Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Cyprus ponúka viac než len pláže a more

Oblasť Ayia Napa, Cyprus

Oblasť Ayia Napa, Cyprus

Cyprus býva často nazývaný Gréckom pre bohatých. Tunajšie pláže so zlatým pieskom, priezračne čistým morom a hrdo vlajúcimi modrými vlajkami vytvárajú dojem exkluzivity. Cyprus je skutočne také učesanejšie Grécko a ten účes je veľmi elegantný. Turecká časť Cypru už je mierne punkovejšia, ale tiež má svoje kúzlo. Vynechám preto dokonalé pláže a more a pokúsim sa priblížiť aj iné stránky tohto krásneho ostrova.

Dokonalé služby a bezchybná angličtina

Pri mojich potulkách Cyprom ma neprestávala prekvapovať dokonalá angličtina miestnych obyvateľov a bezchybné služby. Po krátkom čase som si prestala prepočítavať vrátené peniaze v obchode a študovať bločky z reštaurácií. Chyžné v hoteli ovládali perfektne dva jazyky a auto z požičovni bolo na dohovorenom mieste dokonca ešte o pár minút skôr. Jedným slovom raj.

Golf a ďalšie športy

Cyprus sa v posledných rokoch stáva vďaka príjemnej miernej klíme obľúbenou zastávkou milovníkov golfu a nové luxusné ihriská tu rastú ako huby po daždi. V súčasnosti sú na ostrove 4 moderné ihriská a v budúcnosti sa počíta s výstavbou 14 ďalších. Elegantný Aphrodite Hills Golf Club (18 jamiek, par 71) je zaujímavý najmä vďaka nádhernému panoramatickému výhľadu na pobrežie a okolité hory. Leží na dvoch náhorných plošinách oddelených hlbokou roklinou, cez ktorú sa hrá siedma jamka. Samozrejmosťou je akadémia pre začiatočníkov, golfový obchod, luxusné reštaurácie, služby inštruktorov, dve cvičiská a jamkovisko. Ihrisko Minthis Hills Golf Club (18 jamiek, par 72) vyniká najmä polohou uprostred viníc v nadmorskej výške 550 m. Hráči majú k dispozícií bazén, golfovú akadémiu, cvičný green, video coaching pre zlepšenie techniky a štýlovú reštauráciu. Ihriská Secret Valley Golf Course a Minthis Hills Golf Club tiež spĺňajú vysoké nároky kladené na špičkové zariadenie.

Jedno z golfových ihrísk na Cypre

Jedno z golfových ihrísk na Cypre

Ja osobne golf nehrám, ale využila som možnosť požičať si horský bicykel a časť ostrova som prešla na bicykli. Terén je síce náročnejší, ale tie panorámy stoja určite za trochu tej námahy. Chvíľku mi trvalo zvyknúť si na jazdu vľavo. Požičovne sú k dispozícií v každom väčšom letovisku a výber bicyklov je skutočne široký (k zapožičaniu sú aj helmy, detské sedačky či kolobežky). Milovníci horských výstupov si tiež prídu na svoje. Najpopulárnejšou pre pešiu turistiku je oblasť národného parku Troodos, Cape Greco či Protaras. Ideálnym obdobím na výlety je jar, keď je príroda plná zelene a vône kvetov. Športovci sa proste na Cypre rozhodne nudiť nebudú, je z čoho vyberať. Niekedy nabudúce napíšem viac napríklad o mojich nesmelých potápačských začiatkoch.

Kavo Greko, Cyprus

Kavo Greko, Cyprus

Pamiatky

Cyperské pamiatky by vystačili na samostatnú knihu. Ostrov je nimi doslova obsypaný. Ideálne je pustiť sa do ich objavovania na jar (ja som v septembri horko ľutovala zabudnuté šiltovky na hoteli a s panikou v očiach som zháňala novú – historické jadro mesta Pafos som potom videla iba letmo a s ľahkým úpalom). Mesto Pafos, ktorého historické jadro je zapísané na zozname UNESCO, je podľa mytológie rodiskom bohyne lásky Afrodité (v meste sa nachádzajú aj jej kúpele).

Paphos, Cyprus

Paphos, Cyprus

Nájdete tu Katakomby siedmich Makabejských, úctyhodne dochované mozaiky zo 2. – 5. storočia n.l., úchvatné kráľovské hrobky (nádherne zdobené aj napriek tomu, že tu nikdy žiadny kráľ pochovaný nebol).

Kráľovské hrobky, Paphos, Cyprus

Kráľovské hrobky, Paphos, Cyprus

Nezabudnuteľné sú prechádzky prístavom, krivolakými uličkami a promenádou pozdĺž starovekej pevnosti.

