Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Festivaly a podujatia v apríli 2024: Vítanie jari

festival-apríl

festival-apríl Shutterstock

V apríli sa počasie v Európe, častiach Ázie a Severnej Ameriky začína otepľovať a začínajú sa oslavy vonku. Je to skvelý čas na cestovanie a v tomto ročnom období sa po celom svete koná množstvo nádherných kultúrnych festivalov a aprílových osláv. Neexistuje lepší spôsob, ako zažiť kultúru a pokúsiť sa jej porozumieť, ako zúčastniť sa na miestnom festivale. Spomienky na hudbu, jedlo, obrady a tradície vám zostanú navždy. Tu je niekoľko najlepších aprílových festivalov po celom svete, ktoré môžete pridať do svojho zoznamu! 

Bisket Jatra – Bhaktapur, Nepál

14. apríl 2024

festival-apríl

festival-apríl Shutterstock

Bisket Jatra, označujúci začiatok nepálskych novoročných osláv v apríli, je festival so zaujímavými rituálmi. Oslavy sa konajú v niekoľkých regiónoch Nepálu, no najživšie slávnosti sa konajú v Bhaktapur, starobylom meste Newa vo východnej časti údolia Káthmandu, len asi 15 km od hlavného mesta. 

Rituály Bisket Jatra, známe aj ako „festival po smrti hada“, zahŕňajú zabitie dvoch hadov. Jednou z najzaujímavejších udalostí dňa je masívne preťahovanie lanom medzi obyvateľmi horného a dolného mesta. Tiež obrovský voz nesúci sochu boha Bhairavu alebo Bhairaba nesú stovky oddaných ulicami do Khalla Tole. Oslavy sa potom končia bojom na vozoch a zrážkami vozov reprezentujúcich mužské a ženské božstvá, Bhairab a Bhadrakali, symbolizujú rituálne dovŕšenie a plodnosť. 

Najlepšie európske festivaly na rok 2024: Benátsky festival a ďalšie  

Prečítajte si aj:

Najlepšie európske festivaly na rok 2024: Benátsky festival a ďalšie  

Coachella Festival – Indio, Kalifornia

12. – 14. apríl a 19. – 21. apríl 2024

festival-apríl

festival-apríl Shutterstock

Festival hudby a umenia Coachella Valley je jedným z najväčších hudobných a najlepších medzinárodných festivalov nielen v Spojených štátoch, ale aj na svete. Ide o prvé veľké hudobné podujatie vo svetovom kalendári a otvára sezónu hudobných festivalov. 

Pre svoju masívnu popularitu je festival štruktúrovaný ako dva po sebe nasledujúce trojdňové víkendy, každý s rovnakým line-upom. Coachella sa koná na Empire Polo Fields v Indio v Kalifornii v údolí Coachella. Coachella sa prvýkrát konala v roku 1999 a dnes priťahuje obrovské mená a začínajúcich umelcov z každého hudobného žánru. V priebehu rokov tu vystúpili známi hudobníci ako Lady Gaga, Beyoncé, Bob Dylan, Rage Against the Machine, Swedish House Mafia a Kendrick Lamar. 

Zažite leto plné hudby: 5 najlepších európskych festovalov

Prečítajte si aj:

Zažite leto plné hudby: 5 najlepších európskych festovalov

Deň Zeme – celosvetový

22. apríl 2024 

festival-apríl

festival-apríl Shutterstock

Deň Zeme nie je festival ako taký, ale je to každoročná celosvetovo uznávaná udalosť. Prvý Deň Zeme sa konal v roku 1970 v Amerike na protest proti environmentálnej ignorancii. Dnes viac ako 190 krajín solidárne upozorňuje na ochranu životného prostredia, aby bola naša planéta miestom, kde sa dá žiť pre budúce generácie. Každý rok sa Deň Zeme zameriava na nejakú tému, ktorá znamená nové zameranie na konkrétny environmentálny problém. Tieto témy súvisia s environmentálnou výchovou, dobrovoľníctvom, t. j. sadením stromov alebo zberom odpadu, a podujatiami na zvýšenie povedomia. Deň Zeme si pripomíname výročie zrodu moderného ekologického hnutia v roku 1970. 

Cestujte ekologicky: Abeceda tipov pre zelenšiu planétu

Prečítajte si aj:

Cestujte ekologicky: Abeceda tipov pre zelenšiu planétu

Meguro River Cherry Blossom Festival – Tokio, Japonsko

od polovice marca do začiatku apríla 

festival-apríl

festival-apríl Shutterstock

Návšteva Tokia počas jari je jedinečný zážitok, najmä vidieť nádherné čerešňové kvety (japonsky sakura). Mesto a zvyšok krajiny kvitne ružovo-bielymi kvetmi, čo môžete vidieť v parkoch, chrámoch, na brehoch riek a dokonca aj v miestnych štvrtiach. Tokio sa môže pochváliť mnohými miestami na pozorovanie čerešňových kvetov, no žiadne sa nevyrovná pôvabu rieky Meguro. Ozdobený viac ako 800 čerešňovými kvetmi ponúka miestnym obyvateľom a turistom dostatok príležitostí na pokojné prechádzky a malebné zábery. 

