Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

10 najkrajších mestečiek v Taliansku pre jednodenné výlety

Najkrajšie miesta v Taliansku

Najkrajšie miesta v Taliansku Shutterstock

Väčšina ľudí mieri do Talianska za slávnymi mestami, ako sú Rím, Florencia alebo Miláno. Skúste sa v krajine špagiet vydať aj mimo turistické centrá. Vybrali sme pre vás 10 najkrajších mestečiek v Taliansku, medzi ktorými nechýbajú ospalé sicílske útesy ani dokonalé toskánske dedinky. Mnohé ležia v dojazdovej vzdialenosti od veľkomiest, takže poslúžia ako skvelý cieľ jednodenných výletov.

Portofino, Ligúria

Portofino, Ligúria

Portofino, Ligúria Shutterstock

Pobrežné mestečko Portofino patrí k najkrajším európskym prístavom a ponúka aj báječné príležitosti k nakupovaniu a samozrejme samotné žiarivé pobrežie, kde môžete nasávať miestnu atmosféru.

Alberobello, Apúlia

Alberobello, Apúlia

Alberobello, Apúlia Shutterstock

Hlavným lákadlom Alberobella, ktoré leží blízko Bari, sú charakteristické kužeľovité biele domčeky, ktoré vyzerajú, ako by boli trvalo poprášené snehom. Vďaka tomuto výraznému rysu sa dostalo aj na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Vydajte sa na Piazza del Popolo a na vyhliadku Belvedere Trulli, kde sa môžete kochať krásou celého mesta.

Zájazdy do Talianska za babku: mrknite na našu ponuku

Castelluccio, Umbria

Castelluccio, Umbria

Castelluccio, Umbria Shutterstock

Castelluccio na strmom kopci predstavuje najvyššie položenú a najkrajšiu dedinu Apenín. Na jednej strane ho obklopujú zasnežené hory, na druhej svieže a úrodné pláne kvitnúce červenými makmi a fialkami. Ak chcete dedinku zastihnúť v plnom kvete, navštívte ju v období od druhej polovice mája do začiatku júna. Castelluccio je okúzľujúce aj vďaka jednoduchým, ale krásnym kostolom a námestíčkam.

Cefalù, Sicília

Cefalù, Sicília

Cefalù, Sicília Shutterstock

Stredoveké mesto Cefalù (iba hodinu jazdy od Palerma) je natoľko fotogenické, že poslúžilo ako kulisa mnohým filmom, vrátane obľúbeného Bio Raju. Medzi zásadné zaujímavosti patrí prieskum množstva katedrál zdobených mozaikami, prechádzka po malebnej prímorskej promenáde a pohľad na západ slnka zo skaly La Rocca.

Benátky v ohrození: Mesto gondol sa topí v záplavách turistov

Prečítajte si aj:

Benátky v ohrození: Mesto gondol sa topí v záplavách turistov

Pietrapertosa, Basilicata

Pietrapertosa, Basilicata

Pietrapertosa, Basilicata Shutterstock

Pietrapertosa je jedno z najdramatickejších miest v celom Taliansku. Vytesané do holej skaly vládne romantickou atmosférou a priťahuje pozornosť starodávnymi ruinami. Vrcholom každej návštevy je však Il Volo dell'Angelo, takzvaná jazda na krídlach anjela. Vďaka špeciálnej lanovke môžete preletieť nad vrcholmi hôr rýchlosťou cez 100 km/h a získať bezkonkurenčný výhľad na okolie mestečka.

Sorrento, Kampánia

Sorrento, Kampánia

Sorrento, Kampánia Shutterstock

Turisti Sorrento milujú navzdory nedostatku pláži. Rozkladá sa totiž na útesoch s výhľadom na oceán. Staré mesto s dramatickým skalnatým pobrežím znamená perfektnú základňu pre objavovanie priľahlých oblastí - pobrežia Amalfi na východe, Pompejí na severe a ostrova Capri na mori.

Nechajte sa strhnúť kúzlom Talianska: Vyberte si zájazd

Taormina, Sicília

Taormina, Sicília

Taormina, Sicília Shutterstock

Na Taormine, skalnatom sicílskom mestečku, je rozhodne čosi zvláštne. Pohľad na sopku Etnu a Jónske more doslova hypnotizuje. Starobylé ruiny aj staroveké grécke divadlo potešia záujemcov o históriu a ulice lemované kaviarňami ponúknu vítané občerstvenie.

Vernazza, Ligúria

Vernazza, Ligúria

Vernazza, Ligúria Shutterstock

Vernazza je najstrmejšia a najkrajšia dedina skalnatej pobrežnej oblasti Cinque Terre. Jej ulice zdobia obchodíky s farebnými bonbónmi a dostatok kaviarní. Mesto sa zvažuje dole k malej pieskovej pláži a jedinému prírodnému prístavu Cinque Terre. Magické výhľady na more sa objavujú na každom kroku, tie najpôsobivejšie však získate v ikonickej reštaurácii s morskými plodmi Belforte, ktorú nájdete vo vnútri hradu z 11. storočia.

Vo svete rytierov a princezien: 10 najkrajších európskych hradov

Prečítajte si aj:

Vo svete rytierov a princezien: 10 najkrajších európskych hradov

Monte Isola, Lombardia

Monte Isola, Lombardia

Monte Isola, Lombardia Shutterstock

Mesto Monte Isola leží na rovnakomennom ostrove uprostred jedného z najkrajších talianskych jazier menom Iseo. Cesta k nemu nie je jednoduchá, musíte ísť hodinu a pol z Milána a potom 20 minút trajektom cez jazero z mesta Iseo. Rozhodne to ale stojí za to. Malebné mestečko sa môže pochváliť množstvom vynikajúcich reštaurácii, kaviarňami pri jazere aj krásnou kaplnkou na vrchole ostrova.

Collodi, Toskánsko

Collodi, Toskánsko

Collodi, Toskánsko Shutterstock

Na kopci medzi Florenciou a Pisou nájdete nádhernú stredovekú dedinu známu vďaka Pinocchiovi, respektíve jeho tvorcovi Carlu Collodimu. Neodchádzajte bez toho, že by ste sa zastavili v Pinocchiovom parku, kde stojí najvyššia drevená socha slávnej rozprávkovej bábky na svete. Zavítať by ste mali aj do neďalekej  záhrady Garzoni plnej renesančných sôch, ozdobných fontán a sviežich bambusových hájov.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.