Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

5 faktov o pláži Navagio, najkrajšej pláži Zakynthosu

Pláž Navagio, Zakynthos

Pláž Navagio, Zakynthos

Pláž Navagio sa nachádza v severozápadnej časti gréckeho ostrova Zakynthos. Toto najznámejšie miesto, ktoré je právom nazývané dominantou či perlou ostrova, cez sezónu poskytne útočisko aj stovkám turistov dychtiacich po zábave a dobrodružstve!

1. Pirátska loď

Prvé, čo je potrebné spomenúť, je samozrejme história tejto pláže – žiadne obľúbené miesto nevznikne len tak, z ničoho nič a to platí aj pre Navagio. Toto nadpriemerne atraktívne miesto je totiž známe hlavne vďaka svojej kriminálnej povesti a starej lodi, ktorá tento fakt neustále pripomína. Tá najdivokejšia legenda hovorí, že pašerácka loď menom Panagotis, ktorej vrak tu leží a hrdzavie už desiatky rokov, stroskotala v roku 1980 počas veľkej búrky. Na lodi malo byť niekoľko ton ilegálne prevážaných cigariet a alkoholu, ktorý si ľudia z okolia bezprostredne po tejto katastrofe rozobrali – aj napriek koncu kariéry jednej veľkej lode má teda legenda pre miestne obyvateľstvo šťastný koniec. Ale keďže ide o udalosť pomerne mladú, niekoľko pracovníkov onoho plavidla stále žije a tí tvrdia, že celý príbeh je len trik, ako na ostrov nalákať viac turistov a vrak tam narafičili sami ostrovania. Nech už je pravda akákoľvek, v praxi toto tvrdenie rozhodne funguje, pretože pláž je medzi turistami veľmi obľúbená. Všetky zásluhy však nemôžeme vraku prisudzovať, pretože aj bez neho sa jedná o čarovné miesto.

Vrak lodi na pláži Navagio

Vrak lodi na pláži Navagio

2. Bez loďky sa zážitok ruší

Rovnako ako všetky skvelé príležitosti, aj návšteva tohto skvostu má jeden háčik – na pláž nie je možné prísť vozidlom. Táto približne 220 metrov dlhá zátoka sa žiarivo bielym pieskom a priezračne krištáľovou vodou sa totiž nachádza uprostred 200 metrov vysokých útesov, z ktorých len tak nezbehnete. Ideálnou voľbou je preto účasť na niektorom z organizovaných výletov, ktoré sa usporiadúvajú každodenne a v naozaj hojnom počte. Výlet, ktorý môžete zakúpiť za cca 32 euro, zahŕňa nielen návštevu pláže a kúpanie, ale aj ďalšie zaujímavé miesta. Jedná sa napríklad o Modré jaskyne plné svetlých vápencových skál ideálne predovšetkým na potápanie, alebo sírovú pláž Xigia, úzku zátoku s liečivými sírnymi prameňmi. Teraz už každý čitateľ tuší, že na tomto výlete pôjde predovšetkým o kúpanie na krásnych miestach, no ani tí aktívnejší z vás by sa nemali nechať odradiť, pretože ide o nezabudnuteľný zážitok.

Prístup na pláž je iba loďou

Prístup na pláž je iba loďou

Skúsení turisti so znalosťou cudzieho jazyka môžu zájazd zaobstarať až o polovicu lacnejšie a namiesto organizovaného výletu vyraziť na vlastnú päsť. Výkladu v anglickom jazyku iste porozumejú a zabezpečenie loďky tiež nie je problém – denne štartuje mnoho plavidiel hneď z niekoľkých prístavov. Z malebného prístavu Porto Vromi zdvíhajú kotvy skôr malé výletné lode, prípadne si môžete s dostatkom odvahy prenajať súkromné plavidlo. Vyplávať môžete aj z prístavu Agios Nikolaos alebo myse Skinari. Len pre predstavu, z hlavného mesta sem cesta trvá približne 45 minút.

