Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Tradičný karneval v Benátkach

Shutterstock

Karneval je časom kostýmových večierkov a neskrotnej zábavy. Pouličné sprievody, honosné maškarády a programy plné krásnych kostýmov každý rok udivujú návštevníkov z celého sveta. Nie je tomu inak ani v Taliansku, konkrétne v Benátkach, kde sa pravidelne koná jedna z najvýznamnejších udalostí - Benátsky karneval.

História benátskeho karnevalu

Shutterstock

V Taliansku sa ľudové slávnosti konali už v staroveku, no svoj kresťanský význam nadobudli až v období stredoveku. Benátsky karneval má svoje korene v starodávnej tradícii oslavovania príchodu jari, hodovania a veselia. Prvý zaznamenaný karneval v Benátkach sa konal v 11. storočí a postupne sa stal významnou udalosťou pre miestnych obyvateľov aj turistov. O jeho popularite jasne svedčí fakt, že Benátky v 18. storočí získali titul Mesto karnevalov. Po dlhotrvajúcom blahobyte však nasledoval úpadok. Na ľudový festival sa v 19. storočí takmer úplne zabudlo a koncom 20. storočia ho našťastie vedenie mesta opäť oživilo. Vďaka tomu môžeme aj v 21. storočí zažívať úspech tohto jedinečného maškarného festivalu a jeho kultúrny renesančný odkaz.

Oslava v dnešnej dobe

Shutterstock

Benátsky festival sa zvyčajne koná dva týždne pred Popolcovou stredou a je jedným z najväčších a najznámejších karnevalov na svete. So svojimi úžasnými kostýmami, krásnym prostredím a skvelým programom je karneval dôležitou oslavou života a bohatého kultúrneho dedičstva Talianska.

Na námestiach mesta a pozdĺž jeho vodných tokov sa konajú plesy v maskách, sprievody, pouličné predstavenia a koncerty.  Okrem slávností je Benátsky karneval aj časom jedla a pitia, pričom miestni obyvatelia a návštevníci si doprajú slávne morské plody a sladké dobroty v meste Oslava sa začína v Dóme svätého Marka, takzvaným letom anjela. Benátsky karneval je povinná návšteva pre každého, kto má rád kultúru, históriu a radovánky. V tomto roku sa bude konať od 04.-21. februára. 2023

Shutterstock

Unikátne karnevalové masky

Festival je známy svojimi prepracovanými kostýmami s účastníkmi oblečenými v maskách a prepracovaným odevom v renesančnom štýle. Dôležitý je celkový efekt celého outfitu, no najväčší dôraz sa kladie na konkrétnu masku. Spomedzi verzií masiek tváre sú najznámejšie takzvané „bauta“ a „volto“, ktoré zakrývajú celú tvár. Okrem toho môžeme vidieť aj „kolombínu“, ktorá zakrýva polovicu tváre, a kostým „Medico della peste“, používaný počas morovej epidémie, pripomínajúci lekársku masku.

10 najkrajších mestečiek v Taliansku pre jednodenné výlety

Prečítajte si aj:

10 najkrajších mestečiek v Taliansku pre jednodenné výlety

Benátky

Shutterstock

Výnimočnosť mesta, prezývaná aj „kráľovná Jadranu“, spočíva v jeho osobitej polohe, za ktorú vďačí prírode no aj usilovnej práci človeka. Počas búrlivej histórie bol obohatený o mnohé architektonické prvky, takže v dnešných Benátkach nájdeme renesančný, byzantský, gotický či barokový štýl. Pohľad na kanály prepletené mestom nemajú vo svete obdoby. Zároveň táto zvláštnosť prináša aj výzvy, pretože mesto musí neustále bojovať s poklesom pôdy v dôsledku zanášania.

Cestujte bez obáv: Ponúkame komplexné cestovné poistenie

Shutterstock

Každý kút Benátok, ktoré sú na zozname svetového dedičstva UNESCO, je ohromujúci. Jeho atrakcie sú takmer nekonečné, ale existuje niekoľko, ktoré skutočne vynikajú. Patrí medzi ne už spomínané námestie Szent Márka s Dómom svätého Márka, Hodinovou vežou a Patriarchovým palácom. Okrem toho je unikátom aj Dóžov palác, Most vzdychov a La Libreria. Samozrejme, existuje nespočetné množstvo ďalších architektonických výtvorov a reštaurácií, ktoré ponúkajú chutné jedlá, ktoré čakajú na objavenie. V Benátkach si nenechajte ujsť plavbu loďou po Canal Grande a hojdanie na gondole, ktoré vytvárajú tú pravú romantickú atmosféru.

Hoci je klenot severného Talianska perfektnou destináciou v každom mesiaci v roku, Benátsky karneval je v živote mesta výnimočným obdobím. Je dôležité vedieť, že Benátsky karneval je pohyblivý sviatok, a tak sa jedinečná zábava v roku 2023 uskutoční od 4. do 21. februára.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.