Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Vo svete rytierov a princezien: 10 najkrajších európskych hradov

Neuschwanstein, Nemecko

Neuschwanstein, Nemecko shutterstock

Po Európe sú roztrúsené hrady ako huby po daždi. Mnohé ohlodal zub času natoľko, že v nich hrady už ani nespoznáte. Iné vás oslnia svojou architektúrou, majestátnosťou a príbehmi, ktoré sa v ich stenách odohrávali. Predstavujeme vám TOP 10 európskych hradov, za ktorými sa oplatí vycestovať.

Kızkalesi, Turecko

Kızkalesi / Mersin Maiden, Turecko

Kızkalesi / Mersin Maiden, Turecko shutterstock

Dievčenský hrad Kızkalesi leží na ostrovčeku v zátoke rovnakomenného mesta v tureckej provincii Mersin, asi 400 m od pobrežia. Spolu s hradom Korykos na pevnine kedysi chránil tunajší prístav. Zdobia ho osem bašty, z ktorých každá má jedinečný tvar. Mesto je malým rekreačným strediskom. Morský hrad môžete samozrejme navštíviť, najkrajšie výhľady na neho sa ale ponúkajú z pláže a hradu Korykos.

Turecko vás bude baviť: Vyberte si z najvýhodnejších zájazdov

Palác veľmajstra rytierov, Rhodos

Palác veľmajstra rytierov, Rhodos, Grécko

Palác veľmajstra rytierov, Rhodos, Grécko shutterstock

Starobylé mesto Rhodos, zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO, zahŕňa niekoľko impozantných stavieb, vrátane paláca veľmajstra rytierov. Táto stredoveká pevnosť, postavená v 14. storočí rytiermi sv. Jána, patrí k najlepšie  dochovaným hradom v Európe a bude skutočne zlatým klincom vašej návštevy ostrova.

Alcázar, Španielsko

Alcázar, Španielsko

Alcázar, Španielsko shutterstock

Alcázar Segovia bol pôvodne arabskou pevnosťou. Počas stredoveku sa stal preferovaným sídlom monarchov, slúžil ale aj ako väzenie alebo vojenská akadémia. Hrad na skalnatom útese je dnes jednou z hlavných atrakcií Segovie - spolu s rímskym akvaduktom a katedrálou. Inšpiroval aj Disneyho rozprávku o Popoluške. Najjednoduchší spôsob, ako sa k nemu dostať, je vlakom z Madridu.

Zamilujte si Španielsko všetkými zmyslami: Leťte s nami za slnkom

Windsor, Anglicko

Windsor, Anglicko

Windsor, Anglicko shutterstock

Hrad Windsor je najstarší aj najväčší obsadený hrad na svete a mimochodom tiež aj oficiálne sídlo britskej kráľovnej. Vo vnútri nájdete nádherné statné apartmány vybavené pokladmi z kráľovskej zbierky, kaplnku sv. Juraja (jednu z najkrajších cirkevných stavieb v Anglicku s hrobkami desiatich panovníkov) a unikátny domček pre bábiky kráľovnej Márie.

Conwy, Wales

Conwy, Wales

Conwy, Wales shutterstock

Pevnosť Conwy na severnom pobreží Walesu bola postavená Edwardem I. medzi rokmi 1283 a 1289. Odvážna kamenná stavba má schopnosť evokovať autentickú stredovekú atmosféru. Obzvlášť kúzelné sú výhľady z cimburia na hory a more. UNESCO považuje toto miesto svetového dedičstva za vynikajúci príklad vojenskej architektúry konca 13. storočia.

Hviezdy ako na dlani: 5 európskych lokalít, kde sa môžete kochať krásou nočného neba

Prečítajte si aj:

Hviezdy ako na dlani: 5 európskych lokalít, kde sa môžete kochať krásou nočného neba

Eilean Donan, Škótsko

Eilean Donan, Škótsko

Eilean Donan, Škótsko shutterstock

Eilean Donan, obklopený majestátnou scenériou, stojí na ostrove v mieste, kde sa stretávajú tri veľké jazerá. Pre mnohých ľudí predstavuje archetypálny škótsky hrad. Rozhodne patrí k najviac fotografovaným. Na počiatku 18. storočia sa z neho stala zrúcanina, ale neskôr získal späť svoju niekdajšiu slávu.

Ashford, Írsko

Ashford, Írsko

Ashford, Írsko shutterstock

Pôsobivé interiéry Ashfordu pekne ladia s rozprávkovým exteriérom. Priestorné izby hýria eleganciou a ponúkajú hosťom možnosť vrátiť sa späť v čase o celé storočia. Hrad z roku 1228 je pozoruhodne zachovalý a poskytuje množstvo zábavných aktivít, vrátane sokolníctva, jazdy na koni a lovu.

Surfkiting: Naučte sa skrotiť vietor a lietať na vlnách!

Prečítajte si aj:

Surfkiting: Naučte sa skrotiť vietor a lietať na vlnách!

Hunedoara, Rumunsko

Hunedoara, Rumunsko

Hunedoara, Rumunsko shutterstock

Hunedoara či Korvínov hrad bol časopisom The Epoch Times zaradený do čela siedmych divov Rumunska. Sedí na skalnatom útese v srdci Transylvánie a prístup k nemu umožňuje úzky most. Romantický hrad, často využívaný ako filmová kulisa, obklopuje rada legiend. Najznámejšia z nich hovorí o slávnom Vladovi III. Draculovi, ktorý vraj v miestnom žalári strávil sedem rokov. Aj keď sa to nezdá nepravdepodobné, Korvínov hrad je s postavou Draculy stále spájaný.

Vajdahunyad, Maďarsko

Vajdahunyad, Maďarsko

Vajdahunyad, Maďarsko shutterstock

Vajdahunyad je vlastne z časti kópiou hradu Hunedoara. Svoj život zahájil ako model z kartónu na tisícročnej výstave v roku 1896. U tunajších obyvateľov si získal tak veľkú popularitu, že sa pristúpilo k jeho vybudovaniu z kameňa a tehál. Do nádvoria vedie gotická brána a vo vnútri sa nachádza pekná kaplnka, kde si novomanželia robia svadobné fotografie.

Objavujte Maďarsko: Mrknite na naše zájazdy za babku

Hohenwerfen, Rakúsko

Hohenwerfen, Rakúsko

Hohenwerfen, Rakúsko shutterstock

Vysoko nad údolím rieky Salzach sa týči hrad Hohenwerfen (40 km od Salzburgu). Pre návštevníkov má pripravené najrôznejšie dobrodružstvá. Môžete preskúmať romantickú krčmičku alebo zaujímavú miestnosť so zbraňami. V historickom centre sokolníctva sa denne organizujú ukážky letov.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.