Porto Vrómi, Zakynthos

Porto Vrómi, Zakynthos

3. Autom jedine na vyhliadku

Ak predsa len trváte na cestovaní vlastným vozidlom, tunajšiu oblasť úplne vynechať nemusíte. Nedostanete sa síce na pláž, ale môžete si užiť aspoň dychberúci výhľad z útesov nad ňou. Cez celú skalu vedie cesta, po ktorej sa dostanete na priestranné parkovisko a odtiaľ je to na vyhliadku len kúsok. Ak sa vydáte ešte ďalej po úzkej cestičke pozdĺž útesov, užijete si navyše krásy okolitej prírody vo väčšom súkromí, než aké kedy budete mať na vyhliadke.

Užite si výhľady z útesu nad plážou

Užite si výhľady z útesu nad plážou

Vzhľadom na pomerne zložitý terén na vyhliadku nezachádza ani žiadny bežný autobus – najbližšia zastávka sa nachádza v dedine Anafonitria a odtiaľ musíte 5 kilometrov dlhý kopec vyjsť pešo. Ďalšou možnosťou je využitie TAXI služieb, ale pripravte sa na to, že nepôjde o nič lacné. Najlepším variantom je teda práve prenájom vozidla alebo skútra, ktorý za menšiu cenu poslúži rovnako dobre.

4. Ideálne miesto pre fotografov

Teraz spozornite predovšetkým pokiaľ patríte medzi priaznivcov instagramového sveta. Lepšie miesto pre fotografiu z dovolenky hodnú závisti totiž len tak nenájdete. A s týmto tvrdením súhlasia aj štatistiky – podľa výskumu sa dlhodobo jedná o najfotografovanejšiu pláž vôbec. A pre dokonalú snímku nemusíte ísť nutne až na pláž, prekrásne fotky vznikajú aj o 200 metrov vyššie, na vyhliadke. Pokiaľ chcete jedinečnú fotografiu v súkromí, vydajte sa na pláž hneď ráno alebo naopak neskoro popoludní. Zátoka je medzi turistami tak obľúbená, že na prázdne miesto predovšetkým po dvanástej hodine hneď tak nenarazíte, práve naopak – kameramani zachytávajúci túto nádhernú pláž či páry, ktoré zaobstarávajú predsvadobné fotografie, nič z toho tu nie je nezvyčajné.

Navagio - najfotografovanejšia pláž světa

Navagio - najfotografovanejšia pláž světa

5. Ostrov iné pamiatky neponúka

Vo svete je pláž Navagio známa ako najzaujímavejšia pamiatka celého ostrova. Pravdou však je, že sa jedná zároveň o pamiatku jedinú. To, že je Zakynthos inak pamiatkovo dosť chudobné miesto, však nijako neskracuje zoznam aktivít, ktoré tu môžete vyskúšať. Tunajšia bohatá príroda priam vyzýva na turistiku, pláže zvádzajú na leňošenie a relax, na mori miestni obyvatelia ponúkajú mnoho vodných športov a adrenalínových zážitkov. Okrem bežných plážových aktivít si tu môžete napríklad skočiť s padákom z vysokého útesu, jedná sa o tzv. Rope jumping.

Príroda Zakynthosu láká na turistiku

Príroda Zakynthosu láká na turistiku

Na kúpanie na pláži Navagio rozhodne nezabudnite zbaliť obuv do vody a uterák na pláž, pretože dokonale biely piesok pripomínajúci skôr Karibik než Grécko v skutočnosti nie je tak úplne piesok, ale drobné belavé kamienky, ktoré sa dostanú naozaj všade. Pripravte sa tu tiež na studenšiu vodu, vzhľadom na strmé morské dno, a väčšiu hĺbku, vďaka ktorej si zas skvele zaplávate.

Kamienky pláže Navagio

Kamienky pláže Navagio

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.