Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Národný deň dezertov: Svetová prehliadka lahodných sladkostí z exotických krajín

Dezerty majú špeciálne miesto v našich srdciach, o čom svedčí aj každoročná oslava Národného dňa dezertov. (14.10.) V tento deň zdávame hold vzrušujúcim cukrovinkám, ktoré sú často spojené s tradíciou a históriou. Mrknite na náš výber dezertov a vydajte sa s nami na pozoruhodnú cestu za sladkými pôžitkami exotických krajín. 

Chcem maškrtiť v exotike

Kuba: Lahodné pečivo Guava Pastelitos 

Guava pastry

Guava pastry Shutterstock

Keď si chcete dopriať lahodný kubánsky dezert, ktorý prenesie vaše chuťové poháriky do sveta sladkej tropickej blaženosti, nemusíte hľadať nič iné ako očarujúce Guava Pastelitos. Toto lahodné pečivo je obľúbené medzi miestnymi obyvateľmi aj návštevníkmi Kuby a predstavuje spojenie chrumkavosti, krémovosti, sladkosti a jemného korenia. Toto lahodné pečivo nájdete v kubánskych pekárňach alebo v pouličných stánkoch po celom ostrove, kde si ich často miestni vychutnávajú so šálkou silnej kubánskej kávy. 

Priamym letom na Kubu

Dubaj: Orientálna Umm Ali  

Umm Ali  

Umm Ali   Shutterstock

Tento dezert je bez preháňania sladkým srdcom arabskej gastronómie. V preklade znamená „Aliho matka“ a pre obyvateľov emirátov sa jedná o posvätné jedlo, servírované hlavne cez sviatky a zvláštne príležitosti. Ako turista si ho môžete vychutnať v mnohých miestnych autentických bistrách, či reštauráciách. A v čom spočíva jeho kúzlo? Natrhané lístkové cesto sa vo veľkej nádobe ochutí pistáciami, kokosom, či datľami a celá zmes sa zaleje osladenou smotanou. Po zapečení a dôkladnom spojení všetkých ingrediencií vznikne dokonale vláčny krémový puding, ktorý vás doslova pohladí po jazyku aj po duši. 

Zanzibar: Banánové pokušenie N´dizi no kastad  

Krkolomné slová v sebe neukrývajú nič iné, než pečený banán s vanilkovým pudingom. Tunajšie tropické ovocie má v sebe toľko chuti a šťavnatosti, že si kuchári nemusia v oblasti dezertov veľmi lámať hlavu nad zložitou prípravou. Recepty bývajú veľmi jednoduché, ale chuťovo úplne geniálne. Namiesto banánov používajú miestni kuchári aj ananás, alebo mango a puding vždy nezabudnú okoreniť zmesou škorice s klinčekmi. Až ho prvýkrát ochutnáte, vedzte, že ste práve našli gastro lásku na celý život. 

Najkrajšie pláže Zanzibaru

Prečítajte si aj:

Najkrajšie pláže Zanzibaru

 

Dominikánska republika: Karibské Plátanos Maduros Fritos  

 Plátanos Maduros Fritos  

Plátanos Maduros Fritos   Shutterstock

Hlavnú úlohu v tomto tradičnom dezerte hrá opäť banán. Jeho jemná obľúbená chuť a dokonalé podmienky na pestovanie v tropických končinách, z neho jednoducho robia surovinu číslo jedna pri výrobe sladkých dobrôt. V Dominikánskej republike sa väčšinou podáva vyprážaný v cestíčku a preliaty karamelom. Ak si strážite štíhlu líniu, možno vám naskakuje husia koža. Kedy inokedy si však vychutnať takú dokonalú symfóniu chutí, než na dovolenke v karibskom tropickom raji? 

Madagaskar: Horúca dobrota Kida amin'ny voanio  

Na to aby ste na Madagaskare dostali dezert, po ktorom sa budete olizovať až za ušami, stačí pár ingrediencií. Banán, kokosové mlieko, trstinový cukor, kardamón, škorica, klinčeky s trochou vanilky, štipka trpezlivosti a na svete je Kida amin'ny voanio. V preklade je naozaj len tým, čím je, teda banánom v kokosovom mlieku. Celá zmes sa pár minút povarí na miernom plameni a podáva sa ešte horúca, spravidla na raňajky. Stavte sa, že pokiaľ jej ráno na svojich potulkách ostrovom ochutnáte aj vy, budete v pamäti ťažko loviť príjemnejší štart dňa. 

Thajsko: Mangové Khao Niew Mamuang  

 Khao Niew Mamuang  

Khao Niew Mamuang   Shutterstock

Kuchári v Thajsku sa vyžívajú v dezertoch jednoduchých na prípravu. Typickým príkladom je práve Khao Niew Mamuang, teda lepkavá ryža s mangom. Hoci sa to na prvý pohľad nezdá, ovocná maškrta, patrí k tomu najlahodnejšiemu, čo v Ázii môžete ochutnať. Špeciálna lepivá ryža, ktorá má v sebe veľa škrobu, sa tvaruje do malých guličiek, ktoré sa zalejú sladkou omáčkou z kokosového mlieka. Korunu celému kulinárskemu skvostu nasadia kúsky zrelého manga. Verte alebo nie, ale takto chutí raj. 

Thajsko z Brna

Srí Lanka: Kokosové Kiribath  

Nie je ťažké si všimnúť, že obyvatelia ostrova tvoria z ryže azda každý pokrm.  A práve Kiribath, teda lahodnú krémovú ryžu, tú zbožňujú malí i veľkí po mnoho generácií. Príprava je triviálna, ryža sa zaleje kokosovým mliekom, osladí a varí tak dlho, kým uvoľnený škrob neprepožičia celej zmesi pudingovú konzistenciu. Podáva sa na raňajky, na desiatu, ako pečivo na svadbách, na oslavách a jeho chuť milujú hlavne deti. Pokiaľ niekedy budete mať tú česť a navštívite exotické kráľovstvo menom Srí Lanka, ochutnať Kiribath je priamo povinnosť. 

Srí Lanka: Ostrovný raj s bohatou kultúrou, tropickým podnebím a exotickou kuchyňou

Prečítajte si aj:

Srí Lanka: Ostrovný raj s bohatou kultúrou, tropickým podnebím a exotickou kuchyňou

 

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.