Prejsť k obsahu | Prejsť k hlavnému menu

Ako to chodí na letisku? Stručný sprievodca pre začiatočníkov

Dovolenka letecky

Dovolenka letecky shutterstock

Nastal deň D. Máte všetko zbalené v kufroch, nachystané platné doklady, vouchery na ubytovanie a letenky... Čaká vás vaša prvá cesta lietadlom? Nie je sa čoho báť! Prevedieme vás celým procesom, takže to zvládnete s prstom v nose.

1. Odbavenie

Práve ste vkročili vstupnými dvermi do odletovej haly. Ako prvé by ste mali vyhľadať odbavovacie prepážky. Vydajte sa k tej, nad ktorou svieti vaše číslo letu a destinácia, do ktorej letíte. Tu predložíte cestovný doklad, na ktorého základe vám vystavia palubný lístok. Letenkou sa budete preukazovať na niekoľkých miestach, vrátane lietadla, tak si ju poriadne strážte. Zároveň tu odovzdáte svoj veľký kufor, ktorý bude prepravovaný v podpalubí.

2. Pasová a bezpečnostná kontrola

Security check na letisku

Security check na letisku shutterstock

Ak cestujete mimo Schengenský priestor, čaká vás ešte pasová kontrola. Ak ste občanom SR, choďte k prepážkam, ktoré sú označené EU citizens, teda občania EÚ. Skontrolujú vám pas a palubný lístok, prípadne víza. Potom je na rade bezpečnostná kontrola, kde skontrolujú vás aj vašu príručnú batožinu. Predtým, než prejdete skenovacím rámom, dajte svoj kufor alebo tašku na pás. Ak v ňom máte elektroniku, vytiahnite ju z tašky/ batoha a vložte do pripraveného boxu. Rovnako tak vyberte všetky tekutiny (aj tuhý dezodorant), dajte ich do uzatvárateľných plastových sáčkov (bývajú k dispozícií priamo na mieste) a pridajte ich do boxu. tam poputuje aj opasok, pokrývka hlavy, všetok obsah vreciek a na niektorých letiskách vás požiadajú, aby ste si dali dole aj topánky. Ak na vás padne Čierny Peter a budete podrobený dôkladnejšej kontrole, ku ktorej patria spravidla stery vnútrajška batožiny, dlaní či nártov, rozhodne sa nemusíte ničoho báť. Tieto kontroly podliehajú náhodnému výberu a zdržia vás iba pár minút.

Vône diaľok: Recepty na najchutnejšie vegetariánske pochúťky

Prečítajte si aj:

Vône diaľok: Recepty na najchutnejšie vegetariánske pochúťky

Kontroly máte za sebou a môžete si užívať nákupy v tranzitnej zóne. Bývajú tu obchodíky, kaviarne a reštaurácie. Nezabudnite ale sledovať odletové tabule kvôli prípadným zmenám vášho letu.

3. Nástup do lietadla

Boarding na letisku

Boarding na letisku shutterstock

Na palubnom lístku máte uvedený čas odletu a bránu (gate), z ktorej budete odlietať. Gate sa otvára zhruba 30-45 minút pred odletom. Na každom letisku sú smerové informačné tabule, takže sa určite nestratíte. Pred nástupom do lietadla opäť predložíte palubný lístok a cestovný doklad. Potom už môžete pokračovať na palubu lietadla, kde vás privítajú letušky či stevardi. Číslo sedadla a radu máte taktiež uvedenú na letenke. Príručnú batožinu si uložte buďto do úložných priestorov nad hlavami, alebo pod sedadlo pred vami, ak to jeho veľkosť dovolí a ak nesedíte pri núdzových východoch.

Vyrazte trebárs do Bulharska!

4. Priebeh letu

Akonáhle sa všetci cestujúci usadia a lietadlo bude pripravené k odletu, skontroluje personál palubu a uzavrie úložné priestory. Teraz vás čaká bezpečnostná inštruktáž, kedy vám personál ukáže únikové východy, kde nájdete nafukovacie vesty atď. Teraz už nič nebráni, aby ste vzlietli do vzduchu.

TIP: Než začne lietadlo stúpať, vezmite si žuvačku alebo bonbón. Pomáhajú proti zaľahnutiu v ušiach pri zmene tlaku.

5. Výstup z lietadla a príletová hala

Letisková hala

Letisková hala shutterstock

Po úspešnom zdolaní cesty a bezpečnom pristátí na ranveji, si mnohí z vás asi oddýchnu. Ale ešte nekončíme. Akonáhle lietadlo úplne zastaví, bude chvíľu trvať, než sa východ spojí s mobilnými schodmi alebo tunelom. Až sa dostanete do príletovej haly, zájdite si v pokoji na záchod, času bude dostatok. Potom vyhľadajte ceduľku s nápisom Baggage Claim. Dovedie vás až k pásu, kde si vyzdvihnete svoju odbavenú batožinu. Ak ste prileteli do krajiny, ktorá nie je v Schengenskom priestore, budete musieť pred vyzdvihnutím kufru absolvovať ďalšiu pasovú kontrolu.

Ako rozlúštiť letenku alebo čo znamenajú čísla a kódy na palubnom lístku?

Prečítajte si aj:

Ako rozlúštiť letenku alebo čo znamenajú čísla a kódy na palubnom lístku?

6. Odjazd z letiska

Ak máte všetku svoju batožinu, môžete zamieriť von z letiska. Ešte než ho úplne opustíte, budú na vás čakať delegáti. Každý drží ceduľku tej cestovnej kancelárie, pre ktorú pracuje. Cestovnú kanceláriu máte uvedenú na voucheri k ubytovaniu. Nahláste sa teda vašej delegátke/delegátovi, nech vás nasmeruje k autobusu, ktorý vás dovezie do vami vybratého hotelu.

Tak čo, nie je na tom nič ťažké, že?

Štítok:

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.

Páči sa vám tento článok?

Môžete ho ľahko zdieľať na sociálnych sieťach so svojimi priateľmi.