Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Najlepšie európske festivaly na rok 2024: Benátsky festival a ďalšie  

Vitajte v roku 2024, kde svet kultúry ožíva v podobe úchvatných festivalov. Európa, bohatá na históriu a rôznorodosť, je domovom niektorých najkrajších a najpôsobivejších udalostí na svete. Medzi nimi vyniká Benátsky festival, no tento článok nás zavedie aj na ďalšie fascinujúce podujatia, ktoré vám nezabudnuteľne obohatia rok 2024. 

Benátsky festival

Dátum: 27. 1. 2024 – 13. 2. 2024

Karneval v Benátkach je obdobím radosti pred blížiacim sa štyridsaťdňovým pôstom. Námestie svätého Marca sa v tomto období stáva epicentrom zábavy, kde sa odohráva mnoho fascinujúcich udalostí. Jednou z najvýraznejších atrakcií je spúšťanie anjela zo stometrovej veže Campanilla na oceľových lanách. Tento neopakovateľný zážitok, ktorý sa opakuje viackrát počas karnevalu, si môžete naplánovať sledovaním aktuálneho programu na oficiálnej stránke http://www.carnevale.venezia.it/en/events-list/. Titul anjela si každý rok získa dievča, ktoré vyhralo minuloročnú súťaž Festa delle Marie. Karneval v Benátkach ponúka bohatý program plný bálov, ohňostrojov, party a vystúpení. Aj keď sa na niektorý z týchto podujatí nedostanete, určite vás očaria masky, ktoré sa prechádzajú ulicami Benátok.

Tradičný karneval v Benátkach

Prečítajte si aj:

Tradičný karneval v Benátkach

Deň svätého Patrika

Dátum: 17. 3. 2024

Deň svätého Patrika, patróna katolíckeho národa Írska, Deň sv. Patrika má staré korene. Oslavuje sa každý rok 17. marca, pretože je to symbol príchodu kresťanstva do Írska a je považovaný za jeden z najlepších jarných sviatkov v Európe. Postupom času sa z neho stala oslava írskej kultúry. Najvýraznejšie sa vyznačuje zelenou farbou trojlístka a zahŕňa sprievody a iné radovánky, najmä v Dubline, kde pochodujú írski dobrovoľníci. Jeden z najobľúbenejších, často sa mu hovorí aj sviatok alkoholu, keďže týmto dňom končia zákazy alkoholu. 

Last minute Írsko

Oktoberfest

Dátum: 21. 9. - 6. 10. 2024 

Ak si obľubujete dobré jedlo, skvelú hudbu a, samozrejme, pivnú kultúru, Oktoberfest v Mníchove je pre vás ideálnym cieľom. Toto najväčšie pivné podujatie na svete prináša do Nemecka ľudí zo všetkých kútov sveta. Okrem tradičného piva a jedál si môžete vychutnať aj rozmanité kultúrne podujatia a koncerty. 

Poklad zo dna mora: Ako chutí najstaršie pivo sveta?

Prečítajte si aj:

Poklad zo dna mora: Ako chutí najstaršie pivo sveta?

Filmový festival v Cannes

Dátum: 14. 5. - 25. 5. 2024

Cannes, francúzske letovisko pri Stredozemnom mori, nie je známe len svojou krásou, ale aj každoročným filmovým festivalom. Toto podujatie priláka najväčšie filmové hviezdy, režisérov a filmových nadšencov z celého sveta. Cannes nie je len o premiérach filmov, ale aj o spoločenskom stretnutí, kde sa stretávajú umelci, kritici a fanúšikovia. 

Kde sa natáčali tieto horory? Navštívte miesta zo strašidelných filmov

Prečítajte si aj:

Kde sa natáčali tieto horory? Navštívte miesta zo strašidelných filmov

La Tomatina

Dátum: 8. 2. – 14. 2. 2024. 

La Tomatina je jedným z najneobvyklejších a najznámejších festivalov na svete, ktorý sa koná každoročne v meste Buñol vo Španielsku. Tento festival, známy tiež ako "Bitka paradajok," je oslavou radosti, zabávania a samozrejme, paradajok. A čo viac, nie sú to len miestni obyvatelia, ľudia z celého sveta sa môžu zúčastniť tohto prekvapivo chaotického, no zároveň zábavného festivalu v Španielsku a len 20 000 šťastlivcov dostane lístok! 

Keukenhof

Dátum: 21. 3. - 12. 5. 2024 

Keukenhof je známy aj ako „Záhrada Európy“. V priebehu ôsmich týždňov sa v Amsterdame pochváli viac ako 500 pestovateľov kvetov. Záhrada Keukenhof pochádza z 15. storočia. Predtým bola známa ako záhrady grófky Jacqueline Bavorskej. Dnes má viac ako 200 hektárov a každoročne sa tu koná festival tulipánov. Ste kvetinový nadšenec? Toto je bucket-list udalosť pre vás! 

Žiadny milovník čokolády neodolá festivalu Chocoa v Amsterdame

Prečítajte si aj:

Žiadny milovník čokolády neodolá festivalu Chocoa v Amsterdame

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.