Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Oslava Veľkej noci: 8 netradičných zvykov vo svete

Veľkonočné sviatky so sebou prinášajú rôznorodé tradície a zvyky po celom svete. Kým na Slovensku vyfarbujeme vajíčka, pečieme koláče či ,, oblievame a bijemedievčatá, v Nórsku si ľudia čítajú veľkonočné kriminálne romány a v Amerike zbierajú čokoládové vajíčka. Pozrite sa spoločne s nami na pre nás nezvyčajné tradície vo svete.  

Austrálsky bojkot králikov

V roku 1991 spustila spoločnosť Rabbit-Free Australia kampaň, ktorá nahradila klasického veľkonočného zajačika bandikutom králíkovitým, roztomilým zvieratkom, ktoré je skôr známe pod menom Veľký Bilby. Tento tvor s dlhými ušami králika pripomína. Prečo sa však Austrálčania tak úporne bránia bežnejším králikom? Lebo sú tu považovaní za škodcu, ktorí ničia plodiny a pôdu. Bilby je oproti tomu ohrozený druh a spoločnosti vyrábajúce čokoládové dobroty venujú časť výnosu z veľkonočných predajov na jeho záchranu.

Tanec diablov na Sicílií 

Na Veľkonočnú nedeľu sa malebné mestečno Prizzi v provincií Palermo stáva javiskom dramatického predstavenia Tanca diablov v taliančine „Ballo dei Diavoli“ . Ide o starodávnu pohanskú tradíciu, ktorá predstavuje večný boj medzi dobrom a zlom. Počas veľkonočného rána sa po meste prechádza v žltom odetá Smrť spolu s čertami v červených šatách, ktorý ,, vyberajú duše do zatratenia.''  

V Nórsku sa čítajú "veľkonočné thrillery"

Veľká noc je pre Nórov ideálnym časom na prečítanie kriminálnych románov, ktoré tamojší vydavatelia skutočne vydávajú pod špeciálnym označením "veľkonočné thrillery". Sú známe ako Paaskekrimmen. Táto tradícia bola údajne zahájená v roku 1923, kedy vydavateľ kníh propagoval svoj nový kriminálny román na predných stránkach novin.

Fínsko v obkľúčení malých čarodejníc

V tejto škandinávskej krajine sa deti na Veľkú noc prezliekajú za roztomilé čarodejnice. S maskami a šálmi okolo hlavy chodia ulicami, recitujú tradičné básničky a prosia o čokoládové vajcia. Nesú pri tom tiež zväzky vŕbových konárov zdobených perím. V niektorých častiach západného Fínska sa o Veľkonočnú nedeľu zapaľujú veľké ohne. Táto severská tradícia vyplýva z presvedčenia, že plamene odháňajú zlých duchov a čarodejnice, ktoré lietajú okolo na metle medzi Veľkým piatkom a Veľkonočnou nedeľou.

Francúzske mesto pozýva na obriu omeletu!

Mesto Haux, Francúzsko

Mesto Haux, Francúzsko CGTN

V meste Haux na juhu Francúzsko sa každý rok Veľkonočný pondelok na hlavnom námestí podáva obria omeleta. Na jej prípravu padne cez 4500 vajec a nakŕmi sa z nej až 1000 ľudí, takže verte, že býva skutočne gigantická. Jej príbeh začal, keď Napoleon a jeho armáda cestovali cez juh Francúzska, zastavili sa v malom meste a jedli tam omelety. Napoleonovi sa to tak zapáčilo, že nariadil obyvateľom mesta, aby zozbierali vajíčka a pripravili obrovskú omeletu pre jeho armádu na ďalší deň.

Vo Florencii majú "vybuchujúci vozík"

Scoppio del Carro

Scoppio del Carro Shutterstock

Obyvatelia Florencie už po 350 rokov usporadúvajú slávnosť známu ako Scoppio del Carro čiže "výbuch vozíka". Krásne ozdobený vozík vybavený petardami je vedený ulicami mesta ľuďmi vo farebných kostýmoch z 15. storočia. Potom sa zastaví pred katedrálou Santa Maria del Fiore. Arcibiskup počas veľkonočnej omše zapáli rozbušku raketky v podobe bielej holubice, ktorá sa na oceľovom lanku presunie von k vozíku a vyvolá ohňostroj. Pôvod tohto zvyku, ktorého účelom je zabezpečiť krajine bohatú úrodu a šťastie, siaha až do obdobia prvej krížovej výpravy.

Na Korfu sa hádže hrncami i panvicami

Ráno o Bielej sobote sa na gréckom ostrove Korfu odohráva tradičné hádzanie hrncov. Ľudia vyhadzujú z okien nielen hrnce, ale aj panvice a rôzne ďalšie nádoby a rozbíjajú ich na ulici. Niektorí hovoria, že tento zvyk pochádza od Benátčanov, ktorí na Nový rok vyhadzovali všetky svoje staré veci. Iní veria, že hádzanie kvetináčov je vítaním jari a že symbolizuje nové plodiny, ktoré budú zhromažďované v nových hrncoch.

Taujuplné postavy v španielskej Seville

V týždni začínajúcom Kvetnou nedeľou a končiacim Veľkonočnou nedeľou, prechádzajú už od skorých ranných hodín ulicami miest i dedín tajuplne vyzerajúce postavy v kužeľovitých čiapkach so zakrytými tvárami. Počas nočných sprievodov im cestu ku kostolu osvecujú dlhé sviece, vďaka ktorým vám bude celý sprievod pripadať ešte o niečo tajomnejší. Nemenej dôležitou súčasťou sú nosiči, ktorých úlohou je vyniesť do ulíc slávnostne ozdobený oltár alebo sochu Ježiša Krista či Panny Márie. Nechýbajú ani veriaci prezlečení za biblické postavy, hudobníci a speváci. Každá farnosť rozpráva vlastný sprievod, a tak nemusíte mať strach, že by ste o tento netradičný pohľad prišli. 

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.