6. novembra.

Pozrieť zájazdy do Španielska

Halloween na Slovensku, pre deti aj dospelých

Aj keď je zatiaľ skôr sviatkom detí a mládeže, pomaly sa Halloween rozvíja aj v našej republike. Organizujú sa karnevaly, oslavy na hradoch a opustených zrúcaninách alebo dokonca v zoologických záhradách. V rovnaký deň sa zabavia aj dospelý na niektorej z mnohých halloweenskych party po celom Slovensku. Čakajú na vás pôsobivé dekorácie, súťaže o najlepšie masky, strašidelné maľovanie na tvár a úžasná atmosféra tejto magickej noci. Budú to pekelné párty, tak si niektorú z nich nenechajte ujsť!

Štedrovečerný stôl naprieč kontinentami: Plnený kohút aj ryžová kaša

Prečítajte si aj:

Štedrovečerný stôl naprieč kontinentami: Plnený kohút aj ryžová kaša

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.