Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Thajské jedlo: Symfónia chutí a korenia

Slnečné Thajsko mnoho tvárí. Môžete sa ponoriť do atmosféry tajomných tropických pralesov, nájsť pokoj v budhistických chrámoch, nechať sa unášať azúrovým morom či vystúpiť na nekonečné pohoria. Charakteristickým znakom miestnych je úsmev od ucha k uchu, ktorý sa po pár dňoch prenesie aj na vaše tváre. Či už ste prišli za dobrodružstvom, relaxom alebo objavovať nové miesta, vaša cesta vás vždy zavedie k ochutnávaniu thajských špecialít. Nebojte sa spoznávať nové chute a jedlá, ktoré vám prinesú kúsok tejto kultúry na tanieri. Aké sú najznámejšie poklady miestnej kuchyne? 

PrehľadPolievkyHlavné jedláDezerty

Prehľad

Od rušných ulíc Bangkoku až po pokojné dedinky Chiang Mai, thajská kuchyňa je harmonickou zmesou chutí, textúr a histórie. Vďaka svojej zložitej rovnováhe sladkých, kyslých, korenistých a slaných je thajské jedlo známe svojou lahodnou komplexnosťou a kultúrnym významom.

Thajsko priamo z Brna

Thajské polievky

Thajská kuchyňa je známa po celom svete pre svoju bohatú paletu chutí, exotické koreniny a čerstvé ingrediencie. Preslávené po celom svete sú thajské polievky. Sú skutočnou symfóniou chutí a vôní, ktoré vás prenesú priamo do ulíc Bangkoku alebo Phuketu.  

Tom Yum 

Slávna polievka, ktorá má všetky chute thajskej kuchyne. Je silná vďaka vývaru, sladká vďaka trstinovému cukru, kyslá vďaka limetkovej šťave a páli ako čert vďaka chilli papričkám. Do hrnca, v ktorom sa legendárny zázrak varí, patrí ešte citrónová tráva, zázvor, šalotka, cesnak, rybia omáčka, koriander, paradajky, huby a koreň galangalu. Najznámejšia verzia obsahuje krevety, ale stretnúť sa môžete aj s kúskami kuracích pŕs. 

Tom Kha Gai 

Ak preferujete menej pikantnú alternatívu, určite si vychutnáte Tom Kha Gai. Táto kokosová kuracia polievka je jemnejšia, no stále bohatá na chuť. S obsahom kokosového mlieka, galangalu (podobnému zázvoru) a hubami je to skvelá voľba pre tých, ktorí hľadajú niečo menej pikantné, ale plné chuti. 

Najkrajšie pláže v Thajsku

Prečítajte si aj:

Najkrajšie pláže v Thajsku

 

Hlavné jedlá

Thajské špeciality sú pastvou pre oči aj chuťové poháriky. Jedlo sa vyznačuje krátkou dobou prípravy, použitím čerstvých lokálnych surovín a byliniek. Poďme sa spoločne pozrieť na tradičné hlavné jedlá, ktoré zaručene musíte ochutnať. 

Pad Thai 

Ázijský gastronomický fenomén, ktorý sa už dávno presťahoval do reštaurácií po celom svete. Len jedno sústo stačí na to, aby ste pochopili, prečo je práve Pad Thai thajským národným jedlom. Základom však zostáva rozpálená panvica wok, ploché ryžové rezance, cukor, tamarid, rybacia omáčka, limetková šťava, vajcia, jarná cibuľka, koriander, chilli a arašidy. V Thajsku sa najčastejšie stretnete s verziou s tofu a sušenými krevetami. Vo svete však boduje hlavne kombinácia s kuracím, či hovädzím, prípadne s čerstvými krevetami. 

Thot Man Pla 

Delikatesa, ktorú v Thajsku nájdete v pouličných stánkoch aj v jedálnych lístkoch luxusných podnikov. Jedná sa o malé placky z rybieho mäsa a zelených fazuliek. Všetko sa dochutí rybacou omáčkou, koriandrom, karí pastou, citrónovou trávou, šalotkou a cesnakom. Jednotlivé kúsky sa vyprážajú v oleji a podávajú so sladkokyslou uhorkovou omáčkou. Nezvyčajná kombinácia použitých ingrediencií rozohrá na jazyku explóziu chutí, ktorú len tak niečo neprekoná. 

Green Curry  

Zelené karí je bežnou súčasťou thajskej kuchyne. Táto hustá omáčka na báze kokosového mlieka a zelenej karí pasty je obvykle servírovaná s kuracím mäsom, hovädzím mäsom alebo morskými plodmi. Je pikantná a aromatická vďaka koreniu a bylinkám. 

Som Tam  

Som Tam je osviežujúci thajský šalát vyrobený z mladej papáje, paradajok, fazuľových strukov, chilli papričiek a arašidov. Táto chuťovo bohatá zmes je často dochutená rybacou omáčkou a limetkovou šťavou. Tento pokrm je zároveň ľahký a pikantný. 

Khao Pad  

Khao Pad je tradičné thajské jedlo, ktoré sa skladá z ryže vyprážanej na panvici s kuracím mäsom, vajíčkom, zeleninou a korením. Je rýchle, chutné a často dochutené rybacou a sójovou omáčkou. Je to jedlo, ktoré vás zaručene naplní. 

Cestujte bez obáv: Ponúkame komplexné cestovné poistenie

Dezerty

Khao Niew Mamuang 

Kuchári v Thajsku sa vyžívajú v dezertoch jednoduchých na prípravu. Typickým príkladom je práve Khao Niew Mamuang, teda lepkavá ryža s mangom. Hoci sa to na prvý pohľad nezdá, ovocná maškrta patrí k tomu najlahodnejšiemu čo v Ázii môžete ochutnať. Špeciálna lepkavá ryža, ktorá má v sebe veľa škrobu, sa tvaruje do malých guličiek, ktoré sa zalejú sladkou omáčkou z kokosového mlieka. Korunu celému kulinárskemu skvostu nasadia kúsky zrelého manga. Verte alebo nie, ale takto chutí raj. 

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.