Prístav v Paphose, Cyprus

Prístav v Paphose, Cyprus

Druhé najväčšie cyperské mesto Limassol (založené 1191) sa môže pochváliť majestátnym stredovekým hradom z 13. storočia. Iba niekoľko minút cesty od Limassolu sa nachádza svetoznáme archeologické nálezisko Kourion s Apollónovou svätyňou a divadlom.

Archeologické nálezisko Kourion, Cyprus

Archeologické nálezisko Kourion, Cyprus

V neďalekom nálezisku Amathous boli nájdené dve najväčšie vázy sveta (údajne tu zanechal Theseus tehotnú Ariadne po svojom súboji s Minotaurom). Nádherné sú tiež horské kláštory, z ktorých najznámejší je kláštor Kykko ležiaci v nadmorskej výške 1 160 m a môže sa pochváliť maľovanými ikonami. Zaujímavý je aj ženský kláštor Agios Herakleidios (založený v 4. storočí) obklopený starostlivo udržovanými kvetinovými záhradami.

Kláštor Kykko, Cyprus

Kláštor Kykko, Cyprus

Významné archeologické náleziská Choirokoitia sú k pozretiu aj na ceste z Larnaky do Limassolu. Jedná sa o pozostatky starovekých osídlení (5800 pr.n.l.) zapísaných na zozname UNESCO, ktorých väčšia časť stále ešte čaká na svoje znovuobjavenie.

Staroveké sídlisko Choirokoitia, Cyprus

Staroveké sídlisko Choirokoitia, Cyprus

Príroda (národné parky)

V priebehu zimy a jari sa Cyprus zaplní milovníkmi pešej turistiky a cyklistiky. Je tu viac než 40 turistických chodníkov rôznych náročností. Veľmi obľúbený je polostrov Akamas s rozoklanými skalami, hlbokými lesmi, kaňonmi a vodnou nádržou, v ktorej sa podľa mytológie stretla Afrodita s Adonisom. Nachádza sa tu veľké množstvo vzácnych živočíchov (morské korytnačky, supy, líšky, ježkovia, netopieri) a rastlín (cyperský tulipán, skalná ruža, divoký cyklámen).

Trénovanejší turisti môžu navštíviť pohorie Troodos s vrcholmi siahajúcimi až k 2 000 m.n.m. Trasy vedú skrz vinice, mandľovníkové či čerešňové sady, malebné dedinky s tradičnou architektúrou. Nachádza sa tu tiež 9 kostolov a kláštorov zapísaných na zozname UNESCO. V zime si tu môžete aj zalyžovať.

V pohorí Troodos si môžete aj zalyžovať

V pohorí Troodos si môžete aj zalyžovať

Jedlo

V Cyperskej kuchyni sa príjemne spája vplyv Grécka aj Turecka. Vrelo doporučujem návštevu niektorej zo štýlových taviareň s ponukou tzv. meze. Jedná sa o servírovanie menších porcií pokrmov, kde si každý môže vybrať podľa svojho gusta. Začína sa väčšinou šalátom s bielym pečivom a potom nasledujú v rýchlom slede rôzne omáčky, tzatziky, olivy, syry, grilovaná zelenina, mäsové karbonátky, ryby, morské plody, klobásky, grilované kuracie kúsky, ryža, hranolky a na záver hriešne sladké dezerty. Všetko je výborne okorenené čerstvými bylinkami a na stole nikdy nechýba citrón. Bodkou za týmito hodmi býva obvykle veľmi silná káva, z ktorej usadeniny si môžete po dopití veštiť budúcnosť (stačí obrátiť hrnček s usadeninou na podšálok a rozviť predstavivosť na plné obrátky). Hostina býva väčšinou dlhá a od stola vás nikto nevyháňa.

Typické cyperské jedlo

Typické cyperské jedlo

Víno

Cyprus býva označovaný za európsku kolísku vína, dala som tak na radu našej delegátky a navštívila som jednu z výrobní tradičného vína Commandaria. Dozrieva niekoľko rokov v obrích sudoch (systém uloženia sudov má svoje veľmi prísne pravidlá) a chutí tak trochu ako portské.  Jedná sa o historicky najstaršie doložené víno s pôvodnou receptúrou (800 rokov pr.n.l.). Vyrába sa z bielych aj červených hrozien a je to jeden z mojich adeptov na ideálny suvenír z Cypru.

Jarná kvetinová nádhera

Mojím tajným tipom je návšteva kvetinového festivalu Anthestiria, koná sa vždy v máji vo veľkých mestách (Limassol, Larnaca či Nikózia), ktoré sa doslova oblečú do kvetín. Konajú sa tu slávnostné prehliadky, trhy aj kultúrne akcie a párty pod holým nebom.

Kvetinový festival Anthestiria, Cyprus

Kvetinový festival Anthestiria, Cyprus

 

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.