Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Poklad zo dna mora: Ako chutí najstaršie pivo sveta?

Ako chutí najstaršie pivo sveta?

Ako chutí najstaršie pivo sveta? Shutterstock
 

Chceli by ste ochutnať najstaršie pivo na svete, vylovené z vraku obchodnej lode? Austrálskym pivovarom James Squire sa podarilo vzkriesiť 220 rokov staré kvasinky z pivných fliaš, ktoré našli vo vnútri vraku objaveného pri pobreží Tazmánie.

Vzniknutý mok Wreck Survivors' Ale bol pomenovaný na počesť členov posádky, ktorí prežili a následne sa vydali pešo na statočnú cestu z južného pobrežia Austrálie do Sydney. Ich loď Sydney Cove počas plavby z Kalkaty stroskotala. Písal sa rok 1797 a severne od pobrežia Tazmánie zúrila búrka. Spolu s loďou zmizlo na dne oceánu 31 500 litrov rumu a piva...

Znovuobjavený príbeh obchodnej lode

Vrak lode na dne mora

Vrak lode na dne mora Shutterstock
 

Stroskotaná loď Sydney Cove ležala takmer 200 rokov v zabudnutí, kým ju v roku 1977 neobjavili amatérski potápači. Okolitá oblasť bola razom prehlásená za historické miesto a podľa možností starostlivo preskúmaná. Z vraku vylovili keramické výrobky, topánky, kotvy, delá a aj uzavreté sklenené fľaše s pivným pokladom. Vďaka korku a chladnému oceánu ostal obsah dokonalo zachovaný. Niektoré fľaše sú uložené v múzeu kráľovnej Viktórie v Launcestonu. Obmedzené množstvo fliaš je dostupné v austrálskych reťazcoch supermarketov s likérmi Dan Murphy’s a v pivovaroch James Squire.

Objavte Austráliu všetkými zmyslami

Wreck Survivors' Ale je fascinujúca zmes tradičného anglického chmeľu Fuggle a Bramling Cross so zemitými tónmi čiernych ríbezlí. Zásadnú rolu hrajú kvasnice z vraku, ktoré pivu dodávajú príjemnú chuť klinčekov.

Ako odsúdenec k austrálskemu pivu prišiel…

Sydney, Austrália

Sydney, Austrália Shutterstock

Brit James Squire bol v roku 1785 odsúdený za krádež a transportovaný do Austrálie. Na prelome storočí sa preslávil prvou úspešnou kultiváciou chmeľu na území protinožcov a založil prvý austrálsky komerčný pivovar vyrábajúci pivo pomocou jačmeňa a chmeľu. James prevádzkoval množstvo úspešných podnikov, napríklad populárnu krčmu The Malting Shovel, pekáreň, mäsiarstvo... Z dna spoločnosti tak vystúpil ku hviezdam, od hanby až ku večnej sláve.

Opilecká žranica: Odkiaľ pochádza to, čo jeme, ak sme opití?

Prečítajte si aj:

Opilecká žranica: Odkiaľ pochádza to, čo jeme, ak sme opití?

Bohatú históriu a intenzívnu vášeň môžete vďaka značke James Squire a tímu skúsených pivovarníkov z Malt Shovel Brewery ochutnať v každej kvapke. Tiež ste dostali chuť na jedno vychladené austrálske?

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.