Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Najslávnejšie filmové miesta

Kamera, klapka, ideme!

Kamera, klapka, ideme!

Poďte sa s nami pozrieť na známe filmové miesta, ktoré predstavovali kulisy vo vašich obľúbených trhákoch! Spoločne precestujeme svet a dozvieme sa niečo nové, čo nám doteraz unikalo...

Avatar

Národný lesný park ZhangJiaJie v provincií Chu-nan v Číne sa stal medzinárodne navštevovaným miestom od uvedenia filmu Avatar v roku 2009. Film bol natočený v tunajších horách, ktoré filmový tím postprodukčne upravil tak, aby vyzerali, že sa vznášajú vo vzduchu. Vzniklo tak úchvatné pohorie Hallelujah.

Národný park ZhangJiaJie v Číne

Národný park ZhangJiaJie v Číne

Natáčalo sa ale aj na Havaji alebo na Novom Zélande. Dažďový prales na havajskom pobreží Hamakua sa stal kulisou nielen pre tento film, ale aj pre Kráľovstvo krištáľovej lebky, štvrtý diel zo série filmov o legendárnom archeológovi Indiana Jones. Ďalším havajským miestom, kde sa natáčalo, bolo Arborétum Keahua na Kauai, prírodná rezervácia, ktorá poslúžila aj pre film Jurský park. Ohromujúce horské útvary prepožičal filmu Avatar aj Národný park Wulingyuan, ktorý bol v roku 1992 zapísaný na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Ostrov Kauai, Havaj, USA

Ostrov Kauai, Havaj, USA

Hviezdne vojny

Planéta Scarif, predstavená vo filme Rogue One, je v skutočnosti tropickým rajom Laamu Atol na Maldivách. V tunajšom rezorte Six Senses Laamu môžete stráviť perfektnú exotickú dovolenku. K natočeniu mnohých scén tohto filmu poslúžili aj mayské zrúcaniny v meste Tikal na Guatemale. Tunajší národný park je súčasťou zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Natáčala sa tu aj scéna pre Novú nádej, kde loď Millennium Falcon (Malý Sokol) prilieta na povstaleckú základňu na mesiaci Yavi, ktorý je pokrytý džungľou. Krásne vápencové útesy v thajskom zálive Phang Nga sa zas zmenili na planétu Wookiů Kashyyyk, kde sa odohrala epická bitka v Pomste Sithov.

Záliv Phang Nga v Thajsku

Záliv Phang Nga v Thajsku

Scéna z Naboo, kde mali svadbu Anakin a Padmé vo filme Klonovaní útočia, bola natočená vo Ville del Balbianello na jazere Como v Taliansku. Prezrite si nehnuteľnosť, alebo z nej urobte miestočko pre vlastnú svadbu.

Tunisko tvorilo pozadie pre mnoho scén na Tatooine v Novej nádeji a Skrytej hrozbe. Fiktívna planéta bola inšpirovaná skutočným tuniským mestom Tataouine. Mnoho tamojších filmových miest je dnes ešte možné navštíviť, vrátane domu Luka Skywalkera a Obi-Wana Kenobiho,

Tataouine, Tunisko

Tataouine, Tunisko

Miest, kde sa natáčali Hviezdne vojny je celý rad. Spomeňme ešte napríklad hornatý ostrov Skellig Michael pri juhozápadnom pobreží Írska, ľadovec Hardangerjøkulen v Nórsku, Redwoodský národný park a štátne parky Del Norte Coast v Kalifornii, Plaza de España v španielskej Seville či Národný park Death Valley v Kalifornii.

Death Valley, Kalifornia, USA

Death Valley, Kalifornia, USA

Piráti z Karibiku

Slávni filmoví piráti si pre svoje dobrodružstvo vybrali mnoho atraktívnych miest. Karibský ostrov Svätý Vincent im napríklad poskytol priestor pre fiktívne mesto Port Royal, ktoré hralo veľkú rolu hlavne v prvých dvoch dieloch. Natáčanie prebiehalo najmä v tunajšom hoteli Wallilabou Anchorage. Nájdete v ňom aj múzeum pre fanúšikov. Štvrtý diel s podtitulom V neznámych vodách sa natáčal hneď na piatich ostrovoch. Okrem Havaja, Kauai či Palominita poslúžila tvorcom aj Veľká Británia. Posledný film populárnej série, Salazarova pomsta, bol natočený v turistickom raji Gold Coast v Qeenslande na východnom pobreží Austrálie.

Gold Coast, Queensland, Austrália

Gold Coast, Queensland, Austrália

Rýchlo a zbesilo 8

Zatiaľ posledný diel slávnej akčnej série Rýchlo a zbesilo sa začal natáčať 14. marca 2016 na jazere Mývatn, na severovýchode Islandu, ktoré patrí k najobľúbenejším turistickým cieľom krajiny a od roku 2004 je chránenou prírodnou rezerváciou.

Jazero Mývatn, Island

Jazero Mývatn, Island

Ďalej sa natáčalo na Havane, hlavnom meste Kuby, ktoré sa prezýva Paríž Karibiku a je na zozname svetových pamiatok UNESCO. Natáčalo sa aj v Atlante, hlavnom a najväčšom meste Georgie, kde sa nachádzajú ústredia mnohých významných spoločností, ako je Coca-Cola alebo najväčšie letisko na svete Hartsfield-Jackson International Airport. Natáčanie prebiehalo rovnako v Clevelande, druhom najväčšom meste štátu Ohio s Rockenrollovou dvoranou slávy a v centre New Yorku.

Havana, hlavné mesto Kuby

Havana, hlavné mesto Kuby

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.