Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Spoznajte krásne pamiatky v talianskych Benátkach

Benátky, Taliansko

Benátky, Taliansko

Benátky sú domovom umenia i mnohých významných osobností. Žil tu napr. Giacomo Casanova, o ktorého živote informuje jedno z tunajších múzeí. V Benátkach je na každom kroku niečo zaujímavé k videniu, či už sú to preslávené kanály plné gondol či veľkolepá bazilika svätého Marka na námestí Piazza di San Marco. Zaujme tiež barokový kostol Santa Maria della Salute, renesančná Bibliotheca Marciana a Dóžov palác. Niet divu, že boli Benátky v roku 1987 zapísané na zoznam UNESCO. Ponúkajú toho skutočne veľa.

Dóžov palác

Dóžov palác bol postavený v 9. storočí čoby obranná pevnosť. Časom bol prestavaný na reprezentatívny palác. V 14. storočí bolo dokončené mramorové obloženie a lodžie. Vo vnútri sa nachádzajú rôzne sály - sála Senátu, Rady starších, Antikolegia ai., Ďalej zbrojnica, Markova knižnica a apartmán dóžu. Na východnej strane je palác prepojený s väznicou Mostom vzdychov.

Dóžov palác, Benátky

Dóžov palác, Benátky

Nádherne zdobené kostoly a baziliky

Kostoly sa v Benátkach nachádzajú celé desiatky a každý je niečím unikátny. Návštevu všetkých ale počas svojho pobytu zrejme nestihnete, preto sa sústreďte na tie najznámejšie a najzaujímavejšie, ku ktorým patrí Santa Maria della Salute, Frari, San Giovanni e Paolo a predovšetkým bazilika sv. Marka.

Frari, Benátky

Frari, Benátky

Námestie sv. Marka a bazilika sv. Marka

Piazza di San Marco je hlavným benátskym námestím. Rozkladá sa pred bazilikou, na ktorú nadväzuje Dóžov palác (Palazzo Ducale). Jeho súčasná podoba pochádza zo 14. storočia. Naproti stojí zvonica sv. Marka (Companile di San Marco), jeden zo symbolov mesta. V severnej časti môžeme uvidieť orloj s typickým okrídleným levom.

Piazza di San Marco

Piazza di San Marco

Návštevu baziliky by ste určite nemali vynechať. Ak ste videli film Inferno s Tomom Hanksom v hlavnej úlohe, alebo ste čítali jeho predlohu od Dana Browna, iste si spomeniete, že nad hlavným vstupom sú umiestnení štyri kone. Boli privezení z Konštantínopolu počas krížovej výpravy. Originály sa však nachádzajú v Museo Marciano. Štyri štíty v priečelí sú zo 17. storočia. Vnútri baziliky nájdeme početné mozaiky.

Bazilika sv. Marka

Bazilika sv. Marka

Santa Maria della Salute

Kostol a bazilika rímsko-katolíckej cirkvi stojí v časti Punta della Dogana vo štvrti Dorsorudo, medzi hlavnou dopravnou tepnou Canal Grande a vodnou plochou Canal Guidecca. Keď od námestia sv. Marka dôjdete k vode, je kostol dobre viditeľný. Potom, čo Benátky roku 1630 zasiahla epidémia moru, sľúbila republika postaviť kostol a zasvätiť ho Matke, patrónke Zdravia. Jeho stavba začala hneď nasledujúci rok. Bol navrhnutý v barokovom štýle architektom baldassare longhena. Umelecké objekty v interiéri odkazujú na Čiernu smrť. Hlavnú fasádu zdobia sochy štyroch evanjelistov. Kopula kostola sa čoskoro stala symbolom mesta, ktorý inšpiroval rad umelcov.

Santa Maria della Salute

Santa Maria della Salute

Ponte di Rialto a paláce u Canal Grande

Cez Canal Grande vedú štyri mosty. Najstarší a najznámejší je Ponte di Rialto. Súčasný projekt sa začal v roku 1576, potom, čo sa niekoľko starších drevených mostov zrútilo alebo zhorelo. Navrhol ho Antonio da Ponte. Dokončený bol v roku 1591.

Ponte di Rialto

Ponte di Rialto

Pozdĺž kanála Grande stojí veľa zaujímavých pamätihodností a budov, napr. Fondaco dei Turchi zo 13. storočia, Ca 'Guistinian z 15. storočia, Ca' Da Mosto zo 13. storočia alebo Ca 'Pesaro, nepravidelne zakrivený palác sledujúci kanál.

Canal Grande

Canal Grande

Zlatý dom (Ca 'd'Oro) z 15. storočia je vôbec najobdivovanejším palácom u tohto kanálu. Dosť možno je aj najznámejším benátskym palácom, teda hneď po Dóžovom. Je obdivuhodným príkladom benátskej gotiky. Dnes slúži ako umelecká galéria, a je teda verejne prístupný.

Výhľad z Ca 'd'Oro

Výhľad z Ca 'd'Oro

Hojne navštevovanou budovou pri kanáli je aj Palazzo Dario, ktorého fasáda z roku 1488 tvorí rôznofarebný mramor. Stojí hneď vedľa múzea Peggy Guggenheim a býva označovaný za "jeden z najlepších príkladov benátskej ranej renesancie".

Palazzo Dario

Palazzo Dario

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.