Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Hviezdy ako na dlani: 5 európskych lokalít, kde sa môžete kochať krásou nočného neba

Hviezdne nebo v Európe

Hviezdne nebo v Európe Shutterstock

Nie každý má kvôli svetelnému znečisteniu možnosť radovať sa z krásy hviezd. Našťastie sa ešte dajú nájsť miesta bez pouličných lámp a neónov. A ani za nimi nemusíte cestovať cez polovicu sveta.

1. Vo Walese nájdete múzea, hrady aj nádhernú oblohu

Národný park Brecon Beacons, Wales

Národný park Brecon Beacons, Wales shutterstock

Možno by slávne básne z Písní kosmických boli ešte pôsobivejšie, ak by Jan Neruda mohol čerpať inšpiráciu z tak úchvatných miest, ako je Národný park Brecon Beacons na juhu Walesu. Ide o jednu z oblastí Veľkej Británie, ktorá je obzvlášť oceňovaná pre svoju fantastickú nočnú oblohu. Okrem toho park ponúka široké spektrum atrakcií pre všetky vekové kategórie. Zahŕňa múzea, malebné farmy, prírodné jaskyne a hlavne úžasnú krajinu plnú hradov a starých priemyslových dolov predvádzajúcich waleské kultúrne dedičstvo v jeho najväčšej kráse.

Objavte poklady Spojeného kráľovstva: Kúzelné zájazdy do Anglicka!

2. Smaragdový ostrov láka na hviezdy a unikátne poníky

Vznešená príroda s dramatickou krajinou a romantickými jazerami nie je zďaleka jediná vec, ktorá v írskom Národnom parku Connemara oslňuje návštevníkov. Tu, ďaleko od mestského smogu, môžete stráviť celé hodiny ba pokojným pozorovaním jasných hviezd. Avšak ani počas dňa vás park neochudobní o nezabudnuteľné výhľady. Turistov priťahujú drsné pohoria, rozsiahle slatiny aj megalitické hrobky a pozostatky kláštorov. Pokojnú dedinskú atmosféru dotvárajú stáda connemarských poníkov, pasúcich sa na sviežich zelených lúkach pod pahorkami.

Ako to chodí na letisku? Stručný sprievodca pre začiatočníkov

Prečítajte si aj:

Ako to chodí na letisku? Stručný sprievodca pre začiatočníkov

3. Pátraj v Rhöne, kde je množstvo hviezd!

Nočná obloha

Nočná obloha shutterstock

Snáď nám pán Friedrich Schiller odpustí drobnú úpravu preslávenej básne Óda na radosť. Jeho rodné Nemecko je domovom biosférickej rezervácie UNESCO Rhön, ku ktorej sa zmienený verš náramne hodí. V samom srdci zeme - na rozmedzí Bavorska, Hesenska a Durýnska - leží stredohorie vzbudzujúce úžas nielen rozmanitou krajinou a pestrou ponukou športových aktivít, ale predovšetkým kúzelným hviezdnym parkom, odkiaľ budete môcť nahliadnuť do hlbín vesmíru.

4. Krôčik od neba na vrchole Pic du Midi

Pic du Midi, Francúzsko

Pic du Midi, Francúzsko shutterstock

Vo francúzskej rezervácií Pic du Midi nájdete horu Mont Perdu a Národný park Pyreneje, ktorý je súčasťou zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Záujemcovia sa hrnú do vysokohorského prostredia s jedinečnými panorámami, aby sa následne kochali nebeskými pôvabmi. Kto vie, možno v tajomných diaľkach objavia odpovede na svoje otázky a zistia, či sú im hviezdy naklonené. Pic du Midi je aj rajom športovcov odhodlaných zdolať svahy na lyžiach. Obľúbené výletné miesto umožňuje aj príjemné pešie túry alebo podnetnú návštevu observatória a múzea.

Nechajte sa okúzliť Francúzskom: Vyberte si z našich zájazdov!

5. Hviezdy, víno, spev pri portugalskom jazere

Rezervácia Alqueva v portugalskom Alenteju

Rezervácia Alqueva v portugalskom Alenteju shutterstock

Rezervácia Alqueva v portugalskom Alenteju sa rozkladá na ploche 3000 km2 okolo jazera a keď ju prikryje hviezdy závoj, ťažko by ste hľadali krajšie miesto. Pouličné svetlá tu žiaria na 10 % obvyklého jasu, a tak smú ľudia obdivovať Mliečnu dráhu, bez toho aby okolité cesty a priestory boli v úplnej tme. Dbá sa tu totiž aj na bezpečnosť. Observatórium blízko Reguengos de Monsaraz je vybavené špičkovými nástrojmi, s ktorých pomocou môžu návštevníci pozorovať planéty alebo trebárs krátery na Mesiaci. Okolie Alquevy je bohaté na zábavné aktivity, medzi ktoré patrí nočná kanoistika, výlety loďou, let balónom, ochutnávka vín pod hviezdami alebo astro fotografické workshopy.

Vstúpte do švajčiarskeho neba: Panoramatické vlaky vás dostanú!

Prečítajte si aj:

Vstúpte do švajčiarskeho neba: Panoramatické vlaky vás dostanú!

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.