Festival je voľne prístupný a má výhodnú polohu na brehu rieky a nájdete tu malebné kiosky a reštaurácie ponúkajúce delikátne pochúťky, ako je občerstvenie s príchuťou mochi a sakura. Dospelí si môžu vychutnať pohár ružového šampanského v kombinácii s čerstvými jahodami. Očakávajte davy ľudí, najmä v okolí mostných nadjazdov, kde plný kvet okvetných lístkov kaskádových do rieky vytvára očarujúci pohľad s každým jemným vánkom. Ako padá noc, ružové lampáše osvetľujú časť rieky a poskytujú ďalšiu očarujúcu perspektívu kvetov. 

Ochutnajte Tokio, hlavné mesto gurmánov!

Prečítajte si aj:

Ochutnajte Tokio, hlavné mesto gurmánov!

Songkran Water Festival – Thajsko

13. – 15. apríl 2024 

festival-apríl

festival-apríl Shutterstock

Songkran je jedným z najnezabudnuteľnejších festivalových zážitkov v juhovýchodnej Ázii, ktorý označuje začiatok tradičného thajského nového roka podľa lunárneho alebo slnečného kalendára. Buďte pripravení na epický boj vo vode! Pôvodne bola voda jemne kropená na seba aj na druhých, čo symbolizovalo hojné zrážky na nadchádzajúci rok, očistilo od negativity a znamenalo plodnosť. V súčasnej dobe sa táto tradícia premenila na bujarú trojdňovú vodnú extravaganciu, ktorá je známa ako najväčší vodný boj na svete. Účastníci sa zapájajú do temperamentných vodných bitiek vyzbrojení hadicami, vodnými pištoľami Super Soaker a vedrami preplnenými ľadovou vodou. 

Vzhľadom na aprílové horúčavy v Thajsku slúžia osviežujúce postreky ako vítaný oddych, vďaka čomu je to jeden z najvzrušujúcejších festivalov na svete! Všade, kam sa pozriete, budú ľudia premočení, tancovať, piť a baviť sa! Niektoré z najlepších miest na oslavu Songkranu sú v Bangkoku na festivale Bangkok Songkran Splendours, Chiang Mai a Phuket. 

Thajsko z BA

Tulip Festival – Amsterdam, Holandsko

17. – 21. apríl 2024 

festival-apríl

festival-apríl Shutterstock

Ak máte v máji na programe výlet do Amsterdamu, nenechajte si ujsť celodennú exkurziu do Keukenhofu, nazývaného aj Záhrada Európy. Je to najväčší kvetinový park na svete a počas tohto obdobia sa môže pochváliť viac ako 7 miliónmi kvetov. Aby ste sa vyhli radom, odporúča sa zabezpečiť si vstupenky online, ktoré ponúkajú aj zľavu 1-2 eurá. 

Keukenhof očarí návštevníkov svojou úžasnou škálou tulipánov, ľalií, karafiátov, ruží, orchideí a ďalších, ktoré naplnia vzduch nádhernými kvetinovými vôňami. Otvorenie parku je však obmedzené na krátke obdobie, keď sú kvety v plnom kvete, čo je prchavý zázrak diktovaný rozmarmi prírody. Zatiaľ čo tulipány vládnu v dnešnom Holandsku, ich korene siahajú až do pohoria Tien Shan v Strednej Ázii, kde boli kedysi považované za vzácne a exotické poklady. Fascinácia západnej Európy tulipánmi viedla k ich zavedeniu do Holandska na konci 16. storočia. 

Ochutnajte jedlá od najlepších kuchárov na festivale Chuť Amsterdamu

Prečítajte si aj:

Ochutnajte jedlá od najlepších kuchárov na festivale Chuť Amsterdamu

Narodeniny Ríma- Rím, Taliansko

21. apríl 2024 

festival-apríl

festival-apríl Shutterstock

Narodeniny Ríma, miestne známe ako Natale di Roma, pripomínajú založenie Večného mesta Romulom v roku 753 pred Kristom. Oslavy zahŕňajú historické rekonštrukcie, vystúpenia gladiátorov a pouličné sprievody v tradičnom oblečení. Mesto rezonuje zvukmi hudobných koncertov a pamiatkami špeciálnych výstav, s veľkým finále – ohromujúcim ohňostrojom nad riekou Tiber. 

Čo je zvláštne: Počas narodenín Ríma ožíva bohatá história mesta, najmä na Rímskom fóre a v Koloseu, kde herci a nadšenci oblečení ako starí Rimania prehrávajú historické udalosti. Konajú sa tradičné rituály, ako napríklad Parilia, staroveký poľnohospodársky festival, a Circus Maximus hostí niekoľko historických hier. 

Rím z Bratislavy

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.