Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Láska na prvé zahryznutie: Nechajte sa rozpáliť mexickou kuchyňou

Mexická kuchyňa

Mexická kuchyňa Shutterstock

Pyramídy ukryté uprostred džungle, fascinujúce histórie, sopky, púšte, divoké rieky, vodopády, blankytne modrej vody Karibského mora, belostné pláže aj príjemne slnečné počasie po celý rok. Také je Mexiko. Raj cestovateľov aj milovníkov skvelého jedla. Keď si v niektorom z mnohých pouličných bistier kúpite dokonale okorenené tacos, vedzte, že práve ochutnávate lahôdku, zapísanú na zozname nehmotného dedičstva UNESCO. Ktorú zo špecialít pestrofarebnej mexickej kuchyne by ste si rozhodne nemali nechať ujsť?

Chrumkavé tortilly a nachos na tisíc spôsobov

Nachos s guacamole

Nachos s guacamole Shutterstock

Kukurica a Mexiko patria neodmysliteľne k sebe. Na tenkých kukuričných plackách si pochutnávali už starí Aztékovia. Mexické príslovie hovorí, že celý svet sa zmestí do jednej tortilly. Lahodné nekysnuté placky si hravo pripravíte aj doma a ich chuť vám počas dovolenky vzdialene pripomenie náš rožok. Podobne univerzálne využitie, ako má nestarnúca klasika českých pekárstiev, majú aj tortilly. Poslúži ako lahodná desiata pre malých cestovateľov a výborne podčiarkne chuť omáčok či dipov. Pri stánkoch s rýchlym občerstvením si ju môžete nechať naplniť vynikajúcou zmesou fazule v paradajkovej omáčke, doplnenú o hovädzie mäso a pikantné papriky. Najpopulárnejšie variáciou na kukuričnú placku je tacos. Na malých placičkách, doplnených o niektorú z mnohých druhov omáčok či dipov si najlepšie pochutnáte v malých rodinných podnikoch zvaných taquerías, kde na vás okrem skvelého jedla čaká aj príjemne srdečná atmosféra.

Zájazdy do Mexika

Raňajky kráľov huevos rancheros 

Huevos rancheros

Huevos rancheros Shutterstock

Typické mexické raňajky sú splneným snom všetkých výživových poradcov. Vajcia zapečené s fazuľami, strúhaným syrom, paradajkami, paprikami, cibuľou, chilli, cesnakom a koriandrom nielen skvele chutia, ale predovšetkým naštartujú metabolizmus a dodajú telu potrebné živiny. Skúste si ich dať pred výletom do kľukatých uličiek mesta Guanajuato.

Poctivé husté polievky 

Sopa Azteca

Sopa Azteca Shutterstock

Máte pocit, že bez polievky by váš obed nebol kompletný? V Mexiku si ich užijete v mnohých neodolateľných variáciách. Či už dávate prednosť vývarom alebo polievkam, v ktorých stoja lyžice. Môžete si byť istí, že použitá zelenina bude pochádzať z lokálnych zdrojov a bude mať plnú chuť mexického slnka. Chybu rozhodne neurobíte, ak si z jedálneho lístka vyberiete polievku Sopa Azteca. Hutnej polievke s kuracím či slepačím mäsom dodáva šmrnc koriander, chilli papričky a limetková šťava. Tanier plný vitamínov, na ktorom si bez obáv pochutnajú aj vegáni hľadajte pod názvom Sopa de habas. Fazuľová polievka s paradajkami, čili papričkou a avokádovým olejom je tým pravým palivom pre cesty za krásami Mexika.

Last minute dovolenka v Mexiku

Moderný fajitas

Fajitas v kukuričnej tortille

Fajitas v kukuričnej tortille Shutterstock

Moderná tvár mexickej kuchyne má meno fajitas. Šťavnaté prúžky kuracieho mäsa podávané s bohatou porciou zeleniny a chrumkavej cibule dostanete naservírované v čerstvej kukuričnej tortille. Ako čerešničku na torte si zvolíte niektorú z mnohých omáčok. Môžete vyberať medzi paradajkovou salsou, cesnakovým dipom, kyslou smotanou alebo klasikou všetkých klasik – avokádovým guacamole.

Jemné a pikantné omáčky a salsy

Mexické omáčky a salsy

Mexické omáčky a salsy Shutterstock

Zabudnite na kečup a horčicu. V mexickej kuchyni kraľujú chuťovo vyvážené omáčky a salsy. V každom regióne narazíte na originálne receptúry, ktoré dodajú mäsovým aj zeleninovým pokrmom jedinečnú chuť. Najtradičnejšou omáčkou, na ktorej prípravu si môže trúfnuť aj kuchár začiatočník, je hráškovo zelená guacamole. Pripravte si dobre dozrelé avokádo, cibuľu, koriander, šťavu z limety, soľ a korenie a váš mexický večer môže začať. Zvodnú kombináciu horkej čokolády, sušeného ovocia, orieškov, paradajok a čili papričiek hľadajte pod názvom Mole. Najlepšie ladí s grilovaným mäsom či zeleninou. Milovníci ostrých pokrmov vedia, že tie najlepšie chilli papričky pochádzajú z Mexika. Domov tu má aj jedna z najpálivejších papričiek sveta, ktorá je hlavnou prísadou salsy habanero. Ak pridáte ešte soľ, korenie, cesnak a cibuľu, potom máte základ pre zaručene ostrú gastronomickú jazdu.

Povedomé papas gratinadas 

Papas gratinadas

Papas gratinadas Shutterstock

Miska plná zapečených zemiakov vám možno pripomenie obľúbené francúzske zemiaky. Ste v slnečnom Mexiku, tak sa namiesto údeniny dočkáte čerstvej papriky, chilli papričky, cibule a smotany.

Najobľúbenejší hotel v Mexiku

Sladká bodka

Churros

Churros Shutterstock

Na žiadnej mexickej oslave nesmú chýbať ovocné šaláty. Ich sladká chuť príjemne osvieži a vďaka množstvu čerstvého ovocia si tu v priebehu celého roka môžu dopriať nespočetné množstvo lahodných variácií. Mango, ananás, opuncie, papája, guava, banány, citrusy, tamarínd aj vynikajúce čerstvé kokosové orechy v tej najlepšej kondícii si zamilujete na prvé zahryznutie. Sladkou klasikou sú vyprážané tyčinky churros, vzdialene pripomínajúce naše šišky. Obalené v škoricovom cukre s karamelom, horkou či mliečnou čokoládou sú povoleným diétnym hriechom. Prebytočné kalórie môžete spáliť napríklad počas potápania v blízkosti druhého najväčšieho bariérového útesu na svete.

A na záver kvapka niečoho ostrejšieho

Sopa Azteca

Sopa Azteca Shutterstock

Návštevu Mexika môžete osláviť štýlovo - prípitkom tradičnou tequilou. Jej chuť vynikne najlepšie v spojení s citrónom a štipkou soli. Dámam zachutí obdoba nášho burčiaku – skvasená šťava z agáve zvaná pulque. Deti nadchne nekonečný výber čerstvých ovocných štiav. Skúste melón s papájou, mangom a kvapkou limetovej šťavy a jesennej virózy sa vám vyhnú veľkým oblúkom.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.